Siera rituļus gatavo pat naktīs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Pirms vasaras saulgriežiem Ilutas un Jāņa Straģu zemnieku saimniecībā "Krišjāņi", kas atrodas Bauskas novada Brunavā, sieru gatavo pat naktīs, lai līgotājiem nepietrūktu tradicionālās uzkodas.

Līdzās pirms dažiem gadiem sāktajai svaigpiena realizēšanai stabilu vietu ieņēmusi tā pārstrāde - pircēju iecienīts ir "Krišjāņu" saldais un skābais krējums, biezpiens, jogurts, šovasar arī saldējums, kuru drīz varēs nopirkt pie Rundāles pils. Tomēr sieram produktu klāstā ir īpaša vieta.

"Sākām ar četriem biezpiena svaigajiem sieriem, nu ir pāri par desmit veidu, sāļi un saldi, ar dažādām garšvielu piedevām, arī kūpinātais siers,"

stāsta Iluta Straģe. "Krišjāņos" sietais siers un piena produkti Bauskā nopērkami stendā Bauzes tirgū. Tieši šeit baušķeniece Tamāra Grīnvalde pērk skābo krējumu, jo tam esot tāda garša kā no agrāk pašas gotiņas piena gatavotajam. Divas reizes nedēļā pienu, krējumu un biezpienu te pērk arī īslīciete Velga Brazaucka. "Izdevīgi - atnāc ar savu burciņu, un iesvērs, cik gribi," viņa atzīst. "Krišjāņu" svaigpienu slavē arī brunaviete Līga, ēdienu no tā nevārot, izdzerot svaigu, īpaši zemeņu laikā.

Savukārt sieru vislabāk izdodas pārdot izbraukumos - pilsētu svētkos, gadatirgos, atklāj Iluta. Ēdoles pils pagalmā 19. jūnijā notika Emīla gadatirgus ar 17 sieriem un vēžiem. Kurzemniekiem Brunavā vārītais siers garšojis, viss aizvestais izpirkts, stāsta Iluta. Līdz Jāņu dienai «Krišjāņu» sieru varēs nopirkt Jelgavā, Kandavā, Dobelē. Ne mazums ir arī individuālu pasūtījumu, labs produkts tiek novērtēts, un tad ir prieks strādāt, saka Iluta Straģe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu