Jaunievēlētā prezidenta dzīvesbiedres pirmā intervija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ir.lv

Stradiņa slimnīcas daktere Dace Seisuma ar Valsts prezidenta amatā ievēlēto dzīvesdraugu Andri Bērziņu mājās par politiku un medicīnu nerunā, viņus vieno ģimene un saimnieciskas rūpes, raksta iknedēļas žurnāls "Ir".

Seisuma izjūtot stresu un diskomfortu

Bērziņa ievēlēšana Valsts prezidenta amatā Seisumai esot radījusi stresu, diskomfortu viņa izjūtot joprojām: "Esmu pieradusi dzīvē visu sakārtot, izplānot. Piepeši ir noticis kas tāds, ko nevaru mainīt un ietekmēt. Nezinu, ko katra diena nesīs, kas būs tālāk."

Vēlēšanu dienā viņa strādājusi vairāk kā citās dienās, lai nebūtu jādomā par Saeimā notiekošo.

Par politiku viņa vispār neinteresējoties, neplānojot tai pievērsties arī tagad, kad viņas dēla tēvs ievēlēts par Valsts prezidentu.

Inaugurācijas ballei Seisuma negatavojoties, taču "oficiālās situācijās, kad bez tā nevarēs iztikt, būšu Andrim blakus".

Nevarot zaudēt četrus gadus

Viņa nevarot atļauties četrus savas dzīves zaudēt ne sava bērna dzīvē, ne arī profesionālajā jomā. "Četri gadi mana bērna dzīvē ir ļoti daudz. Nevaru atļauties tos atņemt savam pirmajam un vienīgajam bērnam. Tāpēc politikā un visā ap to notiekošajā netaisos iedziļināties," uzsver Seisuma. "Es palikšu savā vietā, un Andris - savā. To esmu viņam pateikusi, un viņš to akceptēja."

Izlēma un viss

Andri Bērziņu daktere raksturo kā stipra rakstura, ļoti mērķtiecīgu cilvēku, tāpēc viņa neesot pat mēģinājusi ietekmēt viņa lēmumu kandidēt Valsts prezidenta amatam.

"Es teicu - nē, man nepatīk šī ideja, bet viņš tāpat to izdarīja. Tipiski daudziem vīriešiem. Izlēma, un viss,"

intervijā saka Seisuma. Kā sievietei par savu vīrieti viņai esot lepnums, bet "kā cilvēkam, kurš dzīvo Andrim līdzās un ir viņa ģimene, man tas ir trieciens".

Viņa neesot sekojusi arī Bērziņa gaitām pēc ievēlēšanas šajā amatā, - izņēmusi bērnu no dārziņa, bijusi treniņā, vēlāk jau vīrs bijis mājās, daudz runājis pa telefonu.

Seisuma savulaik trenējusies pilatēs un jogā, pašlaik 30 minūtes veltot aktīviem treniņiem soļos, muskuļu un stiepšanās vingrinājumiem. Treniņos viņa izlādējot emocijas, kas sakrājas darbā.

Vieno saimnieciskas rūpes

Mājās netiekot pārrunāti jautājumi par politiku, kas neinteresējot Seisumu, un par medicīnu, kas neinteresējot Bērziņu. "Mūs vieno ģimene un saimnieciskas rūpes," saka daktere Seisuma.

Kā pozitīvas Bērziņa īpašības Seisuma min mērķtiecību un loģiskumu, "viņš vienmēr mācējis paņemt, ko vajag. Viņš ir gudrs un vienkāršs. Brīžiem pat liekas, ka pārāk vienkāršs un atvērts. Man pat bail." Par viņa vājajām īpašībām viņa negribot izteikties publiski, jo "kā Valsts prezidentam šīs iezīmes, iespējams, varētu būt pozitīvas".

Lielo gadu atšķirību ar Bērziņu viņa nejūtot, "viss atkarīgs no cilvēkiem, kuri ir kopā, no tā, kas viņus vienot". Viņasprāt, arī precēšanās nevar izmainīt cilvēku attiecības, tāpēc viņiem tas neesot aktuāls jautājums.

Neko romantisku negaida

Ziedus un uzmanības apliecinājumus viņa nesaņemot. "Andris ir ļoti praktisks un ļoti racionāls cilvēks. Viņam rūpes un mīlestība pret tuvajiem izpaužas citādi. Es tiešām labāk viņam palūdzu izdarīt kaut ko praktisku, nekā gaidu kaut ko romantisku," stāsta Seisuma.

Kā Valsts prezidenta kundze daktere labprāt iesaistītos labdarības pasākumos, lai gan viņas ikdienas darbs jau esot saistīts ar līdzcilvēkiem.

Domāju, ka cilvēkiem diendienā vajag vairāk rūpēties citam par citu, par dzīvniekiem, dabu - ar visu savu būtību un darbiem, nevis vienu vai divas reizes gadā paspīdēt pasākumos. Īpaši sāp sirds par dzīvniekiem, ja tiem dara pāri, pamet," saka Seisuma.

Viņiem pašiem laukos esot suns Friča kungs, labprāt gribētu mājās arī kaķi, bet to neļaujot Bērziņš, jo tad tas būtu jāvadā no Cēsīm uz Rīgu, tas radītu liekas problēmas. Lielāko daļu ģimene dzīvojot Rīgā.

Mājkalpotājas ģimenei neesot, mājas darbus darot Dace, lai gan ģimenē darbi netiekot dalīti. "Andris izdarīs jebko, lai darbi ātrāk iet uz priekšu. Man ir svarīgi, ka uz vīrieti varu paļauties, un Andris ir tāds," saka daktere.

Dēlam vakaros pasaku lasa Bērziņš. "Grāmata par Pifu ir nemainīga vērtība visām paaudzēm. Es pa to laiku sakopju māju, drēbes," par dzīvi ģimenē stāsta Dace.

Pārsvarā ģimene atpūšoties laukos, pirms gada bijuši kopā slēpot uz Šveici. Latvija ģimenei esot vērtīga kā tēvzeme, te dzīvojuši senči.

Bez darba nevarētu

Vienkārši baudīt dzīvi, neko nestrādājot, viņa nevarētu, "man tas liekas ļoti garlaicīgi. Mans prieks ir mans bērns, mans darbs un mani lauki." Viņai patīkot gatavot ēst, patīk vienkāršs, latvisks ēdiens, gatavojot klasiski, ar to neeksperimentējot. Garšas izjūtā viņiem abiem viedokļi sakrītot.

Par Bērziņu viņa daudz nevēlas runāt, "šī intervija vairāk ir par mani. labāk pēc iespējas mazāk Bērziņa kungu iepīsim sarunā".

Seisumas draugi esot no mediķu aprindām, ģimenes kopējie draugi - vairāk esot Bērziņa draugi, ar kuriem viņam ir vairāki kopīgi vaļasprieki.

Daktere nevēlas neko stāstīt par savu ģimeni, vien piebilst, ka mamma pašlaik esot pensijā, tomēr joprojām strādājot par ārsti. Tēvs dzīvojot laukos, viņai esot arī divi brāļi.

Labs ārsts nebūs labs prezidents

Par Valdi Zatleru kā Valsts prezidentu Seisumai esot neitrāla nostāja. "Varu tikai teikt, ka labs ārsts nekad nebūs labs prezidents, jo ārsta darbs ir ļoti konkrēts un atbildīgs, tas nepieļauj tukšu muldēšanu," saka Bērziņa dzīvesbiedre. Arī par Lilitu Zatleri viņa nevarot izteikties, jo nesot sekojusi viņas gaitām.

Seisuma strādā Stradiņu slimnīcā, domājot par studijām ārzemēs. Darbā viņa vairāk esot praktiķe, akadēmiskā karjera viņu neinteresējot. Beigusi Cēsu medicīnas māsu skolu, pēc 10 gadiem iestājusies Medicīnas akadēmijā.

Sevi viņa raksturo kā sievišķīgu, maigu sievieti, atsevišķos jautājumos viņai esot sava stingra nostāja. "Katram cilvēkam dzīvē jānosprauž robežas, un nedrīkst pieļaut, ka tās tiek pārkāptas," saka daktere Seisuma, kurai patīkot vienkārša, dabiska dzīve.

Seisuma piekritusi intervijai žurnālam "Ir", cerot, ka tā ir pirmā un pēdējā reize, kad runā ar medijiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu