Pie Saeimas no rīta pulcējās 1000 protestētāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, Valsts prezidenta vēlēšanu dienā, pie Saeimas ēkas Vecrīgā vienlaicīgi notiek divas iedzīvotāju akcijas. Kamēr Saeimas namā deputāti vēl jauno Valsts prezidentu, pie Saeimas nama pulcējušies protestētāji. No rīta bija aptuveni 1000 cilvēku, kuri ap plkst.10 pamazām sāka izklīst un šobrīd ap plkst. 14.00 palikuši aptuveni 150 protestētāju. Sanākušie iedzīvotāji vislielāko atbalstu izrādīja prezidentam Valdim Zatleram, sagaidot viņu ar lielām ovācijām un saucieniem: "Mēs par Valdi!" Pilnīgi pretēji, ar skaļiem svilpieniem, tika sagaidīts otrs valsts prezidenta amata kandidāts Andris Bērziņš (ZZS).

No rīta bija pulcējušies vismaz 1000 protestētāju, pēcpusdienā palikušie aptuveni 150 protesta akciju dalībnieki dzied dziesmas un iznākušos deputātus sagaida ar ovācijām vai svilpieniem.

Protestēja apmēram 1000 cilvēku

Pirmie protestētāji pie Saeimas sāka pulcēties pirms plkst 8.00, savukārt ap plkst. 9.00, kad Saeimā ieradās politiķi, kā arī abi šobrīd zināmie prezidenta amata kandidāti, pie valdības ēkas sanākušo skaits sasniedza aptuveni tūkstoti. Ap plkst. 10 protestētāji sāka izklīst, un ap pusdienas laiku demonstrācija bija norimusi.

"Delnas" pārstāvji, kas organizē protestu pret oligarhu varu, sanākušajiem dalīja sarkanas A4 formāta lapas, ar kuru palīdzību iedzīvotāji izteica savu viedokli par katru no organizācijas sagatavoto materiāla "Desmit soļi, kā atgūt nozagto Latviju" desmit punktiem. Šie ierosinājumi nodoti Saeimas spīkerei Solvitai Āboltiņai, tāpat ar tiem iepazinušies arī citi deputāti.

Savā uzrunā protestētājiem "Delna" vadītāja Inese Voika sacīja:

"Saeimai jāmaina īpašnieks no oligarhiem uz tautu."
Foto: Felicija/TVNET

Ja Zatleru ievēlēs, "Delna" viņu turēs pie vārda

"Kādu laiku mēs bijām iesēdējušies un daudzi cerēja, ka ievēlot 10.Saeimu varēsim skatīties kā viņi strādā. Nekur pasaulē demokrātija bez uzraudzības nestrādā un mūsējā turklāt vēl ir jāaudzina," savā komentārā TVNET Voika aicina cilvēkus kļūt atbildīgākus savās politiskajās izvēlēs līdz Saeimas atlaišanas referendumam un līdz vēlēšanām. "Vienā dienā demokrātiju neuzcelsim un no oligarhiem arī vaļā netiksim" viņa saka.

"Ja Zatleru ievēlēs, mēs lūgsim viņu īstenot to programmu, ko viņš sestdien uzstādījis. Mums nebija īsti pārliecības, ka trīs dienās izdarītais ļaus programmu iznest tālāk. Šis arī ir tas, kas mulsina cilvēkus. Visiem mums patīk tas, ko viņš saka, bet kas notiek vispār?"

Vairākiem no sabiedrības par atklātību rīkotās protesta akcijas dalībniekiem ir sagatavoti plakāti: "Es mīlu Jutu", "Nost ar oligarhu varu", "Esmu pret Latvijas nozagšanu", "Mums ir knābji" u.c.

Ar svilpieniem sagaida Bērziņu

Neilgi pēc plkst. 9.00 Saeimā ieradās arī abi prezidenta kandidāti. Iedzīvotāji vislielāko atbalstu izrādīja prezidentam Valdim Zatleram, saucot: "Mēs par Valdi!" Turpretī ar skaļiem svilpieniem tika sagaidīts otrs Valsts prezidenta amata pretendents Andris Bērziņš (ZZS). Cilvēki skaļi pauda savu neapmierinātību ar viņa izvirzīšanu.

Pirms došanās valdības ēkā Zatlers uz brīdi pārtrauca klātesošos, paziņojot:

"Šodien mēs neesam par Zatleru. Mēs esam par godīgu valsti!"
Foto: Felicija/TVNET

Deputāti saņem kritiku

Iedzīvotāji skaļi sagaidīja deputātus, kuri šodien vēlēs valsts prezidentu, atsevišķiem parlamentāriešiem veltot visai skarbus vārdus. Piemēram, PLL deputātu Andri Bērziņu, kurš bijis viens no lielākajiem oligarhu lietā apsūdzētā Aināra Šlesera aizstāvjiem, kāda sieviete gados nosauca par "parazītu". Dažas replikas par sevi un savu darbu nācās uzklausīt arī Bērziņa frakcijas kolēģiem Edgaram Zalānam un Andrim Šķēlem, kurš, par spīti pret viņu izvirzītajām apsūdzībām KNAB lietā, izturējās ļoti mierīgi.

Jau ziņojām, ka viena no akcijām bija sabiedrības par atklātību "Delna" protests pret politiķu necieņu pret tiesiskumu, savukārt otrā akcijā savam biedram, pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram atbalstu izsaka Latvijas savienības "Černobiļa" pārstāvji.

Jau vēstīts, ka sabiedrība par atklātību "Delna" pieteikusi protestu plkst. 8:00-15:00, savukārt Latvijas savienības "Černobiļa" pārstāvji pie valdības ēkas pulcēsies plkst. 8:30-14:00, vēsta abu akciju pieteikumi.

"Delna" protestē pret oligarhu varu

Sabiedrība par atklātību "Delna" uzskata, ka ikvienam sava attieksme pret oligarhiem, korupciju un melošanu tautai jādara zināma politiķiem nekavējoties.

Protests ir svarīgs, jo 10.Saeima, kuras mandāts ir apšaubīts, vēl var iecelt gan oligarhu prezidentu, gan veikt izmaiņas jebkurā likumā.

"Aicinām Saeimai atgādināt, ka Latvijā ir redzīgi un atbildīgi vēlētāji, kuriem ir apnikuši meli un divkosība. 10.Saeima pašlaik drīkst pieņemt tikai tādus lēmumus, kur ir pārliecība par plašu tautas atbalstu," teic "Delnas" padomes priekšsēdētāja Inese Voika.

Černobilieši atbalsta savu biedru Zatleru

Lai arī pulcēšanās pie valdības ēkas vai Ministru kabineta parasti notikušas ar negatīvu nokrāsu, Latvijas savienības "Černobiļa" pikets ir otrā atbalsta akcija Latvijas politiķiem pāris mēnešu laikā.

TVNET jau vēstīja, ka 12.aprīlī iepretī Ministru kabinetam pulcējās iedzīvotāji un zemnieki, izsakot pateicību premjeram Valdim Dombrovskim un zemkopības ministram Jānim Dūklavam par atbalstu lauksaimniecības nozarei.

No notikumu vietas ziņo TVNET reportieris Kalvis Bormanis

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu