Juris Dambis: Grīziņkalnam ir potenciāls kļūt par ekskluzīvu rajonu (25)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Jau ziņots, ka šomēnes darbu sācis koka ēku renovācijas centrs «Koka Rīga», kura mērķis ir Grīziņkalna kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana. Pēc svinīgās atklāšanas sarunā ar TVNET Grīziņkalna rajona nākotnes perspektīvas ieskicēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis. Viņš uzskata, ka ar laiku Grīziņkalnam ir potenciāls kļūt par ekskluzīvu rajonu.

Iedzīvotājiem ir jāsaprot, ka koka ēka ir vērtība

Taujāts, vai pēc atjaunotās Mūrnieku ielas un jaunā koka centra ar laiku tiks renovētas arī citas Grīziņkalna apkaimes koka ēkas, Dambis uzsver, ka tas ir pašu iedzīvotāju un arīdzan pašvaldības ziņā.

«Mēs esam tā institūcija, kas mudina renovēt vecās koka ēkas un vienlaikus cenšas kontrolēt, lai šis process būtu kvalitatīvs, saglabājot visas kultūrvēsturiskās vērtības. Katras konkrētas mājas īpašniekiem ir pašiem jārūpējas par savu īpašumu, un arī vietējai pašvaldībai būtu jānāk pretī ar kādām ekonomiskām svirām, piemēram, nekustamā nodokļa atvieglojumiem, ja ēka ir aizsargājama.»

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis Foto: LETA

Dambis uzsver, ka pirmais uzdevums, ko varētu veikt arī jaunizveidotais renovācijas centrs «Koka Rīga», ir izglītot sabiedrību, ka koka arhitektūra ir vērtība.

«Iedzīvotājiem ir jāatzīst pašiem sev, ka tas ir saglabājams objekts, ka tā ir vērtība. Vispirms ir nepieciešama elementāra objekta kopšana. Tas neprasa lielus līdzekļus. Arī koka ēku remonts nav nemaz tik sarežģīts,» viņš uzsver.

Plastmasas pakešlogu labā siltumizolācija - mīts

Taujāts, ko darīt, ja katram koka ēkas dzīvokļa īpašniekam ir sava vīzija - viens vēlas likt plastmasas logus, otrs pārkrāsot zilā krāsā sev piederošo ceturtdaļu ēkas fasādes utt., Dambis atbild, ka centrs «Koka Rīga» tieši tāpēc arī izveidots, lai izglītotu, rādītu labas prakses piemērus.

«Šis centrs parāda, kādai koka ēkai būtu jāizskatās, kādi logi jāliek, kādā secībā remontēt utt.,» viņš saka. «Vienmēr jau paliek kontrolējošās institūcijas, kas soda par nesaskaņotu logu ielikšanu. Mūsu inspektori arīdzan šim procesam seko līdzi. Ja kāds to izdarījis nelikumīgi, tad tiek uzlikta soda nauda. Protams, mūsu kapacitāte ir neliela un tīri fiziski nav iespējams visas koka un ne tikai koka ēkas apsekot.

Ir bijuši gadījumi, kad esam uzdevuši plastmasas logus izņemt.

Tiesa, ja to ieliek kādā pagalma fasādē, kas sabiedrības acīm ir slēpta un nebojā ielas koptēlu, tad varbūt šādu logu var atstāt, ja pats saimnieks tā tiešām vēlas.»

Ēka Krāsotāju ielā ar atšķirīgiem fasādes logiem
Ēka Krāsotāju ielā ar atšķirīgiem fasādes logiem Foto: TVNET

«Kā rāda starptautiska pieredze, viens plastmasas logs koka ēkā nākotnē var sagādāt nopietnas problēmas... Nesen biju konferencē Dānijā, kur eksperti analizēja plastmasas pakešlogus, un atklājās daudzas interesantas lietas, piemēram, plastmasas logu ļoti labā siltumizolācija ir mīts, ko lieliski pircējiem prot pārdot šo logu ražotāji.»

Grīziņkalnam ir potenciāls kļūt par ekskluzīvu rajonu

Dambis domā, ka ar laiku arī nekustamā īpašuma cenas Grīziņkalna rajonā varētu celties, tiesa, ir jāsāk ar apkārtējās vides sakārtošanu.

«Domāju, ka tas ir laika jautājums. Kad kopā ar franču ekspertiem staigājām pa šīm ielām, viņi pateica, ka

šis rajons ilgtermiņā varētu kļūt par ekskluzīvu dzīves vietu turīgiem cilvēkiem.

Kāpēc? Māja ir neliela, proti, tā nav daudzdzīvokļu māja ar blīvi izkārtotiem daudziem dzīvokļiem. Gandrīz visām mājām ir pagalmi ar autostāvvietu un vietu, kur bērniem spēlēties, utt. Kopumā vides kvalitāte ir stipri augstāka, protams, ar noteikumu ja vide tiek sakārtota. Ekonomika un tirgus ar laiku pats izdarīs izmaiņas,» uzskata Dambis.

«Koka Rīgas» galvenie darbības virzieni

Jau ziņots, ka koka ēku renovācijas centra «Koka Rīga» galvenie darbības virzieni ir rīdzinieku iesaistīšana un izglītošana koka ēku renovācijā un restaurācijā, izstāžu, radošo darbnīcu un semināru rīkošana, Grīziņkalna apkaimes kultūrvēsturisko vērtību apzināšana, popularizēšana un tamlīdzīgi.

Rekonstruētās ēkas pirmajā stāvā Krāsotāju ielā 12 izvietots tūrisma uzziņas centrs, kurā tiks sniegta informācija par Grīziņkalna apkaimes tūrisma piedāvājumiem.

Grīziņkalna rajons ir valsts nozīmes kultūrvēsturiskais piemineklis, kurš iekļauts UNESCO Pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma sarakstā.

Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu