RP brūk, tomēr vēl esot iespēja restartēties (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc 1.jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām secināms, ka Reformu partijai (RP) ir sācies sabrukšanas periods, lai gan vēl ir iespēja restartēties, uzskata ziņu aģentūras LETA aptaujātie politologi.

Katrai partijai šīs vēlēšanas, sevišķi Rīgā, atnesušas jaunas atziņas, arī tām partijām, kurām šķietami veicās labi, norādīja politoloģe Iveta Kažoka. Viņa gan uzskata, ka pēc vēlēšanām īpašā situācijā ir RP.

Rīgas domes vēlēšanas liecina, ja nekas krasi nemainīsies, tad tai pat nav vērts atsevišķi startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās,

piebilst eksperte. Līdz ar to šai partijai pēc vēlēšanām deg viskošākās sarkanās lampiņas un politiskā spēka rezultātu vairs nevar izskaidrot ar to, ka iedzīvotāji kaut ko nesaprot.

Gadījumā, ja politiskais spēks vēlas piedalīties parlamenta vēlēšanās, tajā ir jānotiek «būtiskām un kardinālām pārmaiņām», bet pagaidām nekas neliecinot, ka kaut kas tāds varētu notikt. Lai RP piedāvātās idejas no politiskās skatuves nepazustu, varētu veidot «kaut ko jaunu» vai arī startēt kopā ar esošajiem un topošajiem politiskajiem spēkiem, pauda Kažoka.

Arī politologs Ivars Ijabs uzsvēra, ka RP pašlaik ir pietiekami smags pārdomu brīdis, jo nerodas iespaids, ka viņi varētu turpināt pārliecinoši darboties.

RP vajadzētu «vai nu likvidēties vai nopietni restartēties, godīgi sev paskatoties acīs spogulī»,

lai izlemtu, kas «tad tagad būs». Jo reitingi, kas Rīgā tuvojas Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas atbalsta līmenim, nav tas, uz ko varētu pretendēt partija ar ļoti nopietnām, teju vai revolucionārām ambīcijām, kuras varēja redzēt 2011.gadā, uzskata eksperts.

RP pašvaldību vēlēšanās nostartēja «diezgan vāji» - šādu pārējiem ekspertiem līdzīgu pozīciju pauž politologs Juris Rozenvalds. No vienas puses RP ir sācies «tāds kā sabrukšanas periods», taču no otras puses varētu būt arī restarta mēģinājums. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir gatavs uzņemties līdera lomu, taču jāņem vērā, ka

politiskā spēka nākotni izšķirs ļoti daudzi subjektīvi momenti, piemēram, vairāki citi ministri var doties labākas dzīves meklējumos.

Viņam piebalsoja Ijabs, norādot, ka ir virkne politiķu no RP, kas labprāt iestātos «Vienotībā», bet viņi gaida mirkli, kad to varētu «smukāk» izdarīt, un viņi, pēc politologa domām, centīsies šādam solim atrast «valstisku iemeslu».

Pēc pašvaldību vēlēšanām RP līderis Valdis Zatlers pauda viedokli, ka pašvaldību vēlēšanu rezultāti ir kā sarkanā brīdinājuma lampiņa «Vienotībai» un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V). Savukārt premjers šādam viedoklim nepiekrita, aicinot Zatleru un RP vērtēt savas sarkanās lampiņas. Eksperti gan norāda, ka vēlēšanu rezultāti ir kā sarkanā lampiņa vairākām partijām un tām būtu daudz ko mācīties no šīs pieredzes pirms parlamenta vēlēšanām 2014.gada rudenī.

Šodien notiks RP kongress, kurā Zatlera vietā plānots ievēlēt jaunu partijas vadītāju un jaunu valdi.

Uz partijas vadītāja jeb valdes priekšsēdētāja amatu kandidē izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, RP valdes loceklis un partijas Kurzemes reģiona nodaļas vadītājs Jānis Vilnītis, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters un RP valdes loceklis Romualds Ražuks, aģentūru LETA iepriekš informēja RP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu