Bīstamās kombinācijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/xlordashx

Tu nekad nebūtu iedomājusies, ka greipfrūts var kaitēt tavam ķermenim. Bet noteiktu produktu un alkohola maisījums ar pretapaugļošanās līdzekļiem vai citām tabletēm var izraisīt bīstamu reakciju.

  • Greipfrūts + pretstresa zāles, antidepresanti vai recepšu miegazāles. Šā augļa sula satur ķīmiskas vielas, kas aiztur enzīmus gremošanas sistēmā un aknās, izjaucot veidu, kādā tavs organisms pārstrādā spriedzes mazināšanai izrakstītas zāles (Valium, Xanax), antidepresantus (Zoloft) un miegazāles (Lunesta). Rezultāts? Pastiprinās blakusparādības: slikta dūša, reiboņi, apjukums, caureja un/vai aizcietējumi.

Ja tu nejauši iedzer greipfrūtu sulu (daudzums ir atkarīgs no tava svara un vielmaiņas) pēc kādām no šīm zālēm un to mijiedarbība izraisa nepatīkamu reakciju, tavs

vienīgais glābiņš ir gaidīt, kamēr ķermenis pārstrādās sulu.
  • Homeopātiskās zāles St. John’s Wort + pretapaugļošanās līdzekļi. Daži pētījumi liecina, ka šīs zāles, kas tiek pārdotas kapsulās un šķidrā veidā, var palīdzēt vieglas vai mērenas depresijas gadījumā un mazināt drūmumu. Bet, ja tu izmanto hormonālo kontracepciju (tādu kā tabletes, plāksteris vai kontracepcijas gredzens), St. John’s Wort lietošanai var būt izšķirošs efekts: tu vari palikt stāvoklī. Augu izcelsmes zālēs esošās ķīmiskās vielas maina veidu, kādā tavs organisms pārstrādā pretapaugļošanās līdzekļus, samazinot hormonu daudzumu tavā asinsritē līdz līmenim, kurā ovulācija vairs nevar tikt apspiesta. Ja tu esi uzticīga St. John’s Wort, lieto nehormonālo pretapaugļošanās metodi vai pajautā savam ārstam par antidepresantu receptes izrakstīšanu.

  • Alkohols + paracetamols. Ja regulāri patērē trīs vai vairāk glāzes alkohola dienā (kas pats par sevi nav labi), tad paracetamola – aktīvas daudzu bezrecepšu sāpju remdinošu, pretsaaukstēšanās un pretgripas zāļu formulu sastāvdaļas – iedzeršana var iedarboties toksiski uz tavām aknām. Ir grūti precīzi noteikt, pie kā var novest šī toksiskā iedarbība, bet alkohola un paracetamola pārdozēšana var bojāt aknas un noārdīt aknu šūnas.

Tā kā katra cilvēka vielmaiņa ir atšķirīga, eksperti nevar noteikt, cik tabletes jāizlieto, lai bojātu aknas, vai cik ilgi tev jāturpina dzert, lai rastos apdraudējums. Tāpēc, ja tev jādzer paracetamols, lieto pēc iespējas mazāk alkohola.

  • Zāles rauga sēnīšu infekcijas ārstēšanai + pretstresa preparāti. Viena vienīga tablete, kas zināma ar preču zīmes nosaukumu Diflukāns, ātri atbrīvo tavu vagīnu no niezošās sēnīšu infekcijas. Tikai nedzer nekādas pretstresa zāles vēl nedēļu pēc diflukāna lietošanas. Diflukāns ietekmē procesu, kādā aknu enzīmi grauj nomierinošo līdzekļu iedarbību, tāpēc tā lietošana ar kaut vai vienu valiuma vai ksanaksa tableti var iegremdēt tevi pārmērīgi dziļā miegā uz vairākām stundām.

  • Kafija + enerģijas dzērieni. Kad tev ilgi jāpaliek nomodā, kafijas krūze vai enerģijas dzēriens spēj tevi uzmundrināt. Taču abu šo dzērienu malkošana ar divu, trīs stundu intervālu var tevi novest no modrības pie drebuļiem, paātrinātiem sirdspukstiem, gremošanas traucējumiem, nelabuma un vemšanas. Enerģijas dzērienos parasti ir tikpat daudz vai vēl vairāk kofeīna nekā kafijā, turklāt tajos parasti ir arī cukurs un tādi augi kā guarana, kas izjauc tava organisma darbību.

Ja tu nepārdomāti iedzer abus un sāc izjust blakusparādības,

lieto daudz ūdens un apēd kaut ko veselīgu (piemēram, olbaltumvielas saturošus vai pilngraudu produktus).

Pēc stundas vai divām tev vajadzētu justies krietni mierīgākai un mazāk saspringtai.

  • Pretapaugļošanās tabletes + antibiotikas. Pirms diviem gadu desmitiem veiktajos pētījumos atklāts, ka plaši lietotais antibiotiskais līdzeklis tetraciklīns (tas tiek izrakstīts STS un urīna trakta infekciju un pūtīšu ārstēšanai, kā arī citos gadījumos) mazina pretapaugļošanās tablešu iedarbību, kas var novest līdz grūtniecībai. Pēdējie pētījumi šo mijiedarbību nav spējuši apstiprināt, taču tā nav arī atzīta par nepatiesu.

Eksperti iesaka būt piesardzīgai. Ja tu lieto hormonālos pretapaugļošanās līdzekļus un ārsts tev izraksta kādu antibiotiku recepti, piemēram, tetraciklīna, izmanto papildu kontracepciju, kamēr lieto medikamentus un vēl septiņas dienas pēc tam. Antibiotikas tiek izrakstītas ar dažādiem firmu un vispārējiem nosaukumiem, tāpēc noskaidro pie sava ārsta, vai tu lieto kādu no tām.

  • Orālais metronidazols + alkohols. Šīs zāles tablešu vai kapsulu veidā (ko sauc arī par flagilu) tiek izrakstītas, lai ārstētu STS trihomoniāzi, kā arī bakteriālo vaginozi, infekciju, ko izraisa baktēriju savairošanās. Ja tu tās lieto, atturies no jebkāda alkohola pat nelielos daudzumos, kā tas sastopams, piemēram, klepus sīrupā. Šāda kombinācija var izraisīt tādus pēkšņus neparastus simptomus kā sirdsklauves, ādas apsārtums, drebuļi, nelabums un/vai vemšana. Pagaidi trīs dienas pēc antibiotiku lietošanas, un tu vari droši aizmirst par negatīvo kombināciju ar alkoholu.

Ievēro

Uz uztura bagātinātāju etiķetes ne vienmēr tiek norādīta iespējamā mijiedarbība. Pirms kādus iegādājies, pajautā savam ārstam, vai šie preparāti neradīs negatīvu reakciju ar citiem medikamentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu