IZM: darba burtnīcas nav obligāti nepieciešama mācību procesa sastāvdaļa (45)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Darba burtnīcas nav obligāti nepieciešama mācību procesa sastāvdaļa, skolotāji ir aicināti izvērtēt, vai un kad tās patiešām nepieciešamas, un kuros gadījumos iespējams izvēlēties citas mācību formas, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (Reformu partija) preses sekretāre Anna Kononova atzina, ka IZM nostāja saistās ar tiesībsarga Jura Jansona priekšlikumiem grozīt Izglītības likumu un tajā iekļaut arī darba burtnīcas.

«Ja skola izvēlas lietot mācību burtnīcas, arī skolai tās ir jānodrošina. Nedrīkst tās vecākiem uzlikt uzlikt kā nastu,» skaidroja tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Kononova savukārt norādīja, ka ministrija uzskata - ja klasē visi vecāki piekrīt, skolas padome nolemj, tad var pirkt darba burtnīcas, taču nav jāiekļauj obligātajā komplektā.

Pēc IZM secinātā, darba burtnīcas ir mācību literatūra, metodiskie līdzekļi, papildu literatūra, digitālie un elektroniskie mācību līdzekļi, uzskates līdzekļi, didaktiskās spēles, digitālie un elektroniskie izdevumi un resursi, izdales materiāli un daudzi citi. Darba burtnīcas vairs netiek akcentētas kā noteikti nepieciešamas un izmantojamas mācību procesā, un tās pakāpeniski nomaina modernāki mācību līdzekļi, norādīja IZM.

Ministrija arī norāda, ka mūsdienu skolotājs, tāpat kā daudzu Eiropas valstu skolās, savā darbā izmanto pēc iespējas dažādākus informācijas avotus un pielieto aizvien jaunas, inovatīvas un radošas mācību metodes.

IZM Valsts izglītības satura centrs apstiprina mācību līdzekļus, kurus ieteikts lietot konkrētos mācību priekšmetos. Mācību līdzekļi sastāv no mācību grāmatas skolēnam un metodiskā materiāla skolotājam. Daudzas izdevniecības piedāvā arī darba burtnīcas, taču tās nav obligāti nepieciešama mācību procesa sastāvdaļa.

Tāpēc IZM aicina skolotājus izvērtēt, vai un kad darba burtnīcas patiešām nepieciešamas, un kuros gadījumos iespējams izvēlēties citas mācību formas.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu