Tautas skaitīšanā izmantotos datorus pārdos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Portatīvie datori, kas tika izmantoti tautas skaitīšanā, tiks "iztīrīti" un pārdoti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja piegādātājfirmu SIA "Baltijas informācijas tehnoloģijas" (BIT) un SIA "ATEA" pārstāvji.

Kopumā uzņēmumi nodrošināja nedaudz vairāk nekā 2000 datoru, ieskaitot rezerves vienības, kas bija paredzētas nomaiņai, ja šāda vajadzība rastos.

BIT vadītājs Harijs Gals teica, ka sākotnēji tirgū piedāvāti garantijas jeb rezerves eksemplāri, lai saprastu, kā tie tiks uzņemti un kādu cenu noteikt. Vērtējot sākotnējos rezultātus, kā arī cenas un veiktspējas samēru, viņš prognozēja, ka datori tiks izpirkti.

Vaicāts, kur datorus paredzēts pārdot, Gals teica, ka uzņēmumi skatās uz visiem iespējamajiem veidiem. Viņš sprieda, ka potenciālie pircēji var būt arī valsts iestādes, taču pamatā auditorija ir patēriņa tirgus. Datori, pēc viņa vārdiem, parādīsies mazumtirdzniecībā datoru veikalos, piemēram, tie varētu būt nopērkami "Capital" datorsalonos.

Deviņi skaitītājiem izsniegti datori - sabojāti

Pēc Gala teiktā, patlaban BIT sāk saņemt atpakaļ tautas skaitītājiem uzticētos datorus. Vērtējot to stāvokli, uzņēmuma vadītājs pauda viedokli, ka skaitītāji ir ļoti atbildīgi attiekušies pret datoriem. Uzņēmums šonedēļ bija saņēmis vien deviņus bojātus datorus.

"Kaut arī bija liels datoru skaits un tautas skaitītāji nav profesionāli datoru kopēji, saplēsto datoru skaits ir ļoti mazs," vērtēja Gals,

gan pieļaujot, ka to skaits pieaugs. Viņš teica, ka bojājumi esot dažādi un situācija ir līdzīga kā citu lietotāju vidū.

Arī "ATEA" valdes loceklis Jānis Ušvils "Nozare.lv" teica, ka uzņēmums pārņem datorus savā īpašumā un tos plāno pārdot. Datorus tirgot paredzēts gan Latvijā, gan ārzemēs. Komentējot iespējas pārdot visus datorus, viņš norādīja, ka tie tiks pārdoti par "saprātīgu cenu", kā arī piebilda, ka tie ir maz lietoti un vēl ar garantiju. Atšķirīga situācija ir gadījumos, kad datori tiek nomāti uz diviem trīs gadiem.

Atpakaļ saņemtie datori tiek "iztīrīti", sakopti, tiek uzlikti "Hewlett-Packard" uzstādījumi, teica Gals, kurš tos vērtēja kā "fiziski izturīgus".

Dati par saskaitītajiem tikšot dzēsti

Komentējot bažas par iespēju piekļūt tautas skaitītāju ievadītajiem datiem, Gals teica, ka, ņemot vērā satraukumu, viss tiek dubultā pārbaudīts un kārtīgi "iztīrīts", līdz ar to, viņaprāt, tas nav iespējams.

Arī Centrālā statistikas pārvalde (CSP) uzsver, ka atbilstoši iepirkuma līgumam pēc lauku darbu pabeigšanas un datoru nodošanas atpakaļ firmām, tām jāiznīcina datoru cieto disku saturs, veicot to formatēšanu. CSP veiks pārbaudi.

Nododot datorus atpakaļ firmām, tajās nebūs informācijas, jo, veicot ikreizēju datu nosūtīšanu un tādējādi veicot arī pēdējo datu nosūtīšanu, informācija no datora dzēšas, tajā nekas netiek saglabāts, piebilda CSP.

Uzvarēja 600 tūkstošus vērtā konkursā

Kā ziņots, BIT un "ATEA" bija vienīgie pretendenti CSP iepirkumā un abi uzņēmumi startēja ar kopīgu piedāvājumu. Uzņēmumu piedāvātā līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa bija 598 578 lati.

Tautas skaitīšana Latvijā norisinājās no 1.marta. Sākotnēji no 1.marta līdz 12.martam iedzīvotāji varēja saskaitīties internetā, bet no 17.marta līdz 31.maijam pie iedzīvotājiem devās teju 2000 tautas skaitītāju. Pēc tam no 1.jūnija uz desmit dienām atkārtoti tika nodrošināta iespēja saskaitīties internetā.

Kopumā tika saskaitīti 1,9 miljoni iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu