Skandalozajam Caunem draud palikšana opozīcijā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kaut arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) šajās Jelgavas novada Domes vēlēšanās ieguvusi par vienu deputāta vietu mazāk nekā 2009. gadā, arī ar sešiem mandātiem tā atzīstama par uzvarētāju vēlēšanās. Tomēr sarunas par koalīcijas izveidi šoreiz nerisinās tik raiti kā iepriekš, stāsta sarakstu līderi, kas iekļuvuši novada Domē. Tām šķēršļus liek ne tikai no jauna ievēlētie deputāti, bet arī nesaskaņas pašas ZZS saraksta iekšienē, jo dalīts tiekot novada šefa vietnieka amats.

Jelgavas novada Domē gaidāmas būtiskas izmaiņas deputātu sarakstā, jo no 17 līdzšinējiem varas pārstāvjiem vietas saglabājuši tikai astoņi. Viņiem gan varētu piepulcēties Nacionālās apvienības sarakstā aiz svītras palikušais Aigars Strupulis, kas, visticamāk, saglabās deputāta vietu, jo viņa saraksta kolēģim Ojāram Briedim, kā pats saka, vēlēšanas bijusi tikai vēlētāju uzticības pārbaude. Kaut arī no desmitās vietas sarakstā kļuvis par vēlētāju atbalstītāko Nacionālās apvienības politiķi, viņš domā nolikt mandātu, paliekot Zaļenieku pagasta pārvaldes vadītāja amatā. «Domāju, ka būšu uzticīgs Zaļeniekiem. Nevaru paskaidrot, kāpēc gāju par deputātu uz vēlēšanām. Gribēju pārbaudīt, vai esmu vēl vajadzīgs. Zaļeniekos jau tāpat visi uzskata, ka esmu deputāts,» portālam zz.lv saka O.Briedis.

«Tā būtu vēlētāju nodevība,» tā pārvaldnieka O.Brieža izšķiršanos vērtē līdzšinējais Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS). Lai gan zaudējusi vienu deputāta krēslu, ZZS ar tās skandalozo līderi Z.Cauni Jelgavas novadā šajās vēlēšanās saglabājusi stabilu līderes pozīciju – par šo partiju nobalsojuši 2389 novada pilsoņi, ļaujot aizņemt sešas no 17 deputātu vietām. Tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās arī šoreiz par iecienītāko novada iedzīvotāju politiķi atzīts Z.Caune. «Pateicoties jums, esmu ievēlēts par deputātu. Cilvēki skatījušies uz darbiem, nevis jūsu pļāpām,» saka Z.Caune.

Runājot par ievēlētās Domes vadību, pašreizējais tās vadītājs prognozēs ir atturīgs: «Pašlaik viss vēl ir sarunu procesā. 20. jūnijā būs pirmā sēde, tad arī viss būs zināms.» Viņš gan atzīst, ka Domes sastāvs ar sešu partiju pārstāvniecību kļuvis sadrumstalotāks, tāpēc sarunas risināmas grūtāk. «Ar mazāk partijām būtu vieglākas sarunas. Jo vairāk sīkpartiju, jo lielāks tirgus,» saka Z.Caune.

Tomēr, spriežot pēc vietējo politiķu teiktā, tirgus par amatiem karstu gaisotni radījis arī pašā ZZS deputātu kolektīvā. Z.Caunem pirmo numuru savā sarakstā izdevies saglabāt ar 25 punktu pārsvaru par tuvāko sāncensi zemnieku Juri Lavenieku, kas līdz šim Domē strādāja kā «Vienotības» pārstāvis, bet vēlēšanās startēja no ZZS. Viņš pakāpies no ceturtās uz otro pozīciju. Būtisku vēlētāju uzticības kritumu piedzīvojis Domes priekšsēdētāja vietnieks Edgars Turks, paliekot piektajā vietā (otrais pirms četriem gadiem). «Vēlēšanu rezultāti ZZS varēja būt labāki. Bet ir zināmi iemesli. Ja nebūtu publikāciju ar faktiem par Cauni, būtu labāk,» atklāti pauž E.Turks. Runājot par Domes vadības krēsliem, viņš gan saka – par priekšsēdētāju virzīs Z.Cauni kā saraksta līderi, bet vietnieka amatā priekšroka šoreiz Ilzei Vītolai, kas tikusi pie lielāka vēlētāju atbalsta nekā viņš. «Es būtu ar mieru palikt tikai par deputātu, bet par to vēl lemsim,» tā E.Turks. Viņš arī atzīst, ka Domes darbā sagaidāmas opozīcijas aktivitātes: «Jautājums ir, cik spēcīga būs opozīcija.»

Strādāt deputāta amatā nākamos četrus gadus vēlētāji devuši iespēju arī kafejnīcas «Zemnieka cienasts» saimniekam Modrim Jansonam, kas pirms pāris sasaukumiem jau bijis pilsētas Domes deputāts. M.Jansons tradicionāli savā ēstuvē uzņēma arī ZZS politiķus un atbalstītājus, sestdienas naktī gaidot vēlēšanu rezultātus. Jauna seja Jelgavas novada Domē būs arī veterinārmediķe Valda Sējāne.

Ar daļēji «jaunām asinīm» novada Domē tikusi «Vienotība», kam vēlētāji pauduši lielāku uzticību nekā daudzās citās pašvaldībās, ļaujot tikt pie trim mandātiem. «Lietas bīdās, iet karsti. Varianti ir visādi. Ziedonim ir viens variants, bet labi zinām, ka nav nekas nestabilāks kā politiskās vienošanās,» teic saraksta līderis Madars Lasmanis. Viņš stāsta, ka patlaban Domē «visi ir ļoti tramīgi», kā galveno satraukuma iemeslu minot deputātu pārbīdes pašā ZZS.

Nacionālā apvienība Domē būs pārstāvēta arī Zaļenieku pagasta zemnieku Oskaru Cīruli un līdzšinējo deputāti Intu Savicku. Viņas vārds aizkulišu sarunās tiek piesaukts arī kā iespējamā alternatīva Z.Caunes kandidatūrai uz mēra amatu. Jaunievēlēto deputātu plānus par varas maiņu gan var izjaukt no «Reģionu alianses» ievēlētās līdzšinējās priekšsēdētāja vietnieces Aijas Tračumas portālam zz.lv paustā vēlme saglabāt mēra vietnieces amatu, ko, iespējams, drošāk viņai izdotos noturēt, esot uz viena viļņa ar ZZS.

«Saskaņas centrs» (SC) vēlētājiem iepaticies ar bijušo Jelgavas policijas iecirkņa vadītāju Zentu Tretjaku un Rīgas Stradiņa universitātes speciālisti Irinu Dolgovu. Z.Tretjaka stāsta, ka pirmās nopietnās sarunas ar jaunajiem domniekiem plānotas trešdien. «Es esmu par to, ka vienā otrā nozarē nepieciešamas izmaiņas. Daudz ir padarīts, vēlētāji to arī atzinuši, taču ir arī vajadzīgi uzlabojumi,» saka bijusī policijas priekšniece. Viņa sliecas domāt, ka gan SC, gan vēl vairākām partijām nāksies samierināties ar vietu opozīcijā.

Par vismazāk svītroto kandidātu atzīstams kādreizējais novada aktīvists no Reformu partijas ievēlētais Kārlis Rimša, kas sabiedrībā plašāk pazīstams kļuvis ar opozicionāro nostāju, vēršot uzmanību uz mēra Z.Caunes daudzajiem skandāliem un likumpārkāpumiem. «Nobalsoja vienaldzība un neapmierinātība ar esošo varu. Tiekoties ar cilvēkiem, dzirdēju, ko viņi domā par politiku, politiķiem, tiem, kas jau ir pie siles un tiem, kas pie tās raujas,» vēlētāju zemo aktivitāti vērtē K.Rimša. Savu rezultātu viņš vērtē kā labu. «Kāds ir mūsu partijas jumts, tāds ir arī rezultāts. Jābūt reālistiem,» saka K.Rimša. Viņš apgalvo – ja varas partijas pārstāvji turpinās strādāt tādā stilā, kā līdz šim, viņš būšot opozīcijā. «Daudzās lietās viedoklis ir jāprasa iedzīvotājiem. Pašvaldība nav biznesa projekts. Politiķiem ir jāmāk savus lēmumus pamatot iedzīvotājiem,» teic K.Rimša.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu