Attaisno «Latvenergo» lietas nopludināšanā vainoto KNAB izmeklētāju (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien pilnībā attaisnoja bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju Ruslanu Balakleiski, kuru prokuratūra apsūdzēja par AS «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu.

Prokurors prasīja piespiedu darbu

Prokurors gan vakar notikušajās tiesas debatēs apsūdzēto bija prasījis atzīt par vainīgu un sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu, savukārt pats Balakleiskis gan pauda uzskatu, ka ir izdarījis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzīgu nodarījumu, tāpēc viņš lūdza tiesu taisīt attaisnojošu spriedumu.

Šodien tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, taču ar motīviem, kāpēc apsūdzētais attaisnots, lietas dalībniekiem būs iespējams iepazīties no 28.jūnija. Pēc tam desmit dienu laikā attaisnojošo spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Nokopē kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstus

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ. Neatbildēts paliek jautājums, kā audiofailu kopijas nonāca līdz portālam «Pietiek.com». Apsūdzībā, kuru tiesā lasīja prokurors, nebija minēts, kam Balakleiskis nodevis ierakstus.

Lietas materiālu nopludināšanas kriminālprocesā par cietušajiem atzīti bijušais «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons, toreizējais uzņēmuma viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Tieši viņu savstarpējās telefonsarunas dzirdamas Balakleiska nokopētajos un vēlāk portālā «Pietiek.com» publiskotajos audiofailos.

Vaino dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kopš šā gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga iepriekš informēja, ka bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu «Latvenergo» krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Materiāli trešajām personām nodoti CD matricas veidā. Izmeklēšanā nav iegūti pierādījumi, ka Balakleiskis savas darbības veicis mantkārīgā nolūkā.

Kā ziņots, portāls «Pietiek.com» pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, Livanoviču, Miķelsonu un Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot «Latvenergo» amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu «Latvenergo» amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu