Pēc nakts ugunsgrēka Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc nakts ugunsgrēka biroja ēku kompleksa "Baltais vējš" angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas, informēja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis. Piesārņojuma dēļ bojā jau ir gājušas vairākas pīles.

Papildināta saskaņā ar jaunāko informāciju un video.

Jāuzmanās, lietojot aku ūdeni

Apkārtējo māju īpašniekiem ir jābūt uzmanīgiem, lietojot aku ūdeni. Cilvēkiem nevajadzētu tuvoties Mārupītei un Mārupītes dīķim, kā arī laist pie tiem savus mājdzīvniekus, brīdina speciālisti.

Foto: TVNET lasītaja foto

Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām, bet pēc tam liesmas pārmetās uz "Ecolab" izmantotajām telpām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un patlaban virzās Mārupītes dīķa un Daugavas virzienā.

Ūdenim ir nokrāsa, kā arī jūtama specifiska smaka.

Speciālisti aicina nekādā gadījumā nelietot Mārupītes ūdeni un nepeldēties. Uzmanīgiem jābūt arī privātmāju īpašniekiem, kuru mājas atrodas netālu no notikuma vietas.

Piesārņotajā ūdenī ir "pilns spektrs, kokteilis" ar dažādām vielām spēcīgā koncentrācijā.

Notikuma vietā strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un VVD darbinieki, cenšoties ierobežot piesārņojumu. "Cīnāmies ar sekām," sacīja Jasinskis.

Piesārņojuma dēļ gājušas bojā pīles

Iespējams, Mārupītes piesārņojuma dēļ bojā gājušas vairākas pīles, liecina Mārupes novada pašvaldības vadības teiktais sarunās ar iedzīvotājiem.

Patlaban notikuma vietā atrodas pašvaldības izpilddirektors Ivars Punculis un domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kadiģe, kuri sarunās ar satrauktajiem vietējiem iedzīvotājiem pastāstīja, ka atbildīgie dienesti cenšas noskaidrot, kādas ķīmiskas vielas noplūdušas.

Konstatēts, ka bojā gājušas vairākas pīles, un netiek izslēgta iespēja, ka tas saistīts ar Mārupītes piesārņojumu.

Rīgas domes amatpersonas seko līdzi notikumu gaitai

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC), kas Nila Ušakova prombūtnes laikā pilda Rīgas mēra pienākumus, apstiprināja, ka pašvaldības vadība par notikušo ir informēta un notikuma vietā - pie Mārupītes - patlaban atrodas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) un citas domes amatpersonas.

Situāciju sarežģī tas, ka avārija notikusi citā pašvaldībā - Mārupes novadā, bet kaitīgās vielas plūst uz Rīgu.

Aizbērs grāvjus, caur kuriem notekūdeņi ieplūst Mārupītē

Lai nepieļautu arī turpmāku piesārņojuma ieplūšanu Mārupītē, jau tuvākajā laikā ir plānots aizbērt notekgrāvjus starp ēku kompleksu "Baltais vējš" un Mārupīti, informēja Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs. Daļa piesārņojuma gan jau ir nokļuvusi upē un to var just gan pēc smakas, gan citām pazīmēm, atzina Rīgas pilsētas izpilddirektors.

Arī viņš aicina cilvēkus neizmantot Mārupītes un Māras dīķa ūdeni, lai arī parkos, cauri kuriem tek Mārupīte, var atrasties.

VUGD darbinieki darbu turpina arī nodegušā angāra vietā. Taču "Baltā vēja" kompleksa apkārtnē ir atjaunojusies ierastā dzīve - darbojas pretī izvietotais "Gross auto" autoveikals utml.

Degušas medicīnas preču noliktavas un "Ecolab" telpas

Ugunsgrēks kompleksā "Baltais vējš" izcēlies medicīnas preču noliktavā un tikai pēc tam liesmas pārmetušās uz "Ecolab" izmantotajām telpām. Šis uzņēmums nodarbojas ar ķīmiskajām precēm, tas dibināts 2001.gadā un pieder Šveices kompānijai "Ecolab CH2". Uzņēmuma valdē strādā Ainis Strazds, kurš ir valdes priekšsēdētājs, kā arī divi Vācijas iedzīvotāji - Ralfs Gihtbroks un Maiks Makkormiks.

Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 1 492 698 lati, peļņa - 103 954 lati.

Notikušais nekādi neietekmēs ūdens kvalitāti, kas tiek nodrošināta Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvadā, apstiprināja SIA "Rīgas ūdens" sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks. "Rīgas ūdens" ūdeni ņem no Rīgas hidroelektrostacijas krātuves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu