Draugi Ziemeļamerikā šokēti par hokejista Pelša bojāeju (9)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Daudzi talantīgā latviešu hokeja uzbrucēja Kristiāna Pelša cīņu biedri izteikuši šoku par viņa nāvi, vēsta izdevums «Edmonton Journal».

20 gadus vecais Pelšs pazuda šīs nedēļas sākumā pēc lēciena Daugavā no Akmens tilta, bet sestdien policija apstiprināja, ka dienu iepriekš no Daugavas izceltais jaunā vīrieša līķis ir tieši latviešu hokejists.

«Kad dzirdēju pirmās ziņas, biju šokēts. Palika slikti, tomēr turpināju ticēt brīnumam. Tas ir ļoti bēdīgi,» izteicās Džošs Grīns, kurš šosezon bija Amerikas hokeja līgas (AHL) komandas Oklahomasitijas «Barons» kapteinis. Tieši šo komandu lielāko daļu sezonas pārstāvēja arī Pelšs. «Ar viņu pavadīju lielāko daļu sezonas. Viņš nespēlēja izslēgšanas spēlēs, tomēr bija ar mums katru dienu. Lielisks puisis, kurš smagi strādāja. Visvairāk viņā man patika lieliskais humors.»

«Mums bija cieša komanda un visiem bija vienāda reakcija - šoks. Sastingums. Vienkārši neticība,» izteicies Treviss Īveniks, kurš ar Pelšu divas sezonas aizvadīja Rietumu hokeja līgas (WHL) komandā Edmontonas «Oil Kings» un šosezon kādu laiku cīnījās arī «Barons» sastāvā. «Sākotnēji visi bija apmulsuši. Tagad mums palikušas tikai atmiņas par viņu.»

«Šī ir pirmā reize, kad man jāiziet cauri kam šādam,» stāstīja Īveniks. «Atceros pirmo tikšanos ar viņu. Visi atcerēsies viņa harizmu un enerģiju. Savukārt viņa smaids bija lipīgs.»

«Viņš bija puisis, kurš varēja likt tev smieties vai vienkārši pasmaidīt. Viņš vienmēr bija ļoti pozitīvs,» teica Īveniks.

Latvijā par Kristiānu skumst vecāki Einārs un Inta, kā arī māsas Lauma, Lāsma un Ieva. Tāpat šokēta ir arī viņa audžuģimene Kanādā, kas sportistu pie sevis uzņēma laikā kamēr viņš spēlēja junioru līgā.

«Viņš kļuva par daļu no mūsu ģimenes, tāpēc to ir grūti pieņemt,» izteicās Edmontonas ģimenes galva Džo Šīns. «Mēs varam tikai censties saglabāt labās atmiņas.»

Šīns stāstīja, kā uz spēlēm vienmēr ņēmuši plakātu ar uzrakstu «Aiziet, Kristiān, Aiziet».

«Mēs iepazinām viņa ģimeni un to cik tā ir saliedēta. Viņi bija sajūsmā, kad Kristiāns parakstīja līgumu ar Edmontonas «Oilers«. Bija tik daudz gaišu lietu,» atcerējās Šīns.

Kā ziņots, Pelšs 1992.gada 9.septembrī dzimis Preiļos, bet pirmās attiecības ar sportu izveidoja vēl pavisam agrā vecumā, kad trenējās džudo. Pēc Daugavpils ledus halles uzcelšanas viņš pēc sava tēva iniciatīvas pievērsās hokejam, pirmo reizi uz ledus uzkāpjot astoņu gadu vecumā. Vēlāk vairākus gadus pavadījis Liepājā, viņš agros pusaudža gados atgriezās Daugavpilī.

Pirmajās sezonās viņš pārstāvēja Daugavpils komandas «Ledus skolas» krāsas Latvijas U-18 un U-20 čempionātos. Paralēli viņš spēlēja vietējā kluba «Latgale» rindās Latvijas un Baltkrievijas atklātajos čempionātos, vietu šajā vienībā izpelnoties jau 16 gadu vecumā. Pēdējā sezona Latvijā viņam bija 2009./2010.gadā, ko viņš pavadīja Rīgas «Dinamo»/«Juniors» vienībā, spēlēdams Baltkrievijas līgā.

Savukārt 2010.gadā tobrīd 17 gadus veco Pelšu Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā ar kopējo 181.numuru izvēlējās Edmontonas «Oilers» vienība.

Tās rindās viņš nepaguva aizvadīt nevienu spēli, lielākoties spēlējot fārmklubos - Rietumu hokeja līgas (WHL) komandā Edmontonas «Oil Kings», Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) klubā Stoktonas «Thunder» un Amerikas hokeja līgas (AHL) vienībā Oklakomastijas «Barons», kur spēlēja vēl šosezon.

Iepriekšējās divas sezonas Pelšs pavadīja «Oil Kings» rindās, kurai pērnā gada pavasarī palīdzēja triumfēt visā turnīrā. Pelšs regulārā čempionāta 63 spēlēs guva 28 vārtus un veica 22 rezultatīvas piespēles, bet WHL izslēgšanas turnīrā viņa kontā 17 mačos bija pieci vārti un piecas rezultatīvas piespēles.

Pēc veiksmīgās sezonas uzbrucējs pagājušā gada maijā noslēdza līgumu uz trīs gadiem ar «Oilers» vienību.

Šo sezonu viņš pirmo reizi aizvadīja profesionālā līmenī, kuru uzsāka «Barons» rindās, kur aizvadīja 20 spēles, guva vienus vārtus un veica astoņas rezultatīvas piespēles. Taču sezonas gaitā Pelšs tika nosūtīts uz ECHL, kur saņēma 21 spēles diskvalifikāciju par rupju pārkāpumu pret pretinieku spēlētāju. Tomēr šīs līgas vienībā Stoktonas «Thunder» hokejists paguva aizvadīt 13 spēles, kurās gūti divi vārti un izdarītas trīs rezultatīvas piespēles.

Sezonas otrajā pusē viņš atgriezās «Barons» rindās, palīdzot vienībai iekļūt AHL izslēgšanas spēlēs. Taču tajās Pelšs vienības rindās neaizvadīja nevienu spēli.

Tāpat Pelšs spēlējis Latvijas U-18 un U-20 izlasēs, bet pieaugušo izlases sastāvā debitēja 2011.gada 8.aprīļa spēlē pret Somijas izlasi.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu