Smagums kājās? Pārbaudi vēnas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Sākoties vasaras sezonai, atkailinām kājas un ar nepatiku pamanām uz ādas izspiedušos vēnu mezgliņus. Dažam tie ir atgādinājums par smagumu kājās vakaros pēc darba, krampjiem, kas liek uztrūkties naktī no miega, un tūsku pēc ilgākas staigāšanas, kas nu traucē īpaši, jo paša sajūtas ar neapbruņotu aci redzamas arī apkārtējiem.

Citam mezgliņi šķiet tikai ārējs defekts un minēto nepatīkamo sajūtu nav, tomēr tie var būt arī pirmās slimību pazīmes, ko nedrīkst atstāt bez ievērības. Svarīgi ir iegūt informāciju par virspusējo un dziļo vēnu veselības stāvokli: noteikt, vai tās ir slimas un operējamas, vai asinsvadi ir veseli, bet atrodas tuvu ādai un defekts ir vienīgi kosmētisks. Agrāk pat labi speciālisti ne vienmēr veiksmīgi izoperēja vēnas, jo izmeklēšanas metodes nebija efektīvas. Mūsdienās tehnoloģijas medicīnā spērušas krietnu soli uz priekšu.

Duplekssonogrāfija asinsvadiem ļauj precīzi un ātri izvērtēt venozo plūsmu gan virspusējās, gan dziļajās vēnās un diagnosticēt dažādas patoloģijas.

Īpaši par vēnu veselību jāsatraucas cilvēkiem, kam ikdienas darbs saistās ar ilgstošu stāvēšanu kājās: pārdevējiem, pavāriem, frizieriem u.c., nereti arī sportistiem. Turklāt statistika liecina, ka vēnu veselības problēmas sievietēm ir biežāk nekā vīriešiem. Mediķi to skaidro gan ar grūtniecību, gan kontraceptīvo līdzekļu ietekmi.

Viena no riska kategorijām ir cukura diabēta pacienti, jo šī slimība rada smagus bojājumus asinsvados.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu