Jo biežāk, jo labāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/aka Kath

Saistībā ar bīstamo zarnu infekciju vairākas valstis aizliegušas ievest dārzeņus no Spānijas un Vācijas. Šī infekcija jau prasījusi vairāk nekā desmit cilvēku dzīvību. Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka no dažādām saslimšanām varētu izvairīties, pēc iespējas biežāk un rūpīgāk mazgājot rokas, kā arī pārtikas produktus.

Viņa pastāstīja - lai gan Eiropā ar infekciju sasirguši vairāk nekā tūkstotis cilvēku, līdz šim Latvijā nav reģistrēts neviens saslimušais ar bīstamo zarnu infekciju, kas uzliesmojusi Vācijas ziemeļos un kuras izcelsmi saista ar uzturā lietotiem nemazgātiem gurķiem.

Mazgāsim rokas!

Lai izvairītos no dažādām saslimšanām, ieteicama bieža roku mazgāšana. Vislabāk rokas un pārtikas produktus mazgāt zem tekoša ūdens. Taču, ja tas nav iespējams, augļus un dārzeņus var mazgāt arī divās bļodās - vienā nomazgā lielumu, otrā - pāri palikušos netīrumus un baciļus.

Rozentāle uzsvēra, ka slimību izraisošās baktērijas neatrodas gurķos iekšā, tādēļ, mazgājot ēdamās lietas un rokas, var viegli izvairīties no saslimšanas. "Jo biežāk rokas mazgāsim, jo labāk."

Noteikti rokas būtu jāmazgā ikreiz pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēšanas.

Tāpat rokas būtu jāmazgā, ienākot telpās, piemēram, mājās vai darba vietā, no ielas.

Roku mazgāšanai vislabākais būtu silts, tekošs ūdens. Rozentāle iesaka arī ikreiz lietot parastās ziepes. Speciālie dezinfekcijas līdzekļi ikdienā nebūtu nepieciešami.

Vienkārša procedūra, bet tik daudz grēkojam

Lai gan roku mazgāšana ir vienkārša un neprasa lielus līdzekļus, tomēr bieži vien cilvēki rokas nemazgā pietiekami, speciāliste teica un skaidroja, ka bieži vien tiek grēkots, arī ēdot nemazgātas ogas, piemēram, zemenes tiek apēstas uzreiz veikalā. Pat ja arī pēc mazgāšanas uz zemenēm paliks dažas baktērijas, tomēr to skaits, visticamāk, būs nepietiekams, lai ierosinātu smagu saslimšanu.

Ļoti akurātiem ar ēdienu un roku mazgāšanu vajadzētu būt vasarā, kad ir silts laiks un baktērijas vairojas īpaši strauji.

Sargāsim bērnus!

Īpaši uzmanīgiem ar pārtiku vajadzētu būt, gatavojot bērnu uzturu.

Speciāliste atgādināja, ka bērnu ēdināšana uz ielas nav pareiza, taču ja tomēr bērniņš nevar paciesties līdz maltītei mājās, pirms ēšanas vajadzētu nomazgāt viņam rokas.

Ja roku mazgāšana nav iespējama, var izlīdzēties ar ar mitrajām salvetēm. Ar tām gan var tīrīt tikai rokas, nevis augļus vai dārzeņus. Bērnam nevajadzētu dot nemazgātus produktus.

Nav pieļaujams, ka bērnam vienā rokā ir cepums, bet otrā - smilšu lāpstiņa.

Pēc šādiem gadījumiem nevajadzētu brīnīties, ka bērni saslimst ar dažādām bakteriālām infekciju slimībām.

Bērna organisms ir mazāks, un tādēļ viņiem vajadzīgs mazāks skaits baktēriju, lai saslimtu.

Latvijā bīstamo gurķu neesot

Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka Latvijā nav nonākušas šīs veselībai bīstamās gurķu partijas. Tā liecinot Eiropas kopējā ātrās reaģēšanas sistēma. Paši Latvijas speciālisti līdz šim mūsu veikalos nopērkamos gurķus neesot pārbaudījuši.

Taču, lai sirds būtu pavisam mierīga,

Latvijas speciālisti plāno laboratorijās pārbaudīt atsevišķus no Spānijas ievestos gurķus.

Pārbaudes rezultāti varētu būt zināmi jau šonedēļ.

Lai izvairītos no dažādām saslimšanām, arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis aicināja mazgāt rokas un pārtikas produktus, kā arī iegādāties ēdamo zināmos veikalos.

Joprojām neskaidra situācija

Eiklons atzina, ka saslimšanas gadījumi ir netipiski - lai gan kā gurķu izcelsmes valsts minēta Spānija, tomēr visvairāk saslimušo ir Vācijas ziemeļos. Turklāt ar bīstamo kaiti sasirguši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī šo reģionu apmeklējušie tūristi un biznesa cilvēki.

Joprojām neesot skaidrs precīzs saslimšanas avots. To saista ar baktērijām uz gurķiem. Interesanti, ka baciļi atrasti gan uz bioloģiski audzētajiem, gan tradicionālos apstākļos briedušiem gurķiem. Turklāt tie audzēti divos dažādos Spānijas apgabalos. Patlaban joprojām tiekot skaidroti baktēriju izplatīšanās ceļi. Varbūt baktērijas radušās nevis Spānijā, bet gan pa ceļam uz Vāciju, piemēram, noliktavā.

Vairāk informācijas varētu būt otrdien.

Cilvēkiem, kuri nesen bijuši, Vācijā, vajadzētu rūpīgi sekot savai veselībai.

Ja parādās caureja, vēdersāpes vai citas saslimšanas pazīmes, vajadzētu konsultēties ar ārstu.

Jau vairāki mirušie

Vācijā jau reģistrē vairāk nekā tūkstotis saslimušo. Savukārt Zviedrijā ir vairāki desmiti infekcijas upuru. Vēl smagas veselības problēmas saistībā ar šīm baktērijām novērotas Dānijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Francijā, Austrijā, Šveicē un ASV. Vairums saslimušo ir pieaugušas sievietes, Rozentāle teica.

Vācijas mediji ziņo, ka saslimuši vismaz 1200, bet vismaz 10 cilvēki miruši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu