Baudi mākslu! Nedēļa Aleksandra Vasiļjeva zīmē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Viens no būtiskākajiem nākamās nedēļas mākslas notikumiem neapšaubāmi ir izcilā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva izstādes "No mini līdz maksi. 20.gs. 60.gadu mode" atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Taču arī citas galerijas un muzeji piedāvā gana daudz interesantu un apmeklēšanas vērtu izstāžu. Turklāt - ne tikai Rīgā!

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs

No nākamās sestdienas, 9.jūlija, visi tiek aicināti uz pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi no Parīzes "No mini līdz maksi. 20.gs. 60.gadu mode”.

Šī Aleksandra Vasiļjeva kolekcija ietver sevī haute couture kleitas no leģendārajiem modes namiem Chanel, Christian Dior, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Nina Ricci, Jean Lanvin, Pierre Cardin, Andre Courreges, Guy Laroche, Oleg Cassini, Irene Galitzine. Vienlaikus ar šiem apģērbiem Vasiļjeva kolekcijā sastopami arī citu, mazāk populāru 20. gs. 60. gadu modes ateljē – Anne Sorrente, Valentina, Mansfield, Lord Tailor, J. Bernardon – darinājumi, kā arī nezināmu modelētāju darbi.

Bez kleitām un apģērbiem tālaika atmosfēru veiksmīgi palīdz uzburt nu jau reti sastopamie attiecīgā perioda aksesuāri – cepures, apavi, somiņas, ko radījušas izcilas firmas. Kā vienmēr izstādi rotā fotogrāfiju vintāžas kopijas, kas attēlo 60. gadu modes tendenci, un tālaika populārā mūzika.

Fotomākslas galerija "Zazi"

No 5. līdz 19.jūlijam fotomākslas galerijā var iepazīties ar turku fotogrāfa Meliha Zafera Ardžana izstādi "Blue Dreams". Izstādes tēmu fotogrāfijas autors komentē šādi: ""Blue Dreams" kolekcija sastāv no abstraktiem cianotipijas dabas attēliem. Ar šo kolekciju vēlējos pateikt, ka šajā straujajā, modernajā digitālajā laikmetā mēs esam kļuvuši akli pret skaistumu mums apkārt un meklējam skaisto kaut kur tālumā, braucam ar auto, lidmašīnām, to meklējot. Mums nav laika apstāties un padomāt, kas notiek mūsu dzīvē, paskatīties, kas ir tās lietas, kas ir mums apkārt. Šajā digitālajā laikmetā mums liek rīkoties ātri, kustēties ātri, fotografēt ātri. Pamatā šī kolekcija ir sacelšanās pret digitālo laikmetu, kas liek cilvēkiem kustēties ātri un neļauj ieraudzīt skaisto sev apkārt."

Turku fotogrāfa Meliha Zafera Ardžana darbs
Turku fotogrāfa Meliha Zafera Ardžana darbs Foto: Publicitātes foto / Galerija "Zazi"

Eduarda Smiļģa Teātra muzejs

Līdz 31.augustam muzejā var iepazīties ar izstādi "Aktieru un režisoru portreti mākslas darbos". Rakstniecības un mūzikas muzeja Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuve glabā lielas bagātības, arī dokumentālas, vizuālas un mākslas liecības par Latvijas teātriem.

Šī izstāde ir neliels ieskats krātuves vērtībās - izcilu mākslinieku Otto Skulmes, Ģirta Vilka, Laimdoņa Grasmaņa, Hildas Vīkas un citu mākslinieku veidotie aktieru un režisoru portreti. Izstādes centrā uz nosacītas skatuves Dailes teātra pamatlicēji: režisors Eduards Smiļģis, mākslinieks Jānis Muncis un režisore Felicita Ertnere. Līdzās latviešu teātra māmuļa Berta Rūmniece un Eduarda Smiļģa Teātra muzeja māte Lidija Freimane, kurai pateicoties šodien ir Smiļģa māja un Teātra muzejs.

Diāna Dimza-Dimme. "Fluxbook".
Diāna Dimza-Dimme. "Fluxbook". Foto: publicitātes

Klubs "Nabaklab"

No šodienas, 2.jūlija, līdz 2.augustam, iegriežoties klubā, ir iespēja aplūkot mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes izstādi "Paralēlās nejaušības". Izstādē māksliniece izmanto foto, piezīmes, izgriezumus, pastkartes un piezīmju fragmentus. Darbnīcā piespraustas pie sienas, šīs mirkļa domu un sajūtu fiksācijas gadiem ilgi atradušās māksliniecei līdzās dzīvē. Teksti un attēli, laikā krājoties viens pār otru, dažkārt veidojuši stāstus, ko māksliniece ir apkopojusi izstādē. Iespējams, šīs domas un sajūtas māksliniecei kaut ko nozīmējušas. Izstādē izmantotas arī mākslinieces bloga izdrukas.

Izstādes veidošanu māksliniece iesākusi ar diviem darbiņiem "Mīli un dari, ko gribi. Sv.Augustīns" un "Fluxbook", kas ir kolāža no Dimzas-Dimmes dienasgrāmatas. Īpaša nozīme bijusi arī kādai mākslinieces nu jau vairāk nekā 20 gadus pie sienas piespraustai fotogrāfijai, kura māksliniecei ir aktuāla joprojām.

Darbs no mākslinieka Kaspara Zariņa personālizstādes "Cita frekvence"
Darbs no mākslinieka Kaspara Zariņa personālizstādes "Cita frekvence" Foto: publicitātes

Rietumu banka

No 6.jūlija līdz 10.augustam Rietumu bankas apmeklētāji var aplūkot mākslinieka Kaspara Zariņa personālizstādi "Cita frekvence. Tajā eksponēti pēdējo gadu darbi, daļa no tiem bija skatāma arī mākslinieka vērienīgajā personālizstādē Nacionālajā mākslas muzejā 2010.gadā. Kaspara Zariņa glezniecība ir krāsu māksla. Tik droša un radoša krāsu lietojumā nav otra mūsu mākslā. Krāsu intensitāte kāpināta, pretstatot vienu krāsu otrai. Krāsa ir Kaspara pasaule, kurā viņš labprāt dalās ar savu skatītāju.

Foto: publicitātes

Tirdzniecības centrs "Domina"

Līdz augusta vidum t/c "Domina" aplūkojami augstas klases starptautiski novērtēti darbi – tā varētu raksturot vienuviet aplūkojamās fotoizstādes, kurās savus darbus izstādījuši trīs atzinību guvuši mākslinieki - Vladimirs Anohins, Boriss Grappa un Jurijs Kiseļovs. Vairāki izstādē aplūkojamie Vladimira Anohina darbi šogad tikuši izrādīti mākslas mīļotājiem Sanfrancisko, ASV, bet Borisa Grappas fotoobjektīva fiksētie skati publicēti žurnālā "New York Opera" un vairākkārt arī Rīgas tūrisma ceļvedī "Riga City Guide".


ES mājas "Mākslas istaba"

Līdz 29.jūlijam "Mākslas istabā" (Aspazijas buvārī 28) apskatāma Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas un Tartu "Art School" izstāde Tartu Kunstikool 60. Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolai 65.

Ņemot vērā, ka abas skolas šogad svin jubileju, radusies ideja veidot kopīgu izstādi, tādējādi akcentējot abas skolas vienojošās vēsturiskās saknes un tradīcijas, kam par pamatu ir izsenis koptas klasiskās vērtības vizuāli plastiskajā mākslā, un tajā pašā laikā parādot šobrīd tapušos mākslas darbus, kas redzami jaunā, laikmetīgā izpildījumā un veidolā. Izstādē būs eksponēti bronzas un alumīnija lējumi, kurus vairāku mēnešu garumā gatavojuši JRRMV studenti: Ernests Šveisbergs, Alise Bēržvade, Sabīne Silarāja, Laima Daberte un Estella Pumpure. Savukārt “Tartu Art School” piedāvā ceļojošu izstādi, kurā būs eksponēti nelieli zīmējumi un ilustrācijas.

Eksponāti no rotkaļa Aleksandra Alunāna izstādes
Eksponāti no rotkaļa Aleksandra Alunāna izstādes Foto: Publicitātes foto / Okupācijas muzejs

LMS galerija

Līdz 20.jūlijam te iespējams aplūkot Ventspils mākslinieces Mārītes Klušas veikumu - tehniski filigrānus lielformāta tušas zīmējumus. Filigrānie darbi demonstrē gan grafiķes augsto tehnisko meistarību, gan pasaules skatījuma modeli – maksimāli piesātinātu ar nepieciešamību alegoriski runāt par pretējiem poliem.

Darbs no Sandras Sabīnes Jaundalderes izstādes "Tikšanās uz Mēness tilta"
Darbs no Sandras Sabīnes Jaundalderes izstādes "Tikšanās uz Mēness tilta" Foto: publicitātes

Latvijas Okupācijas muzejā

Muzejs piedāvā apmeklēt rotkaļa Aleksandra Alunāna (1913-2001) izstādi "Dzintara gaisma" - dzintaru kolekciju un priekšmetus, kā arī fotogrāfijas, kas atspoguļo mākslinieka dzīves gaitas un daiļradi.

Kolekciju un citus materiālus Okupācijas muzejam dāvinājis ASV dzīvojošais mākslinieka dēls Pēteris Alunāns. Te galvenokārt tiek radīti oriģināli darbi, kurus Alunāns dēvē par jaundarbiem. Par rotājuma pamatu allaž tiek izmantotas latviešu etnogrāfiskās zīmes un ornaments meistara interpretācijā. Galvenie materiāli ir dzintars un sudrabs.

Izstāžu zāle "Inta un Imants Ozoliņi"

6.jūlijā plkst.18 izstāžu zalē "Inta un Imants Ozoliņi" (Vaivaros) notiks lietuviešu mākslinieku Henrika Mazūra ekslibru un Ģiedrjus Mazūra keramikas izstādes “No līnijas līdz formai” atklāšana.

Henriks Mazūras ir daudzu ekslibru, Lietuvas rajonu un pilsētu ģerboņu un firmu logo autors. Vairāki darbi saņēmuši prēmijas un diplomus konkursos un biennālēs. 2010. gadā konkursā par “Karaļa Mindauga un karalienes Martas pieminekļa metu pie Aglonas bazilikas” saņēma 2. prēmiju.

Galerija "Promenade" Liepājā

Līdz 1.septembrim mākslas galerijā "Promenade" apskatāma Sandras Sabīnes Jaundalderes personālizstāde "Tikšanās uz Mēness tilta". Izstādes galvenās tēmas ir mīlestība un sapnis. "Manuprāt, Liepāja ir īsta sapņu pilsēta. Vieta, kurā piedzimst vējš, mājo mīlestība un sapņi pleš spārnus lidojumam. Vienmēr priecājos te būt, un varbūt tieši tādēļ šī ir vieta, kurā šogad svinēšu trešo personālizstādi," pauž māksliniece.

Audēju darbnīca Tukumā

2. jūlijā plkst.12 Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3, Tukumā) atklās Lailas Baltiņas un Ingūnas Smildzeres izstādi "Dāmu fantāziju lidojumā". Abas autores ir spilgtas personības. Abas ir šuvējas, bet viņu darbu stils pilnībā atšķiras. Katrai ir savs domu gājiens un sava radošā fantāzija, kura izpaužas krāsainos, iedvesmojošos un arī lietderīgos mākslas darbos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu