Rīgas pils interesējusies par sociālajām garantijām Zatlerei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gada sākumā, vēl vairākus mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām Latvijas vēstniecības Eiropā saņēmušas Valsts prezidenta kancelejas uzdevumu noskaidrot, kāda šajās valstīs ir prakse attiecībā uz sociālo garantiju piešķiršanu prezidenta laulātajam un eksprezidentam, ziņo portāls Pietiek.com.

Uzdevums esot pārprasts

Atsevišķi diplomāti šo interesi uztvēruši kontekstā ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un Valda Zatlera un viņa laulātās draudzenes Lilitas Zatleres vēlmi pamatot sev sociālo garantiju piešķiršanu nepārvēlēšanas gadījumā. Tikmēr prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs skaidro, ka uzdevums tādā gadījumā ir pārprasts – vismaz attiecībā uz prezidenta laulāto interese esot bijusi tikai par sociālajām garantijām uz laiku, kamēr otrā puse pilda prezidenta pienākumus.

Apsvērti grozījumi likumā

Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka Zatlera kanceleja apsvērusi virzīt grozījumus likumā, lai uz Lilitu Zatleri attiektos tādas pašas dāsnas garantijas kā uz kaimiņvalsts Igaunijas pirmo lēdiju.

Valsts prezidenta kancelejas uzdevums caur Ārlietu ministriju (ĀM) izsūtīts Latvijas vēstniecībām Austrijā, Čehijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Somijā, Ungārijā un Vācijā. ĀM vēstule, ko parakstījis ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, „Par Valsts prezidenta sociālajām garantijām un laulātā statusu” vēstniecībām izsūtīta 2011. gada 25. janvārī.

Uzdots sagatavot informāciju par situāciju citās valstīs

Tajā mūsu diplomātiem uzdots "sagatavot informāciju par Valsts prezidenta laulātā un personas, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, statusu un tam atbilstoši paredzētajām sociālajām un citām garantijām" attiecīgo vēstnieku rezidences un pārraudzībā esošajās valstīs, raksta Pietiek.com.

Vēstulē, kuru ĀM, atsaucoties uz Valsts prezidenta kancelejas interesi, izsūtījusi mūsu vēstniecībām, informācijas pieprasīšana pamatota ar nepieciešamību Valsts prezidenta kancelejai „atbilstoši Valsts kontroles ieteikumiem izvērtēt Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, sagatavojot iespējamus priekšlikumus grozījumiem likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu