Titavs: Patlaban "Vienotības" partijās notiek skaitļošana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašreizējā situācijā kopīgās partijas "Vienotība" veidošanas procesam nav nekādas saistības ar ideoloģiju, bet paredzamo Saeimas ārkārtas vēlēšanu dēļ notiek skaitļošana, kā izdevīgāk rīkoties, lai dabūtu vairāk vietu, sacīja no partijas "Jaunais laiks" (JL) savulaik izslēgtais Dans Titavs.

Viņš sprieda, ka dabiskā ceļā "Vienotības" veidošanās būtu notikusi gada garumā, bet pašreizējā brīdī paredzamās Saeimas ārkārtas vēlēšanas piespiež partijas veidošanu balstīt uz apsvērumiem, kā iespējami labāk startēt vēlēšanās.

Titavs atturējās komentēt, cik ticams ir scenārijs, ka PS varētu iet atsevišķi un apvienot spēkus ar "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), norādot, ka tas ir mazsvarīgi.

"Pēdējā gada laikā pierādījies, ka "Vienotība" nespēj strādāt kā vienota partija, tas gan ir skaidrs. Ir vērojami kašķi un savstarpēji ļoti aizvainojoši apvainojumi. Katru mēnesi viens vai otrs "Vienotības" līderis smagi nokritizē kādu citu," sacīja Titavs.

"Mans skatījums jau sen ir tāds, ka tāda veida "Vienotības" veidošana ir vēlētāju mānīšana, jo nav kopīgas ideoloģijas, tikai atsevišķi spēki, kas, tāpat kā katrs atsevišķi citādāk domā, katrs atsevišķi arī strādā. ["Sabiedrības citai politikai" (SCP) līderis Aigars] Štokenbergs veido savu politiku, [PS pārstāve kultūras ministre Sarmīte] Ēlerte - savu, [viens no PS līderiem ārlietu ministrs Ģirts Valdis] Kristovskis - savu, nekā kopīga nav," vērtēja kādreizējais JL biedrs.

Viņš vērsa uzmanību arī uz to, ka visu partiju kongresi ir maz apmeklēti, kas nozīmē, ka partiju biedrus tas neinteresē, tas interesē tikai partiju vadību.

Lūgts komentēt PS pārstāvja Kārļa Šadurska pausto cerību, ka 11.Saeimas vēlēšanās "Vienotībai" un VL-TB/LNNK izdosies kopā iegūt 51 mandātu, Titavs sacīja, ka "Šadurska politologa spējas ir palikušas matemātikas pasniedzēja līmenī". Viņaprāt, runas par 51 vietu vērtējamas drīzāk kā reklāmas saukļi, jo tad nav jāatbild uz jautājumu, vai "Vienotība" sadarbosies ar "oligarhiskajām partijām". Viņš piebilda, ka "Vienotība" nespēj strādāt ar savām 33 balsīm, bet ar 51 būs vēl grūtāk iekšējo pretrunu, interešu un šķelšanās dēļ.

Vaicāts par pašreizējo prezidentu Valdi Zatleru, kurš ierosināja referendumu par Saeimas atlaišanu un kuru šī pati Saeima neievēlēja uz otru termiņu, Titavs bija atturīgs prognozēs par to, vai viņš pievienosies "Vienotībai". Viņš pauda viedokli, ka Zatlera darbība nav saistīta ar politiku, bet gan ar savas personas meklēšanu Latvijas politikas vēsturē.

Vērtējot, vai Zatleram vajadzētu veidot jaunu partiju, pievienoties "Vienotībai" vai arī vadīt kādu organizāciju, Titavs norādīja: "Skaidrs, ka pēc prezidentūras beigām nav uzreiz uz kapiem jāiet, bet, ja runā par viņa soli, tas ir radījis ļoti lielas konstitucionālas problēmas, un viņš kā politiķis sevi parādījis kā pilnīgi bezatbildīgu un savtīgu. Jebkurā gadījumā - veidos partiju vai nē, redzams, ka solis bijis ļoti savtīgs, tas nav bijis valstisks."

Kā piemēru konstitucionālajām problēmām viņš minēja situāciju, ja tauta atbalstītu Saeimas atlaišanu, bet Zatlers tiktu ievēlēts Saeimā. Tad rastos situācija, kad atlaistā Saeima ir ievēlējusi jaunu prezidentu, bet tauta ir paudusi atbalstu līdzšinējam prezidentam. "Uzreiz var spekulēt," minēja Titavs, kurš kritiski izteicās arī par Zatlera ierosinātajām likumu izmaiņām, esot pēdējās dienas prezidenta amatā.

Titavs arī sacīja, ka viņu neinteresējot jautājums, kā pašreizējam Valsts prezidentam tagad vajadzētu rīkoties, jo kā politiķi viņš Zatleru vērtējot "vairāk nekā zemu".

"Četrus gadus neko nav darījis, un aizejot izraisījis haosu," sacīja Titavs.

Vaicāts, vai pats nedomā pievienoties kādai partijai pirms vēlēšanām, Titavs norādīja, ka nekad neesot uzskatījis, ka jābūt partijā, lai ietekmētu politiku. Viņaprāt, jebkurš cilvēks ietekmē politiku, un savu spēju robežās viņš ietekmējot politiku arī tur, kur ir.

"Tas nav principiāli - esi vai neesi partijā. Domāju, ka 80% no esošajiem deputātiem ir mazietekmīgi cilvēki, bet ir cilvēki, kas ir daudz ietekmīgāki, kaut vai Lembergs," sacīja Titavs. Viņš piebilda, ka tagad var pateikt vienu, bet domas var mainīties pēc gada, mēneša vai pat šovakar. Aicinājis pievienoties kādam politiskajam spēkam gan viņu neviens neesot.

Runājot par Ventspils mēra Aivara Lemberga šovakar plkst.18.50 iecerēto uzstāšanos telekompānijas LNT ēterā, Titavs sprieda, ka pašvaldības vadītājs izmanto savu tēlu, apvienojot valstsvīra lomu ar šovmeni. "Ja viņam pieteikts karš, viņš nav cilvēks, kas no kara atteiksies, karos pretī," sacīja Titavs un pauda viedokli, ka no Lemberga "var sagaidīt jebko".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu