Izjūtas Barselonā protestu karstumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vāroties savā sulā, var šķist, ka tikai mums ir lielā ķeza, krīze un nekur liekama valdība. Bet, izskrienot drusku tālāk Eiropā, izrādās, ka neapmierinātie ir arī mūsu iedomātajās sapņu zemēs. Nedēļas nogalē bija iespēja pabūt Spānijā, pašā protestu karstumā. Redzot tur notiekošo, tapa dažas piezīmes, izjūtas, ar ko padalīties ar citiem.

Indignados jeb dusmīgie, sašutušie, iebilstošie ceļ teltis pie mazpilsētu domēm, medmāsas pie hospitāļiem, no kuriem atlaistas štatu samazināšanas dēļ.

Barselonas Katalonijas laukumā kopš 15.maija spontānās demonstrācijās nakšņojuši 10 000 cilvēku - tie, kas vēlas kaut ko mainīt. Katru vakaru pulcējušies ap pulksten deviņiem ceļ troksni, lai savas prasības atgādinātu.

Foto: Anita Bula/TVNET

15.maijā teltis Katalonijas laukumā uzceltas mierīgu un netraucēti, jo Spānijā notiek pilsētas domju vēlēšanas, un neviena partija negribēja sabojāt savu reputāciju. Taču drīz vien pēc vēlēšanu beigām, 27.maijā, policija uzbruka telšu pilsētiņai. Cilvēki viņus apturēja.

15.jūnijā, kad bija iecerēts lemt par veselības aizsardzības un sociālā nodrošinājuma budžeta apcirpšanu, protestētāji pulcējās pie parlamenta un nelaida deputātus iekšā. Policija laida darbā stekus. Tautas vēlētais prezidents, lai izvairītos no "agresīvajiem uzbrucējiem", atlidoja uz parlamentu ar helikopteru...

Foto: Anita Bula/TVNET

Svētdien, 19.jūnijā, Barselonā notika sevišķi plašas demonstrācijas: valdības un varas struktūras saka, ka piedalījušies 50 000 cilvēku, organizatori - ka 200 000. Rēķinot, cik ielas aizņēma gājiens, organizatoriem, izskatās, ir taisnība.

"Jūs, latvieši, esat laimīgi, ka jums nav eiro," saka kataloņi, atceroties, kā pirms desmit gadiem cenas vienā dienā palielinājās gandrīz divkārtīgi. Un stāsta, ka pa šo laiku padārdzinājušies dzīvokļi, par banku iedzīvošanos uz kredītu atmaksas nespējošo rēķina, par 20% bezdarbnieku, par to, ka tautai nav naudas daudzajiem kukuļņēmējiem, ka bankas nepieciešamas nacionalizēt, jo tāpat visa iedzīvotāju nauda ir tajās, ka valdība finansē bankas tā vietā, lai domātu par cilvēku sociālo labklājību.

Plakātos virs demonstrantu galvām dominē aicinājums mainīt "visu sapuvušo varas sistēmu".

Noskaņojums - nemaz tik atšķirīgs kā Latvijā....

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu