Black Sabbath «13» (21)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par to vai šī britu grupa ir izgudrojusi smago metālu (heavy metal) vai nav, mūzikas kritiķi turpina diskutēt vēl šodien. Viens gan ir skaidrs, ka ar 1970. gada debijas plati un īpaši tituldziesmu «Black Sabbath» šis Birmingemas kvartets pāršķīra jaunu lappusi rokmūzikas vēstures grāmatā, padarot 1960. gadu vidum raksturīgo britu blūzroka skaņu smagāku, lēnāku un tumšāku. Pirms vairāk nekā diviem gadiem - 2011. gada beigās «Black Sabbath» oriģinālais sastāvs atkal sanāca kopā (pirmo reizi kopš 1978.gada plates «Never Say Die!») un skaļi paziņoja, ka uzstāsies «Download» festivālā Anglijā, dosies pasaules tūrē un pat ierakstīs jaunu albumu. Solītais ieraksts šonedēļ ir beidzot izdots un, kā uzsver kritiķi, nemaz nav tik slikts. Tieši pretēji!

Black Sabbath «13»

(Universal)

8/12

Nav iespējams divreiz iekāpt vienā upē un kaut vai pietuvoties 1970. gadu pirmās puses «Black Sabbath» skaņas estētikai. Mūsdienās ģitāras un to pastiprinātāji skan savādāk, skaņas signāls ierakstīts un apstrādāts ar pavisam citām tehnoloģijām, galu galā arī paši mūziķi nav vairs divdesmitgadnieki, bet gan 65 gadus veci kungi katrs ar savām dīvainībām. Un vispār visu, kas radīts 1960. un 70. gados, apvij īpaša laikmeta aura, ko atkārtot nav iespējams.

Ar šo jauno albumu «Black Sabbath» nav mēģinājuši nevienu apmānīt - ieraksts ir solīds smagā roka paraugs, kurš muzikāli un saturiski droši liekams starp labākajiem grupas diskogrāfijā. Par spīti tam, ka solists Ozijs Osborns (Ozzy Osbourne) pēdējos gados degradējis savu tēlu ar MTV realitātes šovu, kurā, sēdēdams pie teļuka, nemitīgi sabļaustās ar sievu Šāronu un bērniem un sūdzas par kārtējo čivavas izkārnījumu čupiņu mājā, bet ģitārists Tonijs Ajomi (Tony Iommi) sacerējis dziesmu Eirovīzijai.

"13"
"13" Foto: Publicitātes foto

Kad 2011. gadā grupa apvienojās oriģinālajā sastāvā, tas bija notikums ar lielo burtu, ņemot vērā to, ka reti vairs kura roka zelta ēras apvienība var lepoties ar to, ka visi oriģinālā sastāva mūziķi ir dzīvi vai pie labas veselības.

Tāpēc ļoti žēl, ka pēc šā paziņojuma viens no pamatsastāva mūziķiem tomēr izstājās. Bundzinieks Bils Vards publiski paziņoja, ka nav spējis panākt viņu apmierinošu rakstisku vienošanos ar pārējiem grupas biedriem. «Par visu vairāk es vēlētos turpināt ar albuma ierakstu un tūri. Taču neesmu gatavs to darīt, kamēr manā priekšā nebūs jēdzīgs līgums - vienošanās, kas izrāda elementāru cieņu man kā oriģinālā sastāva dalībniekam,» Vards rakstīja savā paziņojumā.

Ozijs savukārt paziņoja, ka viss nav tik vienkārši un Vards ir pārāk vecs, lai spētu augstā līmenī pie bungām izturēt trīs stundu garus koncertus. Tāpēc viņš, Tonijs Ajomi un Gīzers Batlers nolēma netirgoties un uz ierakstu sesijām pieaicināja «Rage Against The Machine» bundzinieku Bredu Vilku (Brad Wilk), kas neapšaubāmi ir labs bundzinieks, bet, manuprāt, ne pārāk piemērots «Black Sabbath». Varbūt bija jāpameklē kāds sitamo instrumentu meistars muzikāli radniecīgajos metālmūzikas apcirkņos?

Otra ķibele, ja var to tā dēvēt, bija atklājums, ka ģitāristam Tonijam Ajomi diagnosticēts vēzis - limfoma agrīnā stadijā, kas piebremzēja visus atkalapvienošanās plānus.

Kā producents ar jaunajām dziesmām strādāja skaņu vīrs Riks Rubins (Rick Rubin), kas vēlējies ierakstīt tādu plati, kas līdzinātos grupas pirmajiem diviem albumiem.

Līdz galam tas gan nav izdevies, kaut arī patīkami ir daži citāti, piemēram, akustiskais «Zeitgeist», kas atsaucas uz «Paranoid» plates dziesmu «Planet Caravan», bet kopumā jāsaka, ka «Black Sabbath» apvienošanās ir notikusi ar pluszīmi.

Citiem roka veterāniem ir ko pamācīties!

Izdošanas datums - 11.06.2013.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu