Septembra sākumā norisināsies piektais «Survival Kit»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šoruden, no 5.septembra līdz 15.septembrim, norisināsies jau piektais Laikmetīgās mākslas centra rīkotais starptautiskais festivāls «Survival Kit», kurā piedalīsies vairāk nekā 50 mākslinieku no 14 Eiropas valstīm, kā arī ASV, informē centra pārstāve Elza Zīda. Vērienīgo izstādi, kas šogad būs apskatāma vienā no Rīgas aktīvākajām apkaimēm - Avotos, Lāčplēša ielā 60, - papildinās koncerti, performances, mākslinieku prezentācijas un divu dienu simpozijs ar starptautiskiem ekspertiem «Ad marginem. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās».

Lēnā revolūcija

Ik gadu festivālā mākslinieki ir aicināti savos darbos reflektēt par kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. Festivāls «Survival Kit 5» pievēršas lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Tā ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas.

Pasaulē, kurā norisinās nemitīgas pārmaiņas, vērojot «Occupy Gezi» kustību Turcijā, atskatoties uz Arābu pavasari, «Occupy Wall Street» akciju Ņujorkā, kam sekoja līdzīgas akcijas Grieķijā, Spānijā, Izraēlā un citās valstīs, ir skaidrs, ka «lēnā revolūcija» ir visaptveroša kustība, kas joprojām turpina plesties plašumā, veidojot nozīmīgas sabiedrības daļas dominējošo noskaņojumu, skaidroja Zīda.

Mākslinieki un divu dienu simpozijs

Šogad par stratēģijām, kas varētu mainīt pastāvošo sistēmu vai radīt jaunu alternatīvu esošajai, reflektēs tādi mākslinieki kā «The Yes Men» no ASV, Johanna Billinga no Zviedrijas, Minna L.Henriksone no Somijas, Olivers Reslers no Austrijas un daudzi citi mākslinieki no dažādām valstīm.

Savukārt no Latvijas festivālā «Survival Kit 5» piedalīsies Leonards Laganovskis, Ivars Drulle, Krišs Salmanis, Ernests Kļaviņš, Mārtiņš Zutis, Klāvs Upaciers, Vladimirs Jakušonoks, Anda Lāce, Kate Krolle, Artūrs Punte, Maija Mackus, Liene Mackus, Eva Vēvere un Laura Prikule, Ingrīda Pičukāne, Vilnis Putrāms, Laura Ķeniņš, Gundega Evelone, Kārlis Vītols, Ieva Kaula un citi.

Festivāla laikā tiks organizēts divu dienu simpozijs «Ad marginem. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās» sadarbībā ar projektu platformu «Rakett» no Norvēģijas, mākslinieku vadītu centru «Galleri Box/Snowball Cultural Productions» no Zviedrijas, «Tranzit» no Krievijas - Kaļiņingradas apgabala. Simpozijā tiks pētīta marginalitātes būtība visdažādākajā izpratnē - kā kondīcija, pozīcija un taktika, kas pielietota laikmetīgās realitātes un kultūras kontekstā. Tiks pētīta marginalitāte kā patstāvīgs spēks, nevis centra opozīcija, metot izaicinājumu jau pastāvošiem diskursiem un zināšanām ar savu neviendabību un atšķirību.

Simpozijā uzstāsies tādi zināmi eksperti kā, piemēram, Paula Topila no Somijas, Omers Kriegers no Izraēlas, Maija Rudovska no Latvijas, Juste Kostikovaite no Lietuvas un citi.

Par «Survival Kit»

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» radās 2009.gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Katru gadu festivāls, ko organizē Laikmetīgās mākslas centrs, izvēlas jaunu, sabiedrībā aktuālu tēmu un aicina māksliniekus un radošo jomu praktiķus reflektēt par to savos darbos. «Survival Kit» festivāls ir pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā, kas mērķtiecīgi aug, lai 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, kļūtu par Rīgas mākslas biennāli.

www.survivalkit.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu