Referendumā par Saeimas atlaišanu būs 78 iecirkņi 41 valstī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien atbalstīja Ārlietu ministrijas priekšlikumu 23.jūlija tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu ārvalstīs izveidot 78 vēlēšanu iecirkņus 41 valstī, kas ir vairāk nekā iepriekšējo vēlēšanu un tautas nobalsošanu laikā, informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs tautas nobalsošanā tiks veidoti Amerikas Savienotajās Valstīs, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Čīlē, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Kanādā, Kazahstānā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā, Venecuēlā un Zviedrijā.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzinis, ka tik daudz vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs būs pirmo reizi. Salīdzinājumam ‒ 2010.gada Saeimas vēlēšanās ārvalstīs bija 64 vēlēšanu iecirkņi 37 valstīs, bet 2008.gada tautas nobalsošanā – 47 vēlēšanu iecirkņi 40 valstīs.

Cimdars norādījis, ka iecirkņu skaita pieaugums ir saistīts ar to, ka tik īsā laikā, kādā jāsagatavo tautas nobalsošana, vēlētāji ārvalstīs nevar paspēt pieteikties pasta balsošanai. Tāpēc ir pieaugusi ārzemēs dzīvojošo pilsoņu iniciatīva veidot vēlēšanu iecirkņus ārpus vēstniecību telpām – ne tikai goda konsulātos, bet arī latviešu centros un draudzes namos.

ASV būs 13 vēlēšanu iecrikņi, Lielbritānijā - 6

Piemēram, ASV papildus vēlēšanu iecirknim Latvijas vēstniecībā Vašingtonā un pārstāvniecībai Ņujorkā būs vēl vienpadsmit vēlēšanu iecirkņi Mineapolē, Klīvlendā, Sanfrancisko, Losandželosā, Bostonā, Čikāgā, Sv.Pēterburgā, Sietlā, Filadelfijā, Milvokos un Garezerā. Lielbritānijā papildus vēlēšanu iecirknim vēstniecībā Londonā būs vēl pieci vēlēšanu iecirkņi Ņūrijā, Straumēnos, Bredfordā, Pīterboro un Mansfīldā.

Līdzīgi arī Kanādā būs papildu vēlēšanu iecirkņi Toronto un Monreālā, Īrijā ‒ papildu vēlēšanu iecirknis Limerikā, Dānijā – papildu vēlēšanu iecirknis Vejlē, Zviedrijā – Gēteborgā, bet Vācijā bez vēstniecības Berlīnē vēlētāji varēs balsot arī vēlēšanu iecirkņos Minsterē, Frankfurtē, Bonnā, Eslingenē, Hamburgā un Minhenē.

Tā kā tautas nobalsošanā netiks lietots vēlētāju reģistrs, ārvalstīs izveidotajos vēlēšanu iecirkņos tautas nobalsošanas dienā varēs balsot ne tikai attiecīgajā valstī dzīvojošie Latvijas pilsoņi, bet arī tie vēlētāji, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kuri uz ārvalstīm būs devušies īslaicīgā atpūtas vai darījumu braucienā.

Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs tautas nobalsošanas dienā, 23.jūlijā, būs atvērti no plkst.7 līdz 22 pēc vietējā laika. Lai nobalsotu, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers 28.maijā rosināja Saeimas atlaišanu. Referendums notiks 23.jūlijā, un tajā nav nepieciešams noteikts kvorums, lai to atzītu par notikušu. Iespējamais Saeimas ārkārtas vēlēšanu datums ir 17.septembris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu