Dziedina daba: priežu pumpuru sīrups un vēl...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Ne vienmēr, kad apslimstam, jādodas pie ārsta. Brīnišķīga dziedniece ir arī daba. Tiem, kas iemācījušies ikdienišķas nelabas pašsajūtas uzveikt dabiskā veidā, tā ir droša un iedarbīga ārstēšanās rokasgrāmata. Vien jāiemanās tajā lasīt, alternatīvie dziedināšanas veidi jāsaglabā atmiņā un jādalās šajā bagātībā ar citiem.

Pašgatavots sīrups pret klepu

Pašvārīta priežu čiekuru pretklepus sīrupa recepte līdz redakcijai atceļoja no Limbažu novada. Tādu prot gatavot vidrižniece Rita Dūda-Čača. Tautā šo sīrupu dēvē arī par priežu čiekuru ievārījumu. Jau izsenis ļaudīm zināms, ka

jaunie priežu čiekuri stiprina imūnsistēmu un ir lielisks līdzeklis pret iesnām, klepu, bronhītu un plaušu slimībām.

Sīrupa jeb ievārījuma pagatavošana nav sarežģīta, vajadzīga vien uzņēmība aptuveni ap Jāņiem brist mežā. Būtiski nenokavēt čiekuru ievākšanas laiku. Jāatrod jauni, zaļi čiekuri un jānogriež līdz vietai, kur tie turas pie zara. Vispirms savāktos čiekurus uz 10 minūtēm iemērc verdošā ūdenī un vienlaikus vāra sīrupu no 2 l ūdens un 2 kg cukura. No izmērcētajiem čiekuriem nolej ūdeni, saber tos sīrupā un uz lēnas uguns vāra 3 stundas, visu laiku nosmeļot putas, tā atbrīvojot virumu no piemaisījumiem un sveķiem. Gatavais vārījums ir tumši sarkans, atgādina medu un garšo līdzīgi bērniem paredzētajam pretklepus sīrupam, ko pērkam aptiekā. Karsto sīrupu pildot burciņās, čiekurus nosmeļ. Tos var arī ēst. Ievārījumu jeb sīrupu ziemā var pievienot tējai vai lietot pa tējkarotei gan profilaksei, gan ārstnieciskos nolūkos.

Melnā ķimene - sens un efektīvs ārstēšanās līdzeklis

Eļļas plaši izmanto austrumu medicīnā. Melnās ķimenes eļļai ir ļoti sena vēsture. Tā kā imūnsistēmas stiprinātāja iepazīta senajā Ēģiptē. Stāsta, ka eļļa lietota jau faraona Tutanhamona laikā. Tagad to pazīst daudzviet pasaulē. Vācu zinātnieki izpētījuši vairāku šā auga šķirņu eļļas un noskaidrojuši, ka tieši Ēģiptes melnās ķimenes eļļai ir vislabākā iedarbība. Tā attīra asinis, ir ieteicama cukura diabēta slimniekiem, jo samazina asinīs cukura un holesterīna līmeni. Eļļa arī stiprina organismu pēc ilgstošas slimošanas. To lieto dažādu elpvadu slimību gadījumos, pret iesnām, klepu, astmu, bronhītu, aizdusu, hepatītu, dažāda veida alerģijām un impotenci. Sarakstu varētu turpināt ilgi. Melnās ķimenes eļļa skalda akmeņus nierēs un urīnpūslī, veicina cērmju izvadīšanu, aizkavē aptaukošanos un samazina svaru, veicina piena veidošanos barojošām māmiņām, optimizē zarnu trakta darbību, ir efektīva pret sēnīšu un vēl daudzām citām slimībām. Tā ir antibakteriāls pretvīrusu līdzeklis, kas novērš niezi un atjauno iekaisušu ādu. Jau 1922. gadā Dahas medicīnas universitātes departamentā Bangladešā veikti melnās ķimenes eļļas antibakteriālo īpašību pētījumi. Salīdzinājumā ar vairākiem spēcīgiem antibiotiķiem, tostarp plašāk zināmajiem ampicilīnu un tetraciklīnu, melnās ķimenes eļļa pēc visiem rādītājiem izrādījās efektīvāka.

Eļļu var iegādāties aptiekās. To lieto rītos un vakaros 15 min. pirms ēšanas pa tējkarotei, uzdzerot pusglāzi ūdens, kurā izšķīdināta ēdamkarote dabīgā medus. Lieto arī ārīgi, apziežot bojāto vietu uz ādas vai nāsis.

Eļļu iekšķīgi nedrīkst lietot grūtnieces un pacienti, kam transplantēti orgāni.

Kaut melnās ķimenes eļļai piemīt ārkārtēji plašs ārstniecisko īpašību spektrs, atsauksmes ir dažādas, tādēļ par tās lietošanu labāk konsultēties ar ārstu. Apjautājos ģimenē, kurā visi sākuši lietot eļļu vienlaikus. Visi jūtoties lieliski, bet vienam no mājniekiem tā izraisījusi sliktu pašsajūtu un nelabumu, pat sajūtot eļļas specifisko aromātu. Viņš to pamato ar aizkuņģa dziedzera problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu