Vēlēšanu iecirkņos gribētu, lai aktivitāte būtu lielāka (123)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šodien visā Latvijā norisinās pašvaldību vēlēšanas, kurās iedzīvotāji lemj par savas dzimtās pilsētas vai dzīvesvietas nākotnes attīstību. Kā apliecina atsevišķu Rīgas centra vēlēšanu iecirkņu pārstāvji, balsotāju aktivitāte vismaz rīta cēlienā nav bijusi sevišķi liela.

Rīgas centra vēlēšanu iecirkņos iedzīvotāju aktivitāte laikā no 8:00 līdz 9:00 nebija sevišķi liela, novēroja TVNET. Gan 5. un 6. vēlēšanu iecirknī, kas iekārtoti Natālijas Draudziņas ģimnāzijā, gan arī 78. un 79. iecirknī, kas atrodas Rīgas 49. vidusskolā, nobalsot varēja bez īpašas gaidīšanas. Piemēram, 78. iecirknī no rīta bija reģistrēti tikai 15 balsotāji. «Citreiz no rīta pirmajās stundās ir bijis vairāk cilvēku,» atceras iecirkņa priekšsēdētāja Olita Kudrjavceva.

Vēlēšanu komisijas pārstāvji to skaidro ar faktu, ka atšķirībā no Saeimas vēlēšanām vai referendumiem, kad šajos iecirkņos veidojās arī rindas, šoreiz balsošana notiek pēc konkrēta pieraksta.

Turklāt balsošanas vietas bija atvērtas arī iepriekšējās trīs dienas, tie, kas vēlējās nobalsot ātrāk, to jau izdarījuši. Piemēram, 5. iecirknī šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 400 rīdzinieku, savukārt 78. iecirknī nobalsojuši ap 220 iedzīvotāju.

Foto: TVNET

Jau ierasti lielākais vēlētāju pieplūdums gaidāms ap pusdienas laiku, kā arī vakarā, neilgi pirms iecirkņu slēgšanas. No rīta balsot ieradušies bija paši apzinīgākie vai arī tādi, kam dienas gaitā ieplānots kas cits. Kopējais vēlētāju noskaņojums ir labs, un šajās Rīgas centra balsošanas vietās redzami pārsvarā vecāka gadu gājuma iedzīvotāji.

Viena no šādām vēlētājām bija Natālijas Draudziņas ģimnāzijā sastaptā pensionāre Milda Pormale, kas nobalsot atnākusi, lai vēlāk varētu doties darbos uz savu mazdārziņu. Viņu priekšvēlēšanu laikā kaitinājušas politiķu uzmācīgās reklāmas, tāpēc izvēlējusies tos, kas neesot aktīvi reklamējušies, – Reformu partiju. Tāpat sirmā kundze pauda viedokli, ka pēdējos gados rīdzinieki esot par daudz izlutināti ar dažādiem labumiem.

Foto: TVNET

49. vidusskolas, kā arī vairākos citos galvaspilsētas iecirkņos šogad pirmoreiz skaitīšana notiks elektroniski – katra vēlēšanu zīme tiks ieskenēta, lai no tās nolasītu vēlētāja ievilktos plusiņus un mīnusiņus. Testos gan pierādījies, ka ne visus vilktos svītrojumus dators atpazīst, tāpēc katrs vēlēšanu biļetens būs jāapskata arī vēlēšanu operatoram.

Pie katra vēlēšanu iecirkņa izejas izlikti visi vēlēšanu kandidātu saraksti. Tas darīts ar nolūku, ja nu gadījumā kādam balsotājam par savu izvēli ir jāatskaitās, piemēram, darba devējam – šādi viņš var savākt nepieciešamo kombināciju un tajā pašā laikā vēlēt pēc savas personīgās pārliecības.

«Gribētos, lai vēlētāju aktivitāte būtu lielāka un visi nāktu izpildīt savu pilsoņa pienākumu,»

rīta cēliena balsojumus rezumē Rīgas 78. vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu