Ģenerālprokuratūra sāk kriminālprocesu par KNAB finansēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu par, iespējams, prettiesisku rīcību ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo līdzekļu finansējumu.

Process par līdzekļu izlietojumu

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka, pabeidzot pārbaudi, prokuratūrā pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu

par noziegumiem valsts institūciju dienestā par konstatētajiem pārkāpumiem operatīvās darbības finansēšanai paredzēto valsts budžeta līdzekļu izlietojumā KNAB.

Kriminālprocesa izmeklēšanu veic Drošības policija, un Valsts kontroles (VK) revīzijas starpziņojums par operatīvo līdzekļu izlietojumu KNAB nosūtīts izvērtēšanai šā kriminālprocesa ietvaros.

VK konstatē līdzekļu prettiesisku izmantošanu

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba maija vidū paziņoja, ka Valsts kontrole (VK) vērsusies prokuratūrā par prettiesisku rīcību ar KNAB operatīvo līdzekļu finansējumu. Viņa gan neatklāja, par kādām summām ir runa, jo tā ir klasificēta informācija.

Pēc Sudrabas teiktā, pārkāpumi ir būtiski. Sudraba arī izvairījās atklāt, kuras KNAB amatpersonas būtu tieši atbildīgas par VK konstatēto, vien norādot, ka iestādes vadītājs jebkurā gadījumā ir atbildīgs par tajā notiekošo.

Pagaidām nav precīzi zināms, kurās KNAB nodaļās finansējums, iespējams, prettiesiski izlietots.

Strīķes nodaļā pārkāpumu neesot

KNAB priekšnieka vietniece un pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe pēc Sudrabas paziņojuma sacīja, ka attiecībā uz viņas pārraudzībā esošajām nodaļām un viņas atbildībā esošo operatīvo finansējumu KNAB apkarošanas blokā Valsts kontrole nekādus aizrādījumus nav izteikusi un pārkāpumus nav konstatējusi. Tas viņai apstiprināts Valsts kontrolē.

Uz jautājumu, par kurām biroja nodaļām tad ir runa, Strīķe atbildēja, ka "acīmredzot tas ir par [KNAB priekšnieka Normunda] Vilnīša tiešā pakļautībā esošajām nodaļām".

VK komentārus nesniedz

To, vai pārkāpumi varētu būt notikuši Vilnīša pakļautībā esošajās nodaļās, pagaidām neizdevās Valsts kontrolē noskaidrot.

VK kontrolieres palīdze Zane Švāģere teica, ka komentāri pašlaik netiek sniegti, Valsts kontroles secinājumi par KNAB pašlaik vēl nav publiskoti, un to plānots izdarīt 16.jūnijā.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga norādīja, ka birojs 31.maijā saņēmis VK dokumentus, kurā tā izteica atzinību par biroja 2010.gada pārskatu un kurā nekādi būtiski pārkāpumi netika konstatēti un tikai norādīti pieci ieteikumi KNAB darbības pilnveidošanai.

Birojs nav saņēmis publiski pieejamu informāciju no Ģenerālprokuratūras par kriminālprocesa sākšanu, līdz ar to nav iespējams komentēt situāciju, par kuru nav informācijas, uzsvēra biroja pārstāve.

VK publiskos pārmetumus par operatīvās darbības finansēšanas līdzekļu nelietderīgu izmantošanu KNAB noraida.

"KNAB ir pateicīgs VK par ieguldīto darbu, sadarbību un ieteikumiem biroja darba uzlabošanai. KNAB gan vērš uzmanību, ka tā operatīvo līdzekļu izlietošana notiek pamatoti, lietderīgi un saskaņā ar likumu," teica Karlsberga.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu