Mārupītes tuvumā esošo aku ūdens esot lietojams

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts vides dienestā (VVD) nule iegūto ūdens analīžu rezultāti apliecina, ka trīs dziļurbuma akās ūdens ķīmiskais sastāvs, spītējot piesārņojumam Mārupītē, ir normāls un ūdens ir lietojams.

Putu slānis pazudis

Mārupītē un Māras dīķī aizvadīto pāris dienu laikā noritējis normāls pašattīrīšanās process un skābekļa patēriņa rādītāji ir būtiski uzlabojušies – ūdens līdz pat Māras dīķim ir labi atšķaidījies. Virsmaktīvās vielas, kas radīja baltu putu slāni Mārupītē, vairs nav novērojamas nemaz, apliecināja VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes eksperts Elmārs Jasinskis.

VI sniegs galīgo vērtējumu

Analīžu rezultātus par ūdens kvalitāti Mārupītes tuvumā esošajās akās un par gaisa kvalitāti ugunsgrēkā cietušās ķīmisko vielu noliktavas tuvumā VVD trešdien nosūtīs Veselības inspekcijai (VI), kas sniegs galīgo vērtējumu, vai ūdens akās ir lietojams un vai gaisa kvalitāte svētdien mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu noliktavā notikušā ugunsgrēka apvidū nekaitē cilvēka veselībai.

Upe pati attīrās

Jasinskis pastāstīja, ka ietekā pie Māras dīķa ķīmiskais skābekļa patēriņa daudzums, salīdzinot ar svētdienu, ir krities no apmēram 1700 līdz 75 miligramiem uz litru, kas liecina, ka jaunā ūdens daļa, kas nonākusi līdz Māras dīķim, "principā ir ļoti labi atšķaidījusies un attīrījusies". Arī pie Māras dīķa iztekas ķīmiskais skābekļa patēriņš ir samazinājies un tīra ūdens plūsma līdz ar straumi normāli attīrās. Māras dīķis ir ļoti lēni caurplūstošs un atkarīgs no Mārupītes straumes.

Savukārt ietekā pie Daugavas ķīmiskais skābekļa patēriņš ir aptuveni 50 miligramu uz litru, kas ir uzskatāms par ļoti normālu rādītāju, sacīja VVD eksperts.

Atgriezies normas robežās

"Principā dabā gandrīz viss ir atgriezies normas robežās, domājams, ka nākamās analīzes jau uzrādīs pilnībā normālu situāciju," teica Jasinskis un piebilda, ka jauni analīžu paraugi paņemti arī trešdienas rītā, lai noteiktu tendences ūdens sastāvā pie ietekas Māras dīķī, iztekas no tā un pie Daugavas.

Jasinskis norādīja, ka nevēlētos detalizēti komentēt saņemtos analīžu rezultātus par ūdens kvalitāti akās līdzās Mārupītei, taču trīs akās paņemto analīžu rezultāti, vērtējot sulfātu, forsfātu, hlorīdu, nitrātu un citu veidu vielu sastāvu, ir vērtējami kā normāli.

"Tas varētu nozīmēt, ka, vadoties pēc skaitļu parametriem, ūdens no akām ir normu robežās, tas ir lietojams. Taču tas vēl jāizvērtē speciālistiem," atzina Jasinskis, paužot, ka savu vērtējumu par ūdens kvalitāti akās sniegs Veselības inspekcija.

Pagaidām gan iesaka nedzert ūdeni

"Rīgas ūdens" runasvīrs Arturs Mucenieks informēja – lai arī pirmdien ņemtajos ūdens paraugos no lokālajām ūdensapgādes sistēmām Mārupītes krastos ķīmiskais piesārņojums nav konstatēts, "Rīgas ūdens" ūdens kvalitātes kontroles laboratorijas speciālisti joprojām neiesaka dzert ūdeni, kas ņemts no akām, spicēm un urbumiem Mārupē, jo gruntsūdeņu ķīmiskais piesārņojums var tikt konstatēts arī pēc ilgāka laika.

Mārupes iedzīvotāji turpina nest ūdens paraugus uz "Rīgas ūdens" laboratoriju no lokālajām ūdensapgādes sistēmām, un tuvākajā laikā uzņēmuma rīcībā būs jauni analīžu rezultāti no citām Mārupes vietām.

Pirmdien un otrdien "Rīgas ūdens" Mārupes apkaimes iedzīvotājiem dzeramo ūdeni piegādāja ar autocisternām, šajā laikā uzņēmums iedzīvotājiem bez maksas piegādāja 50 tūkstošus litru ūdens. Savukārt otrdienas vakarā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā – Codes un Pampāļu ielas, kā arī Ojāra Vācieša un Kantora ielas krustojumā – uzstādīti divi brīvkrāni, līdz ar to pieejams dzeršanai, pārtikas pagatavošanai un citiem mērķiem izmantojams ūdens no Rīgas centralizētas ūdensapgādes sistēmas.

Gaisā joprojām nelāga smaka

Jasinskis uz jautājumu par gaisa kvalitāti apvidū ap noliktavu, kurā svētdien izcēlās ugunsgrēks un gaisā aizvien jūtams nelāgs smārds, atbildēja, ka gaisā ir vairāk nekā 40 vielu sajaukums, bet normu nedaudz pārsniedz viena elementa – toluola – rādītājs. Tomēr detalizētāk tas, vai un cik ļoti šis vielu kokteilis varētu būt kaitīgs cilvēka veselībai, jāvērtē Veselības inspekcijai.

Jau vēstīts, ka Veselības inspekcija aicina Mārupītes tuvumā dzīvojošos neizmantot aku un urbumu ūdeni ne dzeršanai un uzturā, ne sadzīves vajadzībām. Plašākas rekomendācijas iedzīvotājiem inspekcija sniegs pēc analīžu rezultātu saņemšanas un izvērtēšanas.

Ķīmiskais piesārņojums Mārupītē ieplūda svētdien pēc ugunsgrēka uzņēmuma noliktavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu