Plastikas ķirurgs Ģīlis Dziesmu svētkiem gatavojies automašīnā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jāņa Ģīļa privātais arhīvs

Populārais plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis pēc XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem ir atgriezies savā privātpraksē un, nezaudējot laiku, palīdz cilvēkiem saglabāt vai atklāt sevī skaistumu.

Pievērsties dziedāšanai korī Jāni skubināja LTV producentu grupa, kas uzaicināja Jāni kopā ar vīru kori iedziedāt vienu dziesmu no Dziesmu svētku repertuāra speciāli TV šovam «Lai top!».

«Lieldienu nedēļā aizgāju uz jauno Ģertrūdes baznīcu un, dzirdot vīru kori «Frachori» sniedzam koncertu, sapratu, ka vīri ir profesionāļi un man starp viņiem nav ko darīt. Neesmu 34 gadus dziedājis korī, un viņiem tik labi kopā skanēja,» pirmo iepazīšanos ar kori atklāj Jānis.

Tomēr plastikas ķirurgs neaizbēga un aizgāja uz tikšanos ar kora vadītāju, sajuta draudzīgu, pretimnākošu attieksmi un piekrita.

«Izrādījās mazsvarīgi, ka esi aizņemts cilvēks un tev papildus laika jaunam hobijam īsti nav: ja ir nopietna motivācija, to var atrast. Paskatījos, ka kopumā, kopš sāku darboties korī, nedēļā veltīju korim septiņas stundas. Dīvainākais ir tas, ka, pat ziedojot šo laiku dziesmai, es paspēju izdarīt arī visas pārējās lietas,» smaida Jānis.

Otrs iemesls, kāpēc Ģīlis piekrita iesaistīties projektā, bija sportiska interese – var vai nevar būt ar kori uz vienas skatuves un labi nodziedāt, noturēt meldiņu. Tas bija veids, kā pašapliecināties un pierādīt sev, ka pēc tik ilga pārtraukuma koru dziedāšanā viņš spēj to izdarīt.

Sākumā Ģīlis piekritis uz vienu raidījumu, vēlāk sekoja koru skate kopā ar «Frachori» dziedoņiem, tad Dziesmu svētki. Pēc Dziesmu svētkiem šķiroties no kora, plastikas ķirurgs nepateica krasu nē turpmākajām sadarbībām.

Slavenais plastikas ķirurgs ar dēlu arī ārstu Ansi Ģīli un mazdēlu Miķeli Ģīli
Slavenais plastikas ķirurgs ar dēlu arī ārstu Ansi Ģīli un mazdēlu Miķeli Ģīli Foto: Jāņa Ģīļa privātais arhīvs

«Tie, kas kādreiz ir dziedājuši vīru korī, zina, kāds spēks un enerģija nāk no dziedājuma, kad tā labi nodzied, kad akords labi skan; ja esi to baudījis, gribas vēl reizi pa reizei to pabaudīt,» domās par koriem dalās Jānis.

Šie bija otrie Dziesmu svētki, kuros Jānis ir piedalījies. Pirmie bija pirms 36 gadiem. Tajā laika posmā bija cita valsts iekārta, savādākas dziesmas, tomēr tie, kas dzied, spēj radīt to pozitīvi vibrāciju, neatkarīgi no valsts iekārtas un dziesmu izvēles.

«Dziesmu svētkos piegāju klāt japāņu korim. Koris jau trešo reizi bija atlidojuši uz Latviju, lai piedalītos Dziesmu svētkos. Jautāju, kāpēc viņi brauc pie mums, saņēmu atbildi, ka par naudu var nopirkt daudzas un dažādas lietas, bet ne tās sajūtas, ko iespējams baudīt mūsu Dziesmu svētkos. To, manuprāt, mēs, kas dzīvojam Latvijā, nereti nenovērtējam,» aizdomājas Jānis.

Ķirurgs dziesmas mācījies, braucot no rīta un vakaros nepilnu stundu automašīnā no un uz mājām. Pateicoties modernajām tehnoloģijām, kas ļauj ierakstīt balsu partijas, Jānis braucot nodungoja vienā dziesmā savas partijas, pārslēdza uz nākamo un tādā veidā apguva visu repertuāru.

«Dziedāju pie aizvērtiem logiem, nebija iespējas cilvēkiem klausīties manu mācīšanās procesu,» smejas Jānis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu