Gar piesārņoto grāvi Mārupē sola ievilkt ūdensvadu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mārupes novada dome ķīmisko vielu piesārņoto grāvju tuvumā esošo aptuveni 20 namu iedzīvotājiem piedāvās iespēju steidzamības kārtā ievilkt maģistrālo ūdensvadu līdz īpašumu robežām, informēja Mārupes novada domes pārstāvji.

Seklajās akās ūdens ir piesārņots

Pēc notikušā ugunsgrēka ķīmisko vielu noliktavā Kārļa Ulmaņa gatvē 119 ķimikālijas nokļuva grāvī, kas atrodas Mārupes novadā Unnes ielā un Vārpu ielā. Šo ielu namu iedzīvotāji lieto ūdeni no akām, kurām ir seklas spices, tādēļ ūdens var būt nekvalitatīvs.

Kā skaidroja pašvaldībā, ūdens akās no seklajām spicēm nav tik kvalitatīvs, kādu to nodrošina centralizētais ūdensvads. Pēc ķīmiskā piesārņojuma pēdējās ņemtās analīzes liecina, ka ūdens kvalitāte lielākoties ir laba. Arī dzīvā daba pamazām ķimikāliju piesārņotajā grāvī sāk atjaunoties, piemēram, lēnām sāk atjaunoties zaļā zālīte.

Iedzīvotāju drošību atzīst par prioritāti

Šovakar Mārupes novada domē notikušajā sanāksmē, kurā piedalījās Mārupes domes pārstāvji, veselības un vides speciālisti, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis un ugunsgrēkā cietušo uzņēmumu pārstāvji, Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs atzina, ka iedzīvotāju drošība "bija, ir un būs prioritāte, tāpēc atbildība par seku likvidāciju iesaistītajām pusēm jāuzņemas solidāri".

Pēdējie ūdens analīžu dati liecina, ka ūdens kvalitāte ir uzlabojusies, un ūdeni drīkst lietot visu ielu mājsaimniecībās, izņemot Vārpu ielu, kur līdz situācijas pilnīgai normalizācijai tiks turpināta ūdens piegāde, jo Vārpu ielā, iespējams, jau iepriekš bijusi zemāka ūdens kvalitāte.

Mārupes novada dome kopš ķīmiskā piesārņojuma ar dzeramo ūdeni nodrošinājusi piesārņojumu tuvumā esošās ēkas, un līdz nākamās nedēļas pirmdienai ūdens piegāde tiks turpināta Vārpu ielā.

Jau ziņots, ka naktī uz 3.jūliju Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā "Baltais vējš" izcēlās ugunsgrēks medicīnas preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz "Ecolab" noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantojamām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantoto ūdeni ieplūda lietus ūdeņu kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu