Ieslodzījuma priekus vislabāk izbaudīt Liepājā

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot akcijas "Dižā Baltijas apceļošana" kontekstā veidotos materiālus, uzmanība tiek pievērsta Latvijas vēju un rokenrola pilsētai Liepājai. Tūrisma jomā tur īpaši efektīgi plosās Karostas cietums, par ko arī lielākoties šis stāsts.

Divi realitātes šovi

Liepāja ir gana dažāda un gana vilinoša. Domājams, par to tev pašam gadījies pārliecināties ne reizi vien. Taču ne visi pilsētas viesi nokļūst arī līdz Karostai – kādreizējai militārajai zonai, tagad iecienītam tūrisma objektam, kas iekļauts arī šā gada "Dižajā Baltijas apceļošanā".

"Bēgšana no PSRS" - laiks pielaikot gāzmasku..
"Bēgšana no PSRS" - laiks pielaikot gāzmasku.. Foto: www.karostascietums.lv

Līdz šim nebija nācies Karostā piedzīvot salīdzinoši vienkāršu ekskursiju – iepriekš piedalījos gan vienā, gan otrā Karostas glābšanas biedrības (KGB!) piedāvātajā realitātes šovā. Vienā no tiem bija tā lieliskā iespēja sajusties kā kādreizējam Karostas cietuma ieslodzītajam – vīri formās un iejutušies lomās var uz tevi kliegt, likt tev izpildīt dažādus bezjēdzīgus vingrinājumus, iemest vienu cietuma kamerā, izsaukt pie iestādes priekšnieka uz nopratināšanu un tā tālāk. Smieklīgi ir tikai tik ilgi, kamēr šova dalībnieki tiek nostādīti divās rindās, tiek dota instruktāža par cietuma noteikumiem un notiek kopīga iesoļošana tajā. Pateicoties vīru veiksmīgajai lomu spēlei un jo īpaši cietuma tiešām drūmajām telpām, smiekli ātri vien pazūd un jau pēc šova, iedzerot tēju mirkļa nostalģiju pēc padomju laikiem izraisošajā bufetē, vari atviegloti uzelpot, ka viss beidzies. Gluži spīdzināts, protams, neviens netiek, bet jebkāda nepakļaušanās vai pretī runāšana arīdzan netiek pieļauta. Šā raksta autors, piemēram, lielāko daļu šova pamanījās pavadīt ar aizsietu muti. Biju atļāvies pamācīt cietuma priekšnieku, ka meitene, kas tika nopratināta reizē ar mani, ir vāciete un tāpēc neko neatbild uz viņa agresīvajiem jautājumiem...

Otrs Karostas šovs, kurā arī bijusi tā laime piedalīties, savā ziņā ir vēl interesantāks, ar noteikumu, ka vismaz esi apskatījis cietuma telpas, protams. Ja pirmajam šovam dots nosaukums "Aiz restēm", tad otrs saucas krietni iespaidīgāk - "Bēgšana no PSRS"! Tā laikā tiešām ir jābēg, turklāt cietumnieka drēbēs un ne jau pa galvu, pa kaklu.

Bēgšana ir labi izplānota, jāprot tikai laicīgi atrast leģendā norādīto karti, kā arī ieroci, gāzmaskas, lāpas un galu galā arī draugu, kurš ir jāizglābj un jānogādā līdz zemūdenei.

Kas tas par draugu un kas tā par zemūdeni, protams, tagad neatklāšu un aicināšu savākt draugu grupu un tiešām pieteikties uz šo šovu, kas notiek ne gluži pašā cietumā, bet Karostas Ziemeļu forta mežos un pazemes labirintos. Laiski pa tiem klīst neviens neļaus, jo allaž netālu atradīsies kāds robežsargs, kurš ik pa laikam arī izšaus. Par laimi – gaisā! Ja arī izklausās bērnišķīgi un muļķīgi, esi drošs – pietiks ar piecām minūtēm, lai tu jau būtu spiegu spēlē iekšā līdz ausīm...

Labākais gids – 3. ranga kapteinis

Tiktāl par šoviem, ko droši varu ieteikt ikvienam interesentam. Ja jau sanācis kādā no tiem piedalīties, nekautrējies padalīties ar izjūtām komentāros!

Nekāda stresa - drīz tiksiet izlaisti..
Nekāda stresa - drīz tiksiet izlaisti.. Foto: publicitātes

Akcijas "Dižā Baltijas apceļošana" dalībniekiem, kā jau sākumā minēju, primāri gan tiek piedāvāts kas krietni prozaiskāks – ekskursija pa Karostas cietumu. Taču tas nenozīmē, ka varēsi žāvādamies klīst pa kādreizējās ieslodzījuma vietas telpām kā pa tādu muzeju. It īpaši, ja gids būs Juris Raķis – šā cietuma priekšnieks gan reālajā dzīvē, gan minētajā šovā.

Arī ekskursija sāksies ar grupas nostādīšanu divās rindās, dažiem uzkliedzieniem un iepazīstināšanu ar iekšējās kārtības noteikumiem, kuru galvenais vadmotīvs ir gana vienkāršs – priekšniekam vienmēr taisnība!

Arī turpmākās ekskursijas laikā ik pa laikam tiksi nolikts pie vietas, lai neaizmirstu, kur atrodies, kā rezultātā varēsi atzīt – minētais kungs jeb šajā gadījumā biedrs, 3. ranga kapteinis ir labākais gids, kādu līdz šim esi sastapis. Stāsti ir padrūmi, reizē uzjautrinoši un tiešām priekšstatu sniedzoši.

Jau ekskursijas ievaddaļā tiek piedāvāts ļoti veiksmīgs Karostas jaunievedums – speciāli radītas īsfilmas noskatīšanās, tādējādi ātri pastāstot, kā tad vispār tāda Karosta radusies un kas īsti tajā noticis.

Absolūti īsais kopsavilkums – tā sākta būvēt jau 1890. gadā, cariskās Krievijas laikā, lai nostiprinātu aizsargpozīcijas neaizsalstošajā ostā pie Baltijas jūras, ļoti tuvu lielākajam naidniekam – vāciešiem. Savukārt konkrēti Karostas cietums sākotnēji bija iecerēts kā kara hospitālis, bet izrādījās, ka tāds tur gluži nav vajadzīgs, kā rezultātā ēka tika pielāgota ieslodzījuma vietas vajadzībām. Nekādi naidnieki gan tur nemitīgi turēti, spīdzināti un nonāvēti netika, kā daudzi aplam pieņēmuši, neiedziļinoties patiesajā Karostas vēsturē. Protams, ir bijuši izņēmumi (tuvējais mežiņš tomēr pieredzējis pat nošaušanas gadījumus), taču lielākoties cietums bija domāts tiem pašu armijas pārstāvjiem, kuri bija pamanījušies pārkāpt kādu no stingrā reglamenta punktiem. Lielākoties, protams, to, kas saistīts ar alkohola lietošanu. Tad nu arī nācās atsēdēt vienu vai vairākas diennaktis, pakļaujoties visnotaļ neērtajiem cietuma jeb pareizāk jau būtu teikt pāraudzināšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumiem.

Padrūmi, bet arī jautri

Pareizticīgo Jūras katedrāle
Pareizticīgo Jūras katedrāle Foto: publicitātes

Kā tūrisma objekts Karosta darbojas kopš 2004. gada, kad tad arī tika atvērts galvenais apskates objekts – cietums. Padrūma ēka ar melnām sienām un 37 kamerām, kurās katrā savulaik satilpa četri vai vairāk cilvēki. Ekskursijas laikā tad arī uzzināsi par visnotaļ neērtajiem ieslodzījuma apstākļiem, ko raksturo kaut vai laikā ierobežotās un visiem kopīgās rīta un vakara tualetes, normālu gultu trūkums, to vietā guļot uz kopā sanaglotu dēļu paliktņa, ko laipni atņēma piecos no rīta, un tamlīdzīgi.

Iespējams arī apskatīt nelielu, simbolisku ekspozīciju, kas veltīta padomju laikiem, kā arī apmeklēt bufeti, kurā padomju laiku paskata bufetniece piedāvās kā šņabi, tā ķilavmaizi. Jā, arī tēju.

Karostas cietumā iespējams arī nofotografēties militārajās formās. Ja iepatīkas, vari izbaudīt vēl vienu piedāvājumu – pārlaist nakti kādā no cietuma kamerām! Bez jokiem.

Standarta darba laiks – katru dienu no plkst. 10 līdz 18.

Pieaugušajam biļete maksā Ls 1,5, skolniekam Ls 1. "Dižās Baltijas apceļošanas" dalībniekiem attiecīgi Ls 1 un Ls 0,5. Ar noteikumiem vari iepazīties akcijas mājaslapā (sk. resursus).

Spiegu spēle "Bēgšana no PSRS" pieaugušajam izmaksā Ls 6, bērnam Ls 4. Nepieciešami vismaz pieci cilvēki un dalība jāpiesaka, zvanot 26369470.

Pa Ziemeļu fortiem iespējama arī ekskursija ar lāpām – pieaugušajam biļete maksā Ls 1, bērnam Ls 0,5.

Teritorijā apskatāmi arī vairāki citi vēsturiski objekti un iespējama velosipēdu īre.

Attālums no Rīgas - 217 km.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu