Fotoreportāža: rosība tradicionālajā Zāļu tirgū (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 21. jūnijā, Doma laukumā norisinās tradicionālais Zāļu tirgus. Tajā savu produkciju piedāvā Latvijas amatnieki, siera, alus, jāņuzāļu un citu produktu tirgotāji. Tirgū iespējams iegūt īstu svētku sajūtu – visapkārt jāņuzāles un vainagi, siera rituļi, dažādi kūpinājumi, linu apģērbs, māla trauki un daudz citu Latvijā darinātu un gatavotu produktu.

Jāņuzāles un vainagi

Tirgū iespējams iegādāties margrietiņas, vārpas, sarkano āboliņu, rudzupuķes, magones, madaras, kalmes un daudzas citas zāles. Jāņuzāļu pušķis maksā no 1 lata līdz 3 latiem. Tas atkarīgs no pušķa lieluma. Savukārt meitu vainagi maksā 3 līdz 5 lati, taču kungiem ozollapu vainagu vidējā cena ir 5-6 lati.

Ja neatrodat tādu vainagu, kā gribētos, tad ir iespējams pašiem uz vietas tos uzpīt

vai arī pasūtīt pie kāda no tirgotājiem.

Ja Jāņos paredzēts iet pirtī, tad tirgū iespējams iegādāties arī dažādas pirtsslotas. Vienas vidējā cena ir 1,50 Ls.

Foto: TVNET

Netradicionāli produkti

Līdzās tradicionālai produkcijai tirgotāji piedāvā arī ne tik tradicionālus produktus, piemēram, mājas vai kazas sieru ar papriku, olīvām, kariju, marmelādi. Mājas siera cena ir 7 līdz 10 lati par kilogramu. Liels klāsts arī saldāku našķu – ievārījuma un medus. Medu iespējams iegādāties ar dažādām ogām un sēkliņām, burciņas vidējā cena ir 3,50 lati. Atsevišķi ievārījumi domāti speciāli ēšanai kopā ar sieru, piemēram, «Siera našķis ar pīlādžiem» «Siera našķis ar cidonijām», kas maksā 2,50 lati burciņā.
Īstiem alus mīļiem iesakām pamēģināt alus saldējumu, kas taisīts no portera. Pieejami arī dažādu citu veidu dabīgie saldējumi – zemeņu, rabarberu, šokolādes un citi. Mazās bumbiņas cena ir 80 santīmi, lielās bumbiņas – viens lats.

Tāpat tirgū iespējams nopirkt svaigi ceptus maizes kukuļus, dažādus pīrādziņus un saldās maizītes. Neiztiek arī bez dažādiem gaļas un zivju kūpinājumiem no Latvijas zemnieku saimniecībām.

Foto: TVNET

Idejas dāvanām

Ja nepieciešams atrast Jāņu dāvanas, tad Zāļu tirgū to noteikti ir iespējams izdarīt.

Lūk, dažas idejas:

  • Apgleznoti alus kausi ar Jāņu simboliku.
  • Piparkūkas ar svētku zīmējumiem.
  • Vilnas zeķes, lai Jāņu naktī nebūtu auksti.
  • Eko sveces – dažādas sveces no dabīgiem produktiem, piemēram, ar ķimenēm, rudzupuķēm, rudzu vārpām. Iespējams iegādāties arī sveces, kuras izskatās kā Jāņu siers.
  • Gleznas, kurās attēlota Jāņu svinēšana, tradicionāli rituāli, Jāņu zāles u.c.
  • Izšūti linu spilveni mazajiem līgotājiem.
  • «Labrīt Jāņu rītā» – neliela burciņa, kurā iekšā atrodas skābs gurķītis.
Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu