"Likteņa līdumniekiem" – 10! Seriāls atgriežas televīzijā! (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV1

Tieši pirms 10 gadiem - 2001. gadā - Latvijas Televīzija sāka vēsturiskās sāgas „Likteņa līdumnieki” filmēšanu, kas kļuva par īpaši iemīļotu seriālu latviešu sabiedrībai. Pēc daudzu skatītāju lūguma seriāls no 25. maija atgriezīsies televīzijā un būs skatāms darbdienās, no pirmdienas līdz ceturtdienai, plkst. 18:30.

Kopdzīve ar skatītāju sešu gadu garumā!

Seriāls “Likteņa līdumnieki” ir režisores inscenētājas Virdžīnijas Lejiņas veidota videofilma, kuras pirmās sērijas pie skatītājiem nonāca 2002. gadā, kur ar uzticīgiem skatītājiem kopā dzīvoja piecus gadus – līdz pat 2008. gadam! Šajā laikā tika uzņemtas un LTV1 ēterā izrādītas

56 sērijas, katra 52 minūtes gara, tātad būtībā pēc apjoma uzņemtas 23 pilnmetrāžas mākslas filmas!

Tetraloģijas scenārija autore ir Māra Svīre (daudzu latviešu filmu scenārija autore, t.sk. filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" scenārija autore), bet literāro pamatu veido Vladimira Kaijaka romāna četras daļas: "Enijas bize", "Zem Marsa debesīm", "Nārbuļu dēli" un "Mantinieki". Filmas iedvesmojošās mūzikas autors - Raimonds Tigulis.

Foto: LTV1

"Likteņa līdumnieki" – spilgtākā latviešu sāga!

''Likteņa līdumnieki'' ir vienas dzimtas - Nārbuļu ģimenes - vēsture laikposmā no 1885. gada, kad barons izprecina pavesto istabmeitu, pūrā dodot zemi, cauri visiem liktenīgajiem 20. gs. notikumiem līdz pat mūsu dienām - 1995. gadam. Darbs vēstī par četru paaudžu dzīvi laikmetu griežos un aptvēris 110 gadus Latvijas vēstures laika. Seriāla lielākā daļa filmēta Madonas rajona Liezēres pagasta Nārbuļu mājās. Ne velti "Likteņa līdumniekus"

dēvējam par latviešu sāgu - tas ir stāsts par stipriem cilvēkiem - pretrunīgiem, spītīgiem, kaislīgiem, tikpat neaprēķināmiem kā zeme, kas tos radījusi, ar gaišām, pašapziņas pilnām sejām,

kādas ir mūsu senčiem vecos fotogrāfiju albumos.

Režisore Virdžīnija Lejiņa
Režisore Virdžīnija Lejiņa Foto: LTV

Skatītāju uzticību seriāls guva gan precīzi attēlotais laika posms, gan sadzīves interjeri, vide un cilvēku apģērbs, kas bija atbilstošs attiecīgajam laikam.

"Filmas pirmās daļas notikumiem aculiecinieku tikpat kā vairs nav. Bet par otro daļu tik daudzi saka apbrīnojami vienādu frāzi – kā jūs uzminējāt manas dzimtas likteni, tik precīzi parādījāt, ko esmu piedzīvojis, izjutis? Tā ir vislielākā uzslava," par darbu seriālā stāsta režisore Virdžīnija Lejiņa.

Fakti

* „Likteņa līdumniekos” filmējušies 189 aktieri un vairāki simti masu skatu dalībnieku.

* 56 sērijas, katra 52 minūtes gara, tātad būtībā pēc apjoma uzņemtas 23 pilnmetrāžas mākslas filmas.

* Pirmais kadrs filmēts ābeļziedu laikā 2002. gada 13. maijā Oktē (Talsu rajonā), pēdējais – zelta lapām krītot, 2007. gada 29. oktobrī Sedā (Valkas rajonā).

* Videofilmas uzņemšana notikusi gan Madonas rajona Liezērē, gan Daugavpils rajonā, Krimuldā, Līgatnē, Rīgā, Sedā...

* Tik vērienīgs televīzijas seriāls līdz šim Latvijā nav bijis. Skatījuma ziņā apsteidza "Hamaleonu rotaļas"

Foto: LTV1

Lomās:

Ligita Dēvica, Sigita Jevgļevska, Armands Reinfelds, Maija Apine, Ieva Pļavniece, Rihards Rudāks, Jānis Dreiblats, Lolita Cauka, Karīna Tatarinova, Ainārs Ančevskis, Inga Alsiņa, Kaspars Znotiņš, Intars Rešetins, Mārtiņš Egliens, Aisha, Lāsma Kugrēna, Māris Andersons, Mārcis Maņjakovs, Egils Melbārdis, Karīna Lučiņina, Ieva Puķe, Jūlija Ļaha, Lelde Kaupuža-Eglinska un daudzi citi...

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu