Kā iemācīt bērnam peldēt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/tvanthiel

Gandrīz ikvienā peldvietā ir nācies redzēt ainiņu, kad, savam bērnam vēlēdamies palīdzēt apgūt peldēšanas māku, vecāki mazo bērnu, satvēruši aiz padusēm, stiepj ūdenī un liek mazajam sparīgi ar rokām un kājām kult ūdeni.

Tomēr diez vai daudziem ir nācies redzēt šāda scenārija veiksmīgu turpinājumu, kad mazulis tiešām pēc šādām izdarībām sāk peldēt. Arī peldēšana, tāpat kā citas prasmes, jāapgūst pakāpeniski.

Peldēšanas trenere Vizma Feldberga uzskata, ka

optimālais vecums, lai iemācītos peldēt, ir 7-8 gadi,

jo tad bērns ir jau pieaudzis, smadzenes nobriedušas un viņš saprot, ko dara un ko viņš var izdarīt.

Daudzi vecāki labprāt vēlas peldināt zīdaiņus, ka arī divgadīgus un trīsgadīgus bērnus, bet vai šādā vecumā mazulis spēj peldēt? Divu, trīs gadu vecumā, kad bērniņš atnāk uz baseinu, viņš pierod pie ūdens, pierod pie atmosfēras un saprot, kas ir ūdens. Divos, trīs gados viņš vēl gluži nespēj iemācīties peldēt, bet viņš spēj iemācīties turēties virs ūdens, iemācās pūst burbuļus un nebaidīties no ūdens.

Pirms vecāki nolemj, ka viņu atvasei ir pienācis īstais laiks peldētprasmes apgūšanai, arī vecākiem der iemācīties un iegaumēt gluži vienkāršas patiesības un vingrinājumus, pirms ķeras pie citu skološanas.

Izrādās, ka pirmais kopīgi veicamais darbiņš, lai mazo iepazīstinātu ar ūdeni, ir iesildīšanās uz sauszemes! Iesildīšanās ūdenstilpes krastā vai baseina malā nepieciešama, lai bērnu sagatavotu atšķirīgai videi un

lai mazais pamazām aptver, ka ūdenī viņš nevarēs izdarīt to pašu,

ko var izdarīt, stāvot ūdens malā uz sauszemes.

Kad nu visi vingrojumi krastā izpildīti un peldēšanai nepieciešamās muskuļu grupas iesildītas, laiks doties ūdenī! Stop! Arī šeit galvenais princips, kas jāievēro vecākiem, -

visu darīt pakāpeniski un bez steigas.

Viena no biežāk pieļautajām vecāku kļūdām ir bērna ienešana vai iestiepšana ar varu ūdenī. Lai gan pašiem vecākiem liekas, ka vēl un dara savai atvasei tikai un vienīgi pašu labāko, taču viņi nespēj saprast, ko izjūt mazs bērns, kad viņu kāds nes ūdenī, kura līmenis sniedzas krietni virs mazuļa galvas.

Optimālais dziļums, kādā bērnam vislabāk mācīties peldēt, ir līdz padusītēm. Nekas briesmīgs nenotiks, ja ūdens būs seklāks, piemēram, līdz viduklim. Bet, ja ūdens būs dziļāks – pāri galvai, tad bērns nevar nostāties uz kājām un nevar saprast, cik dziļi viņš atrodas, un viņam ir bail izpildīt kādu vingrinājumu.

Vislabāk, ja ūdens dziļums ir līdz padusēm,

jo tad viņš var darboties ar rokām, pastiepties uz pirkstgaliem un veikt dažādas darbības ar kājām.

Lai iemācītu bērniņu peldēt, uzmanība ir jāpievērš daudzām lietām: vingrinājumiem, elpošanai, peldēšanas tehnikas elementiem, dažādiem palīglīdzekļiem, bet pats galvenais - tam, vai mazais peldētapmācībai tiešām ir gatavs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu