Kulinārija nav loterija jeb "Esi Gardēdis!"

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Drīz Latvijas TV auditorija būs nobriedusi atsevišķam pavārkanālam. Šādu vēl pārspīlētu, bet ne no zila gaisa paķertu secinājumu ļauj izdarīt vēl viena kulinārraidījuma parādīšanās TV ekrānos – vakarrīt TV3 bija skatāms "Esi Gardēdis!".

Atgādināšu, ka šobrīd LNT piedāvā jau trīs pavāršovus: Egila Zariņa "Rīta miksli", Mārtiņa Sirmā "Sirmā ēdienkaratē" un Laura Aleksejeva "Čiks un gatavs", TV3 jau pirms "Gardēža" bija viens šādas ievirzes raidījums - Elmāra Taņņa "Garšu laboratorija", plus LTV1 lepojas ar Mārtiņa Rītiņa "Kas var būt labāks par šo?".

Piekritīsi – šādā pārbagātībā palaist barā vēl vienu pavāršovu ir diezgan liels izaicinājums. Proti, tam noteikti ar kaut ko pozitīvu jāatšķiras, jāpārsteidz, jāieinteresē.

Veroties uz situāciju no šāda skatpunkta, "Esi Gardēdis!" izgāžas kā veca sēta. Pirmkārt jau nekam neder raidījuma nosaukums – "Esi Gardēdis!" liek cerēt, ka šis šovs no pārējiem atšķirsies ar īpaši izsmalcinātām receptēm, lai gan kur nu vēl dullāk par Sirmo vai ekstravagantāk par Rītiņu? Plus nosaukumā vārds "gardēdis" spītīgi tiek rakstīts ar lielo burtu, kas attiecīgi liek rast asociāciju ar populāro multeni par pavāru-žurkulēnu. Attiecīgi varētu domāt, ka raidījums domāts bērniem, kas savukārt būtu paliels izaicinājums, ņemot vērā, ka šo nišu nulle kā ļoti veiksmīgi ieņēmis Aleksejevs kopā ar saviem pavārpalīgiem – paša bērniem.

Par ko tad ir stāsts patiesībā?

Liekot pie malas patiesu gardēžu vai bērnu intereses, iespējamais atlikums izskatās šādi – tas ir pavāršovs prognožspēļu un loteriju cienītājiem!

Tieši šādu asociāciju izraisa jaunā raidījuma vadītāja Liene Stepena, kura, kā zināms, ilglaicīgi vadīja TV spēli "SuperBingo", bet gluži nesen krita uz nerviem visiem pasaules hokeja čempionāta vērotājiem, diezgan neveiklā un kaitinošā veidā mēģinot izvilināt skatītāju naudu spēļu rezultātu prognožu spēlē.

Neveikli ir īstais atslēgas vārds arī jaunajā raidījumā – nu, nepietiek šova vadītājam ar labu izskatu vien, ir jāmāk radīt plūstošu notikumu sajūtu un, protams, atraisīt tajā arī viesi, kāds ir arī "Gardēdī". Par pirmo upuri izraudzīts "savējais" – TV3 seriāla "UgunsGrēks" bārmenis jeb aktieris Egils Melbārdis. Ir diezgan amizanti vērot, ka viesis dažādi cenšas izvilkt raidījumu no neveikluma bedres, taisīt šovu, jokot un pat iedrošināt. Liene Stepena, protams, ir ļoti glīta blondīne, bet, skatoties gan neseno hokeja prognožu spēli, gan tagadējo kulinārijas raidījumu, nepamet sajūta, ka blondais vārds jāpiesauc ne tikai attiecībā uz izskatu.

Var jau būt, ka pašmāju televīzijā tiešām bija vajadzīgs jau sestais virtuves izdarību raidījums, kurā nav nekā jauna, ir saspīlēta vide, saruna un nekā jauna recepšu ziņā. Ja uzsvars likts uz sabiedrībā zināmu ļaužu ēst gatavošanas paradumiem, tad to mēs varam vērot jau Zariņa raidījumā. Tas, protams, nav LNT izdomāts formāts, taču ir ļoti svarīgi, lai raidījuma vadītājs būtu labs intervētājs – taču ne jau par vistu un pankūkām vien ar tā saukto prominenci pļāpāsi. Stepena, protams, mēģina iepīt sarunā teātri, dejošanu un citas Melbārža dzīves un karjeras nianses, taču pati sarunu nogalina ar izsaucieniem: "Un kā tad ar vistu?", "Tagad atkal padzersim kokteili!" vai tamlīdzīgi. Iespējams, ka arī montāžas process dialogu padarījis būtībā neesošu.

Ja vēl par tehniskajām niansēm, tad muzikālais fons ir pārāk uzbāzīgs – gan par skaļu, gan dinamisku (kā smejies, vairāk atgādina prognožu spēles muzikālo pavadījumu), toties brīžiem dalītais kadrējums gan ir labs jauninājums šāda veida šovos, ļaujot vienlaikus ieraudzīt gan produktu grupas, gan notiekošo ēst gatavošanas procesu, gan pašus ļaudis, kuri cenšas mulsi veidot dialogu.

Runājot raidījuma vadītājas vārdiem, īsais rezumē – vistai vajag veikt masāžu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu