Vides institūciju optimizācija beidzas ar dabas katastrofu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc ugunsgrēka Mārupē ēku kompleksa "Baltais vējš" angārā naktī no 2. uz 3. jūliju Mārupītē svētdien ieplūda ķīmiskas vielas. Tiek lēsts, ka lielākoties tie ir mazgāšanas līdzekļi un sadzīves ķīmija. Lai gan atbildīgie dienesti šobrīd dara visu, kas viņu spēkos, lai glābtu par katastrofu nosaukto situāciju, jautājums ir pavisam cits - kāpēc notika tā, kā notika? Kāpēc kaitīgās vielas vispār nonāca upē?

"Šis gadījums kārtējo reizi parāda, ka Rīgā domā īstermiņā - likvidē Vides departamentu, kā rezultātā netiek risinātas daudzas vides problēmas - notekūdeņu ūdenscauruļu sistēmu aprīkošana ar ūdens filtriem, tām caurulēm, kuras paredzēts novadīt uz notekgrāvjiem, upēm, ezeriem. Rīgas pašvaldībai šāds plāns bija iecerēts, tomēr līdz ar Vides departamenta likvidāciju process apstājies," norāda LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

"Lūk, rezultāts vides institūciju optimizācijai! Līdzekļu trūkuma dēļ tās nespēj pilnvērtīgi novērst sekas. Ir skumīgi, ka amatpersonas sāk domāt tikai tad, kad dabai nodarītais kaitējums sāk apdraudēt cilvēkus," piekrīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

Jau vēstīts, ka šis ir otrs nopietnākais ekoloģiskais negadījums Rīgā pēdējo gadu laikā. Piesārņojums Mārupītē varētu saglabāties apmēram divas nedēļas, toties upes ekosistēma tik ātri neatjaunosies gan. Pastāv varbūtība, ka zivis un ūdensputni šajā upē un arī Māras dīķī varētu neparādīties vēl pāris gadus. Tiesa, šie visi ir tikai minējumi, jo neviens vēl nav sniedzis precīzu novērtējumu vai atzinumu, cik ilgā laikā tad minētais 294 dažādu profesionālo sadzīves ķīmiju un dezinfekcijas līdzekļu "kokteilis" varētu pazust no ūdens.

Mārupīte ir neliela upīte, Daugavas kreisā pieteka Rīgā un Mārupes novadā. Upes garums ir aptuveni 12 km, no kuriem 6km atrodas Pārdaugavā, bet otra puse - Rīgas rajonā. Torņakalnā uz Mārupītes ierīkots Māras dīķis, un izteka no tā tiek regulēta ar slūžām. Lejpus Māras dīķa ierīkoti Arkādijas dārzs un Uzvaras parks. Mārupīte ietek Daugavā aiz Raņķa dambja Āgenskalna līcī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu