Mēneša albums: Tyler, the Creator "Goblin"

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mākslinieks, par kuru ilgāk vairs nedrīkst klusēt, - skandalozais, talantīgais, ekscentriskais, galu galā vien 20 gadus vecais hiphopa kolektīva "Odd Future" līderis Tailers Okonma (Tyler Okonma) jeb "Tyler, the Creator", šomēnes laidis klajā savu pirmo oficiāli izdoto solo (ja neskaitām 2009.g. "Bastard") ierakstu "Goblin". Pēc ilgām pārdomām šis veikums kļuvis arī par TVNET maija Mēneša albumu.

Tyler, the Creator "Goblin"

(XL)

9/12

Protams, Mēneša albums droši varētu būt arī Kendalas mazpilsētas kolektīva "Wild Beasts" smalkais darbs "Smother", Bena Gibarda un grupas "Death Cab for Cutie" jaunais "Codes & Keys" (lasiet recenziju tuvākajās dienās), Keitas Bušas, EMA, "The Beastie Boys", "Gang Gang Dance" mākslinieku ieraksti, taču tieši Tailers spēris šo vienu papildu soli. Sava žanra robežās pacēlis latiņu par kādu centimentru augstāk. Lai ieintriģētu, lūk, zemāk paša Tailera režisēts video ar dzīvu vaboli "galvenajā lomā".

Tailers ir viens no tiem jaunajiem māksliniekiem, blakus Lēdijai Gāgai (Lady Gaga), kura mūzikālā daiļrade iet roku rokā ar dažādiem skandaloziem un ekscentriskiem izlēcieniem, bieži vien pašu mūziku atstājot otrajā plānā. Daudz presē rakstīts par Tailera homofobiskajiem uzskatiem un publisko konfliktu ar kanādiešu grupas "Tegan and Sara" dalībnieci Sāru Kvinu (Sara Quin), piparoto valodu (kāds apskatnieks jaunajā albumā vārdu "bitch" saskaitījis 204 reizes) utt. Tomēr Tailera un viņa desmitgalvainā Losandželosas hiphopa grupējuma "Odd Future" (OFWGKTA - Odd Future Wolf Gang Kill Them All) pienesums populārajā mūzikā jau tagad ir ievērojams.

To varētu dēvēt par 21.gadsimta "Wu-Tang Clan"

, no kura katrs dalībnieks ar laiku spējis izveidot pats savu solokarjeru.

"Goblin"
"Goblin" Foto: Publicitātes foto

Tailers šobrīd ir modernā hiphopa avangardā. Viņš un viņa skatuves alter ego Vulfs aizrāvis jauno paaudzi, kas spēj identificēties ar Tailera un viņa "bandas" mežonīgo enerģiju, taču vienlakus, manuprāt, jāatzīst, ka pieredzējušāki mūzikas klausītāji, kas uz Tailera radošajām izpausmēm skatās no malas, var šo visu arī nesaprast.

Tailers provocē (piem., it kā aicina izvarot sievietes), un bieži vien šīs provokācijas ir nedaudz bērnišķīgas, taču kopumā, ja atmet visus aizspriedumus, "Goblin" ir jaudīgs manifests.

Pats ieraksts, ja tam apkārt nebūtu radīta leģenda, būtībā ir pietiekoši tradicionāls indīrepa veikums - nekādu piedziedājumu "Flo Rida" garā, nekādu disko mūzikas samplu vai tml. Varbūt "Goblin" ir mazliet par garu (73 minūtes), taču tādas kompozīcijas kā "Sandwitches", "Tron Cat", minētais "She" un "Yonkers" (skat. video) atjauno balansu.

Izdošanas datums - 10.05.2011.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu