Piesārņojums pagaidām nav sasniedzis Daugavu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patlaban piesārņotais Mārupītes ūdens vēl nav sasniedzis Daugavu, informēja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Viņš atturējās prognozēt, kad tas varētu notikt, jo laika apstākļi pagaidām nav prognozējami. Māras dīķim, līdz kuram piesārņojums ir nokļuvis, ir akumulējoša ietekme, atzina eksperts.

Lūgts komentēt spēcīgā lietus, kas jau sasniedzis Rīgu, ietekmi uz piesārņojumu, Jasinskis atzina, ka tā ir gan pozitīva, gan negatīva. Kā skaidro eksperti, no vienas puses, piesārņotais ūdens tiek atšķīdināts un samazinās piesārņojuma koncentrācija, bet, no otras puses, mainās gruntsūdeņu līmenis un tiek noskalotas ugunsgrēka vietā vēl esošās vielas.

VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš iepriekš atzina, ka lietus nebūtu vēlams.

Ap plkst.21 situācija būtiski nav mainījusies un piesārņojums ir Māras dīķī, apstiprināja Jasinskis. Piesaistītais specializētais uzņēmums "Eko osta" ugunsgrēka vietā, pie biroju kompleksa "Baltais vējš", turpina ūdens atsūknēšanu no lietus kanalizācijas sistēmas, kavējot tā nokļūšanu meliorācijas sistēmā.

Savukārt saistībā ar atklātajās ūdenstilpnēs nokļuvušo piesārņojumu tagad jāgaida pašattīrīšanās un tā izskalošanās.

Lai veiktu Mārupes grāvju un Mārupītes piesārņojuma novērtēšanu, Nacionālie bruņotie spēki iesaistījuši 31.Zemessardzes aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem bataljona ķīmiķus, kuri devušies uz notikuma vietu analīžu veikšanai, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Kā ziņots, Māras dīķa apkārtnē jūtama intensīva smaka, novēroja aģentūra LETA. Smaka atgādina mazgāšanas līdzekli.

Māras dīķa apkārtnē strādā Rīgas Pašvaldības policijas un pašvaldības darbinieki, kuri aicina cilvēkus netuvoties ūdenim.

Mārupītē novērotas bojā gājušas zivis. Tiek runāts arī par vairākām bojā gājušām pīlēm.

Kā iepriekš skaidroja Jasinskis, patlaban vienīgais, ko var darīt un kas jau sākts, ir piesārņotā ūdens atsūknēšana, jo, kamēr nav zināmas konkrētas ķīmiskas vielas, kas nokļuvušas Mārupītē, ir grūti likvidēt šo piesārņojumu ar citām metodēm.

"Jāsaprot, ka šajā gadījumā ir izveidojies neaprakstāms vairāku desmitu ķīmisku vielu kokteilis, kas no sākuma ir jāizpēta un tad varēsim pateikt skaidrāk, kā likvidēt piesārņojuma radītās sekas. Vispirms attiecīgajiem dienestiem arī jāveic pilna inventarizācija notikuma vietā. Šajā gadījumā tradicionālās piesārņojuma likvidācijas metodes nestrādās," klāsta Jasinskis.

VVD trijās vietās Mārupītē paņēmis ūdens paraugus, kuru pirmie analīžu rezultāti, iespējams, būs zināmi jau rīt. Rīt no rīta dienestā notiks operatīvā sanāksme, kurā tiks runāts par šī gadījuma seku likvidāciju.

Jasinskis neprognozē, cik kopumā liels varētu būt piesārņojuma apjoms un to, cik varētu izmaksāt tā likvidācija. Viņš uzsver, ka sākotnēji būs jānoskaidro ugunsgrēka cēloņi un tad varēs runāt par zaudējumu piedzīšanu no kāda.

"Viens ir skaidrs - dzīvā radība šeit ilgi nedzīvos," piebilda Jasinskis, lūgts komentēt informāciju par Mārupītē bojā gājušām zivīm un pīlēm.

Jau ziņots, Mārupes novada pašvaldība nodrošinājusi dzeramo ūdeni vietējiem iedzīvotājiem, liecina pašvaldības paziņojums.

Ķīmisko un medicīnisko vielu piesārņojuma novēršanai Mārupē piesaistīts specializētais uzņēmums "Eko osta", kas jau daudzus gadus nodarbojas ar piesārņojuma savākšanu Rīgas brīvostas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu