Par Valsts prezidentu kļūst Bērziņš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien plkst.9, klātesot valsts augstākajām amatpersonām, nodeva Valsts prezidenta svinīgo solījumu un sacīja uzrunu Saeimas sēdē.

Ziņa tiek papildināta ar jaunāko informāciju un video.

"Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas," zvērēja Bērziņš.

Ar zvēresta nodošanu Bērziņš oficiāli stājies Valsts prezidenta amatā.

Vēlas, lai cilvēki atgūst ticību

Uzrunājot Saeimas deputātus, viņš solīja galvenās rūpes veltīt tam, lai cilvēki atgūtu ticību savai valstij un sev. "Darbs ir visa pamats." Viņš ir pārliecināts par Latvijas perspektīvu un attīstību. Neesot pieļaujama cilvēku šķirošana pēc tautības, reliģijas vai uzskatiem. Svinīgajā runā viņš pieskārās arī aizbraucēju tēmai un samazinātajam iedzīvotāju skaitam.

Andris Bērziņš paraksta prezidenta solījumu
Andris Bērziņš paraksta prezidenta solījumu Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Ir jāatved šie cilvēki mājās. To nevar panākt tikai ar runām, ir jāuzlabo ekonomiskā situācija. Tie nav tikai valdības uzdevumi, ar to var strādāt arī Valsts prezidents, sacīja Bērziņš.

Viņš cer un tic, ka viņu šai darbā atbalstīs vairums Latvijas iedzīvotāju.

Viņš apliecina, ka Latvija turpinās politisko kursu un pildīt starptautiskās saistības. Tāpat paplašinās sadarbību.

Bērziņš atgādina, ka ir 8. Latvijas Valsts prezidents. Viņš sekos priekšgājēju labajam piemēram un kopā attīstīs dzīvi valstī.
Pateicas visiem par parādīto godu un uzticību.

Jaunais prezidents Bērziņš saņem apsveikumus pēc oficiālas stāšanās amatā
Jaunais prezidents Bērziņš saņem apsveikumus pēc oficiālas stāšanās amatā Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Saņem Triju Zvaigžņu ordeni

Bērziņš 8.jūlijā, sākoties pilnvaru termiņam, saņem Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Prezidentam minētie apbalvojumi pienākas saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 51.pantu, kurš nosaka: "Valsts prezidents, stājoties amatā, iegūst tiesības uz katra ordeņa augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi."

Liels pārdzīvojums

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa klātesošajiem sagaidītājiem atzina, ka lielais pārdzīvojumus, ko viņš izjūt, stājoties prezidenta amatā, var tikt piedzīvots reizi 60 gados.

Prezidents saņēma pļavas ziedu pušķi, uz ko reaģēja, sakot "lauku cilvēkam [ziedi] no laukiem".

Pēc klātesošo veiksmes vēlējumiem gan Valsts prezidentam, gan premjeram Valdim Dombrovskim (V) Bērziņš sacīja, ka viņi abi jau ir vienojušies visu darīt kopā.

Līdz ar Bērziņu ziedus pie Brīvības pieminekļa nolika Dombrovskis, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Kā novēroja aģentūra LETA, pēc ziedu nolikšanas prezidents apsvēra, vai doties pie cilvēkiem, retoriski vaicājot: "Vai tie ir gaidītāji vai garāmgājēji?" Tomēr pēc īsas sarunas ar Valsts prezidenta kancelejas jauno vadītāju Gundaru Daudzi viņš devās pie apmēram 200 klātesošajiem sagaidītājiem. Sagaidītāju vidū bija gan Rīgas iedzīvotāji, gan pilsētas viesi.

Zatlers nodod Rīgas pils atslēgas jaunajam prezidentam Bērziņam

Pēc svinīgās godasardzes maiņas pie Rīgas pils eksprezidents Valdis Zatlers jaunajam prezidentam nodeva Rīgas pils atslēgas.

Atslēgu nodošanas ceremonija norisinājās, Bērziņam un Zatleram smaidot un pārmijot dažus vārdus. Ceremonijas laikā klāt bija prezidenta drošības padomnieks Jānis Maizītis un juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Pēc ceremonijas beigām prezidents un eksprezidents iegāja pilī, kur ap plkst.12 notiks Bērziņa un Zatlera tikšanās.

Pēcpusdienā pēc ziedu nolikšanas Brāļu kapos prezidents noslēgs dienu ar Nītaures vidusskolas apmeklējumu Amatas novadā. Bērziņš pats ir dzimis Nītaurē 1944.gadā.

Kā ziņots, Valda Zatlera pilnvaras beidzās vakar, 7.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu