Ceļvedis: saulgrieži un Jāņu vakars! (21)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgošana - tā ir gaismas saglabāšana visu nakti arī garīgā nozīmē, un, kā to aizvadīt, to piedzīvosi, iededzot saulgriežu ugunis... Un tad jau nāk arī pati Jāņu nakts, kurā izdejoties un izdziedāties no sirds! Lai mums visiem šie svētki līksmi, maģiski un auglīgi!

SAULGRIEŽI

(22. jūnijs)

Jūrmalā

22.jūnijā no plkst. 18.30 Majoros, Horna dārzā sāksies vasaras saulgriežu ielīgošana ar radošo kolektīvu priekšnesumiem, Jāņu sieru un alutiņu. Smilgu un bērzu smaržu apvīts, ielīgošanas pasākums turpināsies Dzintaru koncertzālē plkst. 20.00 ar īpašu vasaras saulgriežiem veltītu koncerta programmu, kurā piedalīsies grupa «Iļģi», solisti Kristīne Kārkle-Puriņa, Dainis Skutelis, Jānis Almanis, Rita Lazare, Jūrmalas apvienotais koris, Jūrmalas deju kolektīvi «Vēlreiz», «Tapa», «Zālīte» un koncerta viesi - deju kolektīvs «Liesma». Vakara noslēgumā pēc koncerta būs iespēja doties uz Dzintaru pludmali un romantiskā noskaņā pie ugunskuriem sagaidīt saules rietu kopā ar pūtēju orķestra «Jūrmala» dalībniekiem.

Kalnciema kvartālā

Foto: REUTERS/ScanPix

Ogrē

Svētki sāksies plkst. 20.30 ar dalībnieku gājienu (tautastērpu parādi). No gājiena svētku dalībnieki ieradīsies laukumā, kur būs brīvdabas skatuve, vietas skatītājiem, strūklaka un ugunskurs. Koncerts sāksies plkst. 21.00, un tajā piedalīsies ap 400 dalībnieku. Svētku kulminācija, protams, būs diriģentu un dziedātāju atzinīgi vērtētā Uģa Prauliņa skaņdarba «Līgo - Jāņu nakts mistērija» izpildījums, piedaloties koristiem, dejotājiem un mūziķiem. Turpmākās vasaras īsākās nakts stundas būs atvēlētas dejām, dančiem un rotaļām. Spēlēs grupa «Folkvakars» (Edgars Kārklis, Kristīne Kārkle-Puriņa, Gatis Valters, Edgars Saksons un Krišjānis Putniņš) un Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris.

Dikļos

Sestdienas rītā plkst. 4.20, kad saule lec, visi kopā dziedās dziesmu saulītei - ceļā uz Dziedāšanas svētku 150. gadskārtas pasākumu, kas norisināsies 2014.gada 7.jūnijā Dikļos.

Turaida

Foto: TVNET

Jāņu vakars

(23. jūnijs)

Amata

Foto: TVNET

Pedvāle

Kā katru gadu, Jāņu svinēšana Pedvālē būs radošs notikums, kurā māksla savienojas ar tradīcijām un rituāliem. Šogad Jāņu naktij Pedvālē dots nosaukums «Akmens. Tautasdziesma», un tās mākslinieciskā ideja balstīta latviešu un indiešu kultūras savstarpējās sakarībās un mijiedarbībā. Svētku svinīgā daļa sāksies ar saules pavadīšanu un uguns iedegšanas rituālu, kuru īstenos Vinaja Čaitanja (Indija) un Jānis Atis Krūmiņš (Latvija). Nakts laikā gan tradicionālās, gan mūsdienīgās noskaņās notiks muzicēšana, dziesmu dziedāšana, dancošana un iešana rotaļās. Saullēktu sagaidot, notiks arī Pedvāles tradicionālais Jāņu rīta vīru skrējiens.

«Reiņa trase»

Foto: RIA Novosti/scanpix

Jēkabpils

Koncertā piedalīsies Latvijā populārākie un iemīļotākie mākslinieki - Olga Rajecka, Samanta Tīna, Nikolajs Puzikovs, Žoržs Siksna, Guntis Veits, Atis Auzāns, Normunds Zušs, Marts Kristians Kalniņš, Agnese Rakovska, Ginta Krievkalna, Valters Frīdenbergs, kā arī «Suitu sievas» un Jēkabpils labākie un lustīgākie dziedātāji un dejotāji. Koncertu vadīs Latvijas Radio 2 ētera cilvēki - Sandra Glāzupa, Gunārs Jākobsons, Velga Vītola un Kaspars Mauriņš. Uzreiz pēc koncerta sāksies nakts balle, kurā koncertēs grupas «Eolika», «Credo», «Galaktika» un «Musiqq». Nakts balles laikā pirmo reizi Jēkabpilī notiks arī Pliko skrējiens!

Dzegužkalns

Foto: LETA

Saldū

Foto: LETA

Rēzeknē

Plkst. 20.00 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, kura atklāšana uzticēta vietējiem - grupai «Galaktika» un Normundam Zušam ar Rēzeknes zaļo pakalnu kori. Visa koncerta garumā skatītājus gaidīs patīkami pārsteigumi, viens no tiem būs grupas «Dāmu pops» atgriešanās. Pēc koncerta plkst. 23.00 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas tradicionāli ilgs līdz rīta gaismai kopā ar Gunti Skrastiņu un grupu «No ½ vārda»

Daugavpils

Foto: LETA

Ventspilī

Pašā Zāļu dienā, 23. jūnijā, mazie un lielie ventspilnieki varēs ielīgot tradicionālajos pasākumos plkst. 12.00 Bērnu pilsētiņā, bet plkst. 15.00 Pārventas bērnu parkā «Fantāzija» pēcpusdienā «Ielīgosim Bērnu pilsētiņās», ko vadīs IK «Artūrs Romanovs» no Rīgas, un darboties radošajās darbnīcās «Jāņu vainadziņš arī man» kopā ar Ventspils Mākslas skolas pedagoģēm Evu Kaufmani Lauss un Initu Dzalbi. Vakarā tiekamies Reņķa dārzā. Plkst. 20.00 sāksim svinības ar jaunas, Latvijā unikālas grupas «Sus dungo» Līgo vakara koncertu, bet plkst. 22.00 turpināsim lustes Jāņu nakts zaļumballē ar grupu «Tumsas uguns» un DJ Lāci.

Liepāja

Foto: LETA

Cinevillā

23. un 24. jūnijā visa «Cinevilla» pilsētiņa tiks pārvērsta par Līgo lielfestivālu, kurā labi justies varēs ikviens. Visi festivāla apmeklētāji tiks aicināti iesaistīties ikgadējā Jāņu vainaga rekorda uzstādīšanā. Kopīgiem spēkiem pīsim pasaulē lielāko Jāņu vainagu, kurā savus līdzi paņemtos ziedus un jāņuzāles, iepīt varēs jebkurš. Bet, kad rekords būs uzstādīts un vakars sagaidīts, kārtīgu līgošanu sāksim kopā ar populārākā latviešu seriāla «Ugunsgrēks» dalībnieku lielo uzvedumu. Kopīgi dziedāsim iemīļotākās Līgo dziesmas, dejosim un kārtīgi atpūtīsimies. Koncertuzvedumā UgunsGrēks līgo Cinevillā ar skaistākajām Jāņu dziesmām priecēs Leons, Elizabete, Zenta, Vadims, Gunārs, Rita, Ziemelis, Ramona, Signe, Luīze, Jevgēņija, Lūcija un Silvija. Tajā netrūks nedz skaistu dziesmu un jautrības, nedz lustīgu deju un humora. Koncertuzvedumā būs iespējams dzirdēt gan Raimonda Paula, gan arī Ivara Vīgnera un citu komponistu populārās dziesmas no teātra un kino repertuāra. Par lustīgu svinēšanu visas nakts garumā rūpēsies Normunds Rutulis ar grupu un dīdžejs Roberts Lejasmeijers. Visi UgunsGrēka aktieri novēl saulainus Jāņus un lustīgu līgošanu, kā arī no sirds izbaudīt burvīgo īsākās nakts gaisotni kopā ar saviem mīļajiem!

Rīga

Rīgā 23.jūnijā jau tradicionāli līgotāji gaidīti 11.novembra krastmalā uz pasākumu «Līgosim krastmalā!». Līgo noskaņas krastmalā jau no plkst.17.00 varēs baudīt, darbojoties Pušķošanās un Rotaļu sētā, kur apmeklētāji kopā ar folkloras kopu «Ceiruleits» aicināti pīt vainagus, iesaistīties tradicionālās tautas rotaļās, jautrās atrakcijās. No plkst.18.00 Vakara sētā uz mazās skatuves muzicēs muzikālā apvienība «Raxtu raxti», grupa «Folkvakars», kā arī dūdu un bungu grupa «Auļi». Savukārt Nakts sētā uz lielās skatuves uzstāsies dīdžejs Kaspars Zaviļeiskis, kuru nomainīs «Nepieradinātā folka orķestris» un Rīgas koru dziedājums. Plkst. 21.00 līgotājiem būs iespēja iesaistīties un līdzi dziedāt «Viļņu Jāņa jaunajiem Līgo nakts piedzīvojumiem», kur tautā zināmas dziesmas dziedās Latvijas teātru aktieri. Plkst.23.00 krastmalā tiks iedegta jāņuguns, bet pēc tam pasākuma apmeklētājus priecēs Maestro Raimonda Paula sagatavotā koncertprogramma ar mākslinieku Marijas Naumovas, Andra Ērgļa, Madaras Botmanes, Jura Jopes, Laimas Vaikules, Antras Stafeckas un dejotāju sniegumu. Pēc šīs koncertprogrammas līdz pat rīta gaismai uz lielās skatuves muzicēs Normunds Jakušonoks un Rīgas Zelta koris, kā arī grupas «Labvēlīgais tips» un «Apvedceļš». Saullēktu rīdzinieki un pilsētas viesi varēs sagaidīt arī Rīta sētā, kur uz mazās skatuves uzstāsies «Bermudu divstūris», Miks Dukurs, Sabīne Berezina un Rassell, kā arī ar dīdžejs Gustavito.

Mājīgai līgošanai krastmalā tiks izvietotas Jāņu zāļu tirdzniecības vietas, kur piedāvās Jāņu zāles, vītnes un vainagus. Līgotāju ērtībai būs arī teltis ar gariem galdiem Jāņu mielasta baudīšanai. Pasākuma laikā no plkst.17.00 krastmalā tirdzniecības vietās varēs iegādāties Jāņu tradicionālos ēdienus un atspirdzinošus dzērienus. Svinību apmeklētāji pasākumā varēs baudīt arī savu līdzatnesto svētku mielastu, kā arī cept desiņas uz krastmalā speciāli iekārtotiem ugunskuriem.

JA ARĪ TEV IR ZINĀMS, KUR GAIDĀMI JĀŅABĒRNI UN KUR BŪS LUSTĪGA LĪGOŠANA - INFORMĀCIJU PIEVIENO RAKSTA KOMENTĀROS!

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu