Bin Ladena nāvi izplānoja "CIP analītiķis Džons"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV varas iestādes atklājušas detaļas par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) analītiķi, kurš bija galvenās "smadzenes", kas izplānoja meklētā terorista Osamas bin Ladena notveršanas un likvidēšanas operāciju. Šis varonīgais analītiķis esot vārdā "Džons", ziņo "Daily Telegraph".

Nu jau vēsturē iegājis foto, kurā saspringtām sejām bin Ladena operāciju tiešraidē vēro ASV augstākās amatpersonas - prezidents Baraks Obama, valsts sekretāre Hilarija Klintone, viceprezidents Džo Baidens. Izrādās, CIP analītiķis Džons esot stāvējis tieši aiz šā vēsturiskā foto kadra robežām.

Eksperti skaidro, ka būtībā CIP darbinieki iedalās divās lielās grupās: operatīvie jeb klasiskā izpratnē - spiegi un analītiķi - cilvēki, kas izrokas cauri milzu materiālu gūzmai, plāno un organizē CIP operācijas.

Atsakās no paaugstinājuma, lai ķertu teroristus

Analītiķis Džons tiekot uzskatīts par īstenu CIP paraugdarbinieku - viņš pieņēmis CIP prasību operācijas plānotāja identitāti neatklāt, jo viņš varētu kļūt par teroristu mērķi. Zināms vien viņa vidējais vārds - Džons. Analītiķim Džonam savulaik piedāvāts paaugstinājums, taču viņš no tā atteicies, lai varētu turpināt strādāt ar "Al Qaeda" lietu un notvert vēl meklētos teroristus.

Analītiķis bijis pirmais, kurš pagājušajā vasarā atradis svarīgu pavedienu bin Ladena lietā. Vēlāk viņš pārraudzīja komandu, kas apvienoja spēkus operācijai, kas vainagojās ar bin Ladena atrašanu kādā mājā Pakistānā.

Palīdzējis notvert virkni teroristu

Analītiķa Džona galvenie darba pienākumi gandrīz desmit gadu garumā bija tieši bin Ladena meklēšana. Viņš esot bijušais Krievijas un Balkānu lietu speciālists, taču vēlāk pievērsies "Al Qaeda". Par viņa darba augļiem uzskatāma arī tādu prominentu "Al Qaeda" darboņu kā Abu Zubavda, Adba al Naširi, Kalida Šeika Muhameda, Ramzi bin Alšiba, Hambali un Faraha al Libi notveršana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu