Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādes talismans - bruņurupucis Zeltiņš

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LOK/F64

Šīs nedēļas nogalē no 1. līdz 3. jūlijam Jūrmalā notiks Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde, par kuras talismanu kļuvis bruņurupucis Zeltiņš.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis pastāstīja, ka Zeltiņš ir prototips jūrmalnieku un Jūrmalas viesu mīlētajai bruņurupuča skulptūrai, kas atrodas Majoru pludmalē un kuru veidojis ievērojamais tēlnieks, jūrmalnieks Jānis Bārda.

''Jau ilgus gadus ļaudis tic, ka, pieskaroties bruņurupuča zeltainajām bruņām, arī pie viņu rokām pielīp zelta putekļi, kas nes veiksmi, uzvaru un laimi. Tāds pats efekts sagaida katru, kas pieskarsies Latvijas Jaunatnes olimpiādes talismanam, kuram dots vārds Zeltiņš, jo tas atmirdz zeltā, sargā Jūrmalas liedaga zelta smiltis, nes zelta medaļas olimpiādes uzvarētājiem un zelta mirdzumu mūsu visu ikdienai un svētkiem,'' stāstīja Truksnis.

Savukārt LOK prezidents Aldons Vrubļevskis atgādināja, ka sporta talismani ir neatņemama sporta un arī Olimpisko spēļu sastāvdaļa: ''Pirmo reizi olimpiskais talismans parādījās 1968.gada Olimpiskajās spēlēs Mehiko, bet īstā talismana popularitāte sākās četrus gadus vēlāk 1972.gadā Minhenē ar sunīti Valdi.''

Pasākuma laikā klātesošie tika informēti, ka sacensībām pieteikušies 2957 dalībnieki, tai skaitā 2220 sportisti no 70 pašvaldībām. 26 olimpiskajos sporta veidos, kuros tiks sadalīti 239 medaļu komplekti, startēs aptuveni 1500 puišu un 700 meitenes. Ieskaitot priekšsacīkstes, kopējais Latvijas Jaunatnes olimpiādes dalībnieku skaits pārsniedza 3000 no 72 pašvaldībām.

Visvairāk dalībnieku būs vieglatlētikas sacensībās

LOK prezidents pastāstīja, ka pirmo reizi Jaunatnes olimpiādes programmā iekļauti trīs sporta veidi – golfs (13 dalībnieki), pieskārienregbijs (103) un jātnieku sports (37). Vislielākais sacensību dalībnieku skaits reģistrēts vieglatlētikā (389), tai seko futbols (194), volejbols (156), cīņa (149), handbols (141) un basketbols (137). Sacensību programmā iekļauta arī airēšana (77), badmintons (26), bokss (93), burāšana (33), džudo (56), galda teniss (53), loka šaušana (5), paukošana (38), peldēšana (81), riteņbraukšana (72), smaiļošana un kanoe airēšana (120), svarcelšana (50), šaušana (56), taekvondo (34), teniss (27), triatlons (10) un vingrošana (70)

''Vairākos sporta veidos notiks cīņa ne tikai par Latvijas Jaunatnes olimpiādes medaļām, bet vēl augstāku statusu. Vieglatlētikā, riteņbraukšanā šosejā, vingrošanā un tenisā tās būs pēdējās atlases sacensības par vietu Latvijas jaunatnes olimpiskajā izlasē, kas jūlija beigās startēs Eiropas jaunatnes olimpiādē Turcijā,'' norādīja Vrubļevskis.

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādes norisē tiks iesaistīti 100 Jūrmalas skolēni, kas veiks brīvprātīgo palīgu darbu komandu akreditācijas procesā, kā arī sacensību norises laikā palīdzēs pašvaldību komandām organizatoriskajā darbā un brīvā laika plānošanā.

''Esam priecīgi, ka jaunajiem sportistiem no visas Latvijas būs iespēja labāk iepazīt mūsu pilsētu un izbaudīt tās sporta un atpūtas iespējas, ko piedāvā Jūrmala,'' situāciju raksturo Truksnis. ''Olimpiāde veiksmīgi sasauksies ar Jomas ielas svētkiem, kas sestdien risināsies paralēli sporta sacensībām.

Par godu Olimpiādei ir izveidots jauns futbola laukums, sabiedriskais transports Jūrmalā jaunajiem olimpiešiem būs bez maksas. Jūrmala grib pārsteigt un palikt atmiņā.''

1.jūlijā pulksten 20.00 Jūrmalas pilsētas stadionā ''Sloka'' notiks Latvijas jaunatnes vasaras olimpiādes svinīgā atklāšanas ceremonija ar dalībnieku parādi, kas sāksies pulksten 19:00, LOK karoga pacelšanu un olimpiskās uguns iedegšanu, paredzēta kultūras programma ar jauniešu vidū populāru mūziķu Laura Reinika un Gustavo, kā arī operdziedātājas Ilonas Bageles piedalīšanos. Savukārt 3.jūlijā ap pulksten 15.00 stadionā ''Slokā'' paredzēta jaunatnes olimpiādes noslēguma ceremonija.

Jūrmalas pilsēta nodrošinās olimpiādes prasībām atbilstošas sporta bāzes gandrīz visos olimpiādē iekļautajos sporta veidos, kā arī kvalitatīvi atrisinās ar dzīvošanu, ēdināšanu un citām organizatoriskajām lietām saistītos jautājumus. Ārpus Jūrmalas sacensības notiks sporta veidos, kam nepieciešamas specifiskas sporta bāzes: jāšanas sportā – Kleisti, BMX – Jelgava, golfā – Saliena, šaušanā – Tukums.

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde notiek reizi divos gados. Labākie jaunie sportisti sacenšas pašvaldību komandu sastāvos olimpiskajos sporta veidos, izcīnot ceļazīmi uz Eiropas Jaunatnes olimpiādi. 1992.gadā Latvijā notika pirmās Latvijas skolu olimpiskās dienas vasaras sporta veidos.

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādi rīko Jūrmalas pilsētas dome un LOK ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. Tās ir uz olimpiskajiem pamatprincipiem balstītas valsts nozīmes kompleksās sporta sacensības jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem pašvaldību komandās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu