Sieviete sarūgtināta par tautas skaitītāja neierašanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan 31.maijs bija pēdējā diena, kad pie Latvijas iedzīvotājiem uz mājām devās tautas skaitītāji, tomēr Olga tā arī neesot sagaidījusi tos ierodamies. Sieviete ar smaidu atzīst, ka, iespējams, neviens viņu šajā valstī nemaz nevēlas pieskaitīt, tā trešdien informēja LNT raidījums „Tautas balss”.

Nesatiek tautas skaitītāju

Iedzīvotāja Olga bija pozitīvi noskaņota par tautas skaitīšanas procedūru un gaidīja dienu, kad tiks pieskaitīta. Tomēr divas dienas pirms termiņa beigām 31.maijā, līdz kuram tautas skaitītāji pilnvaroti apmeklēt iedzīvotājus mājokļos, sieviete secinājusi, ka acīmredzot neviens viņu nevēlas pieskaitīt.

„Es neesmu sagaidījusi mājās tautas skaitītāju, faktiski es neesmu saskaitīta. Strādāju es divpadsmit stundas, mājās esmu tikai deviņos vakarā, brīžiem pat pusdesmitos vakarā. Brīvdienās braucu uz lauku māju,” tā par savām ikdienas gaitām „Tautas balsij” pastāstīja Olga.

Pēc sarunas ar mājas kaimiņieni Olga uzzinājusi, ka tautas skaitītājs bija viesojies. Tomēr sievietei izbrīnu rada tas, ka viņai nav atstāta informācija par šo vizīti, lai gan viņu tautas skaitītājs bija meklējis, kā pastāstījusi kaimiņiene. Olga domājusi, ka varbūt vēlāk viņa tiks uzmeklēta, taču nekā.

Par ko maksāja tautas skaitītājiem?

Tā kā pēdējās maija dienas sieviete plānoja prombūtni laukos, tad viņa palikusi nepieskaitīta. Par šo situāciju Olga vien pasmejas, jo acīmredzot viņu šajā valstī neviens nemaz nevēlas pieskaitīt. Tomēr tādu skaitītāju darbu viņa uzskata par nenopietnu, jo šiem cilvēkiem tiek maksāts par darbu.

Olga pauda viedokli: „Es domāju, ja valsts izdod tik milzīgus līdzekļus, lai godīgi ieietu katrā dzīvoklī un saskaitītu cilvēkus, tad tas būtu arī godprātīgi jādara.” Sievieti interesē tas, cik vēl cilvēku tāpat kā viņa varbūt nav tikuši pieskaitīti pret savu gribu.

CSP apzinās problēmu

Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) „Tautas balsij” skaidroja, ka šāda problēma, kāda ir ar Olgu, ir iespējama. Tam esot divi izskaidrojumi. Tautas skaitītājiem bijis pienākums pilsētā pie iedzīvotāja ierasties trīs reizes, savukārt laukos – divas. Iespējams, tautas skaitītājs nav ticis iekšā dzīvojamajā ēkā ārdurvju koda dēļ, vai arī kāds nav kvalitatīvi izpildījis darbu.

Ja kāds iedzīvotājs vēl nav ticis pieskaitīts, tad par to nevajadzētu satraukties, norādīja CSP Sociālās statistikas departamenta direktore Maranda Behmane. Iedzīvotājiem vēl esot iespējas līdz 10.jūnijam pieskaitīties internetā. Savukārt tie, kuriem nav pieejas internetam, var doties uz kādu no pārvaldes 37 koordinācijas centriem.

Detalizēti pārbaudīs datus

Pat tad, ja iedzīvotājam nav iespēju pieskaitīties ne internetā, ne norādītajos koordinācijas centros, satraukties nevajadzētu. CSP pēc 10.jūnija sāks detalizētu savākto datu pārbaudi, informēja „Tautas balss”. Pārbaude tikšot veikta arī par tiem iedzīvotājiem, kuri aizvien nav pieskaitīti.

„Mūsu rīcībā ir virkne reģistru, mums ir sadarbības līgumi ar reģistra turētājiem, un esam plānojuši sadarboties arī ar pašvaldībām. Pieņemsim, ja cilvēks saņem kādu pašvaldības pabalstu, tad līdz ar to viņš ir Latvijā, un mēs viņu ieskaitīsim Latvijas iedzīvotāju skaitā,” komentēja Behmane.

CSP plāno kopējo iedzīvotāju skaitu publicēt šā gada beigās. Jau ziņots, ka tautas skaitīšanā, kas sākās 1.martā un noslēdzās 31.maijā, kopumā gan internetā, gan mājokļos līdz 30.maijam bija saskaitīti 1,9 miljoni Latvijas iedzīvotāju. Internetā vēl ir iespēja saskaitīties līdz 10.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu