Zināmi centralizēto eksāmenu rezultāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien vidusskolas absolventi visā Latvijā saņems sertifikātus ar eksāmena rezultātiem.

Valsts izglītības satura centrs šodien izsniegs 24 222 sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību, liecina VISC apkopotā informācija.

Dati par piedalīšanos 2012./2013.mācību gada centralizētajos eksāmenos liecina, ka obligāto centralizēto eksāmenu latviešu valodā kārtojuši 17 985 izglītojamie no 20 151 pieteikušā, bet vienam bijis nepietiekams vērtējums. Tikmēr obligāto centralizēto eksāmenu matemātikā kārtojuši 17 777 jaunieši no 20 088 pieteikušajiem, bet nepietiekams vērtējums bijis 132 izglītojamiem.

Angļu valodas eksāmenu kārtojuši 16 968 cilvēki, Latvijas un pasaules vēstures - 6033, krievu valodas - 2610, bioloģijas - 1281, fizikas - 1122, ķīmijas - 533, vācu valodas - 227, bet franču valodas eksāmenu kārtojuši vien 53 izglītojamie.

Savukārt dati par katrā eksāmenā iegūtajiem vidējiem sasniegumiem rāda, ka nevienā no eksāmeniem vidējie rādījumi nav pārsnieguši 70% robežu. Vislabāk skolēniem veicies tādos eksāmenos kā bioloģija, franču valoda, vācu valoda, ķīmija un krievu valoda. Šajos eksāmenos vidējie sasniegumi ir virs 60%.

Vidējie sasniegumi virs 50% ir latviešu valodas eksāmenā, angļu valodas eksāmenā un fizikas eksāmenā. Vissliktāk vidusskolēniem veicies matemātikas un Latvijas un pasaules vēstures eksāmenā, kuros vidējie rezultāti ir zem 40% līmeņa. Detalizētāka informācija par valsts pārbaudījumu rezultātiem būs pieejama septembra beigās, norāda VISC.

Kā aģentūrai LETA iepriekš sacīja VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža, tad vidusskolēniem sertifikātus ar eksāmena rezultātiem šogad izsniedz ātrāk nekā pērn, kad tas notika 10.jūlijā. Ņemot vērā to, ka angļu valodas eksāmens bija martā, rezultātus varot izdot ātrāk.

Pēc sertifikāta saņemšanas skolēni mēneša laikā varēs iesniegt apelāciju, ja neapmierinās esošais vērtējums. VISC aicina darīt to pēc iespējas ātrāk, jo pēc iesnieguma saņemšanas VISC ir mēnesis laika tā vērtēšanai.

Kā ziņots, šajā mācību gadā visi eksāmeni skolēniem ir noritējuši bez problēmām un sūdzības par eksāmena norisi neesot saņemtas.

Savukārt, sākot no pirmdienas, 8.jūlija, sākas reflektantu reģistrācija un uzņemšana augstskolās un koledžās. Patlaban jau vairākās augstskolās norit elektroniskā pieteikšanās studijām. Tā piemēram, vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā «www.latvija.lv» pieteikties studijām var kādā no 11 Latvijas augstskolās - Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils Universitātē, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Liepājas Universitātē, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā, Rēzeknes Augstskolā, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā.

Pēc elektroniskās pieteikšanās studijām gan visiem reflektantiem obligāti personiski jādodas uz kādu no 11 augstskolu uzņemšanas punktiem, jāuzrāda nepieciešamie dokumenti un jāapstiprina pieteikums studijām augstskolā.

Dokumentu pieņemšana RSU pamatstudiju programmām notiks no 8.jūlija līdz 17.jūlijam darbdienās no plkst.9 līdz 17 Dzirciema ielā 16, Rīgā. Savukārt jau šonedēļ izvēlētajās studiju programmās var pieteikties RSU elektroniskās pieteikšanās sistēmā e-Uzņemšana. Pēc dokumentu reģistrācijas e-Uzņemšanā līdz 17.jūlijam jāatnāk uz RSU Studentu servisu Dzirciema ielā 16, lai apstiprinātu ievadīto datu patiesumu un nokārtotu pārbaudījumus, ja tādi ir paredzēti.

Studiju akreditācijas komisija 3.jūlijā notikušajā sēdē uz sešiem gadiem akreditējusi vēl trīs studiju virzienus - Latvijas Kristīgās akadēmijas īstenoto studiju virzienu «Sociālā labklājība», Alberta koledžas - «Tiesību zinātne», Daugavpils Universitātes - «Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija».

Studiju akreditācijas komisija līdz 26.jūnijam notikušajās sēdēs ir izskatījusi 243 augstākās izglītības iestāžu pieteikumus, kas ir apmēram 95% no 257 studiju virzieniem, par kuriem jāpieņem akreditācijas lēmumi līdz šā gada 30.jūnijam. Ministrija norāda, ka noslēdzies nozīmīgs posms augstākās izglītības studiju virzienu akreditācijā - gandrīz pilnībā veikta to studiju virzienu akreditācija, kuru novērtēšana IZM bija jāveic līdz 2013.gada 30.jūnijam.

Laika posmā no 14.maija līdz 26.jūnijam notikušas 12 komisijas sēdes. Ministrijas apkopotie dati liecina, ka komisija uz pilnu termiņu - sešiem gadiem - akreditējusi 204 studiju virzienus, kas ir apmēram 84% no 243 pieteikumiem. Savukārt uz diviem gadiem komisija akreditējusi 25 studiju virzienus, kas ir aptuveni 10% no visiem izskatītajiem pieteikumiem. Tikmēr lēmumu atteikt akreditēt komisija pieņēmusi par četriem studiju virzieniem, kas ir aptuveni 1,5% no pieteikumiem.

Informācija par akreditētajiem studiju virzieniem un tajos īstenotajām studiju programmām ir pieejama ministrijas mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu