Kolāts: Latvijas Radio izdevumus samazināt vairs nevarējām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Radio (LR) izdevumu pozīcijas 2009. un 2010.gadā tika samazinātas līdz pēdējam, tādēļ radio vadība meklējusi visus iespējamos veidus, kā gūt papildu ieņēmumus, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja LR ģenerāldirektors Dzintris Kolāts.

Cer uz reklāmas tirgus pieaugumu šogad

LR vadītājs skaidro, ka 2009.gadā lielu ieņēmumu apjomu veidoja valsts dotācija uzņēmuma iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai. Tas nodrošinājis 829 812 latu lielus ienākumus un bijis galvenais iemesls, kādēļ veidojās krasās atšķirības ar 2010.gada ieņēmumiem. Vēl viens iemesls bijis arī reklāmas tirgus samazināšanās, kura pieaugumu radio gaida šogad.

"Bet galvenais uzdevums ir tērēt vismaz tikpat, cik pelnīt, vai vēl labāk - tērēt mazāk nekā pelnīt. Tādēļ nepārtraukti meklējam cita veida iespējas, kā palielināt ienākumus, piemēram, īstenot sadarbību ar dažādām nozaru asociācijām un citām institūcijām, kuras ir ieinteresētas konkrētas tematikas atspoguļošanā. Jau pērn definējām mērķi paralēli reklāmas ieņēmumiem attīstīt šāda veida līgumus, jo radio, tāpat kā valstij, bija ievērojami izdevumu samazināšana pasākumi. Konstatējām, ka samazināt vairs nevar, un otra iespēja bija mēģināt meklēt papildu ienākumu avotus," stāsta Kolāts.

Sadarbosies ar "Euranet"

Viens no šādiem sadarbības projektiem ir iesaistīšanās Eiropas Savienības aktualitāšu radio tīklā "Euranet". Patlaban LR ir arī gatavošanās stadijā startēt uz lielajām pārrobežu struktūrfondu finansējuma programmām.

"Tas ir pietiekami smags process, kurā strādājam kopā ar konsultantiem, bet, ja tas izdosies, tad iznākums būs pietiekami labs. Patlaban risināšanas stadijā ir arī Eiropas Parlamenta konkurss par parlamenta darba atspoguļošanu. Tāpat radio sadarbībā ar Finanšu ministriju stāsta par Eiropas Savienības fondu piešķiršanu un rezultātiem," sacīja Kolāts.

ASV atbalsta kantri mūzikas programmas atjaunošanu

Cita veida sadarbība izveidojusies ar ASV vēstniecības preses un kultūras atašeju. Amerikāņi snieguši palīdzību kantri mūzikas programmas atjaunošanai Latvijas Radio 2.

"Patlaban pašu ieņēmumos atpaliekam no uzstādītā plāna, kas gan bija diezgan ambiciozs, bet tomēr jāmēģina atrast tās iespējas, kā gada otro pusi padarīt pievilcīgāku reklāmdevējiem. Protams, var cerēt uz politiskās reklāmas naudām saistībā ar ārkārtas vēlēšanām, taču šaubos, vai līdzekļi šīm aktivitātēm partijām būs lieli. Iespējams, mums vajadzēs atgādināt, ka būtu nepieciešami papildu līdzekļi politiskajām diskusijām," atzīst Kolāts.

Pelna ar kursiem un arhīvu licencēm

Radio vadītājs norāda, ka patlaban pozīcijā "citi pašu ieņēmumi", kas ir apmācības kursi par mūzikas atskaņošanu un ziņu veidošanu, radio runu, kā arī ierakstu kopēšana, resursu īres, autoratlīdzības, arhīvu licenču līgumi, pusgada plāns, kas tika noteikts 15 600 latu apmērā, ir pārpildīts. Šie ieņēmumi pirmajā pusgadā bijuši aptuveni 30 000 latu. Savukārt ieņēmumi, kas būs no sadarbības līgumiem, šogad būšot pārpildīti par aptuveni 25%-30% un būs aptuveni 160 000 latu.

Kā ziņots, LR ieņēmumi pagājušajā gadā pārsnieguši izdevumus par 211 345 latiem, liecina šodien Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē apstiprinātais auditētais radio 2010.gada pārskats.

Salīdzinot ar 2009.gadu, kad ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem bija 829 812 latu, 2010.gadā šis rādītājs samazinājies gandrīz četras reizes.

Valsts dotācijas veido 79% no apgrozījuma

Savukārt radio apgrozījums samazinājies par 18% - no 5,84 miljoniem latu 2009.gadā līdz 4,77 miljoniem latu pērn. Valsts dotācijas 2010.gadā veidoja 79,74% no apgrozījuma.

LR ražošanas izmaksas 2010.gadā veidoja 4,45 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 2009.gadu, ir par 9,3% mazāk. Savukārt administratīvās izmaksas pērn veidoja 185 550 latus, kas ir par 14,7% mazāk nekā gadu iepriekš.

Ieņēmumu pārsniegumu pār izdevumiem plānots novirzīt rezerves fondā, kas pāriet uz nākamo saimnieciskās darbības gadu, lai segtu šī gada izdevumus, paredzot izmaksu pieaugumu tādās pozīcijās kā elektroenerģija, degviela, autortiesību maksājumi un citās.

Aizvadītā gada LR 3,8 miljoni latu ieņēmumu bija valsts dotācija, 966 873 latu - saimnieciskās darbības ieņēmumi no pamatdarbības, 110 587 latu kā pārējie saimnieciskās darbības ieņēmumi un 2105 lati radio bija ieņēmumi no procentiem.

Pērn ienākumi sarukuši stagnējošā reklāmas tirgus dēļ

Kā skaidrots gada pārskatā, LR ienākumi 2010.gadā samazinājušies galvenokārt stagnējošā reklāmas tirgus dēļ. Taču tas motivējis uzņēmuma vadību sākt dažādu starptautisko grantu un Eiropas Savienības fondu piesaisti raidījumu veidošanā.

Kopumā 2010.gadā LR bija 993 000 klausītāju, bet radio daļa visu klausītāju kopskaitā sasniedza 40,6%.

Pārskatā tiek norādīts, ka patlaban radio situācija ļauj prognozēt, ka uzņēmuma vadībai izdosies nodrošināt uzņēmuma maksātspēju pietiekamā līmenī, kā arī noslēgt gadu ar "sabalansētām naudas plūsmām un bez būtiskiem kreditoru parādiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu