Atklājas, ka ūdens piesārņots jau pirms Mārupītes avārijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības inspekcijas (VI) Mārupītes apkaimē veikto dzeramā ūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti norāda uz, visticamāk, jau agrāk pastāvējušu piesārņojumu, tomēr iedzīvotājus joprojām aicina atturēties no dzeramā ūdens izmantošanas dzeršanai un uztura pagatavošanai un ziņot par dzeramā ūdens kvalitātes izmaiņām, kas parādījušās pēc vides avārijas.

VI saņēma dzeramā ūdens kvalitātes pārbaužu rezultātus, kas apstiprina organiskā piesārņojuma neatbilstību dzeramā ūdens prasībām, kas tiek piemērotas centralizētajām ūdens apgādes sistēmām, informēja VI. Speciālisti uzskata, ka piesārņojumu nav radījuši novadgrāvī ieplūdušie piesārņotie ūdeņi, tomēr joprojām aicina iedzīvotājus atturēties no dzeramā ūdens izmantošanas dzeršanai un uztura pagatavošanai, līdz tiks saņemti visi dzeramā ūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti. Šāds aicinājums attiecas uz mājsaimniecībām, kurās dzeramā ūdens urbumi ir seklāki par 15 metriem.

VI norāda, ka organiskais piesārņojums konstatēts arī vietā, kas atrodas pietiekami tālu no avārijas ietekmes zonas. Šāds piesārņojuma līmenis tiešā veidā iedzīvotāju veselību neapdraud, bet var radīt labvēlīgus apstākļus baktēriju eksistencei un līdz ar to pazeminātai ūdens mikrobioloģiskajai kvalitātei.

Kā liecina jaunākie rezultāti, seklākajos urbumos, kas nepārsniedz desmit metru dziļumu, ūdens kvalitāte vērtējama kā neatbilstoša stingrajām normatīvu prasībām. Savukārt dziļākos urbumos, kas ir dziļāki par 20 metriem, organiskais piesārņojums nav konstatēts.

Iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt VI Rīgas reģiona higiēnas novērtēšanas un monitoringa nodaļas speciālistiem pa tālruni 673 177 87 un ziņot par izmaiņām dzeramā ūdens kvalitātē, kas parādījušās pēc vides avārijas. Iedzīvotājiem ir iespēja novērtēt dzeramo ūdeni pēc krāsas, smaržas, duļķainības un garšas. Katrs šāds gadījums tiks vērtēts individuāli.

VI speciālisti veiks atkārtotas dzeramā ūdens analīzes pēc divām nedēļām, laikā no 18.jūlija līdz 22.jūlijam. Atkārtotās analīzes tiks veiktas tajās pašās mājsaimniecībās, kurās dzeramā ūdens paraugi tika paņemti vakar, tātad tajās mājsaimniecībās, kas atrodas Mārupes novadā piesārņojuma visvairāk apdraudētajās teritorijās - Vārpu ielā, Unnes ielā un Ziedleju ielā.

Dzeramā ūdens kvalitātes un nekaitīguma rādītāji un to pieļaujamās normas ir norādītas Ministru kabineta noteikumos "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība". Tomēr šie noteikumi attiecas uz centrālo ūdens apgādes sistēmu, nevis individuālajiem dziļurbumiem vai akām, kurās parasti dzeramā ūdens kvalitāte ir zemāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu