Kataras emīrs nodod varu savam dēlam (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras emīrs šeihs Hamads bin Halifa al Thani pirmdien oficiāli atteicies no troņa par labu savam dēlam 33 gadus vecajam kroņprincim Tamimam bin Hamadam al Thani. «Es paziņoju par varas nodošanu šeiham Tamimam bin Hamadam al Thani,» televīzijā pārraidītajā uzrunā pavēstīja līdzšinējais emīrs, norādot, ka šāds lēmums paver ceļu «jaunai vadībai».

Baumas par varas nodošanu izplatījās jau vairākas dienas. 61 gadu vecais šeihs Hamads bin Halifa al Thani Katarā valdīja 18 gadus, un šajā laikā valsts kļuvusi par politikas un ekonomikas lielvaru.

Šeiham Hamadam ir problēmas ar nieru veselību, taču diplomāti norāda, ka viņš varu nodevis nevis veselības apsvērumu dēļ, bet gan cerot uz pārmaiņām. Šeihs Hamads pie varas nāca 1995.gada jūnijā pēc apvērsuma, kurā tika gāzts viņa paša tēvs.

Šeihs Tamims bin Hamads al Thani

Pārņemot varu, līdzšinējais kroņprincis Tamims bin Hamads al Thani kļūs par jaunāko valdnieku Persijas līča monarhiju vidū. Par godu varas nodošanai otrdien Katarā izsludināta brīvdiena.

Analītiķis Salmans Šaihs pārliecināts, ka varas nodošanai Katarā būs iespaids uz visu reģionu. «Šis lēmums ir savienojams ar Kataras politiku,» skaidroja eksperts. «Viņi jau kādu laiku gatavojas pārmaiņām, viņi vēlas virzīties pretim jaunākajai paaudzei.»

Tikmēr Persijas līča reģiona eksperts Neils Patriks uzskata, ka līdz ar varas maiņu būtiskas pārmaiņas Katarā nav gaidāmas. «Attiecībā uz Kataras ārpolitiku - nav gaidāmas nopietnas pārmaiņas. Jaunais varas mantinieks Tamims, visticamāk, neieviesīs nozīmīgas pārmaiņas, nekonsultējoties ar tēvu,» viņš spriež.

Katarā ir pasaulē trešās lielākās dabasgāzes rezerves, un ik gadu tajā tiek saražoti ap 77 miljoniem tonnu sašķidrinātas dabasgāzes, kas Kataru padara par lielāko šī resursa piegādātāju pasaulē.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu