Dzīvā reportāža: Apkopojam vēlēšanu rezultātus (507)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā noslēgušās. Vēlēšanu komisijas pēc pulkst. 22 sāka balsu skaitīšanu. Patlaban tiek apkopoti vēlēšanu rezultāti. TVNET seko līdzi vēlēšanu norisei un ziņo par jaunāko.


14:18 Pašvaldību vēlēšanās absolūto vairākumu – 39 vietas – Rīgas domē ieguvis «Saskaņas centra» un partijas «Gods kalpot Rīgai!» (GKR) apvienotais saraksts, palielinot ietekmi par divām deputātu vietām, pavēstīja Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

13:30 Ņemot vērā citu vēlēšanu pieredzi, Drošības policija (DP) prognozē, ka nākamnedēļ tiks saņemti iesniegumi par iespējamiem vēlēšanu kārtības pārkāpumiem, sacīja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa. Viņa arī norādīja, ka DP ierosinātais kriminālprocess par iespējamo balsu pirkšanu ir tikai sākuma posmā un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta. Neviens cits kriminālprocess saistībā ar pārkāpumiem vēlēšanu norisē nav sākts.

12: 29 Rīdzinieki ļoti dažādi vērtē sestdien notikušās Rīgas domes (RD) vēlēšanas un līdzšinējā mēra Nila Ušakova (SC) darbu. Kamēr vieni slavē Ušakovu par saimnieciskumu un sociālo politiku, citi saka, ka viņš tiem nodarījis pāri, vēsta LTV.

11: 54 Līdz svētdienas plkst.11 vēlēšanu komisija pašvaldību vēlēšanās Rīgā saskaitījusi 87% nodoto balsu, saskaņā ar kurām Rīgas domes vēlēšanās uzvarējusi apvienība «Saskaņas centrs»/«Gods kalpot Rīgai» (SC/GKR), par kuru nobalsojuši 58% rīdzinieku.

11:26 Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars skaidro, ka aizķeršanās ar pašvaldību vēlēšanu rezultātu publicēšanu ir saistīta ar vēlmi apkopot jau vēlēšanu naktī informāciju par grozītajām vēlēšanu zīmēm – plusiem un svītrojumiem par kandidātiem.

10:45 CVK saskaitījusi visas vēlētāju balsis.

09: 59 Pie varas Valkā atgriežas bijušais mērs Vents Armands Krauklis. Valkas novada vēlēšanās uzvarējusi bijušā mēra un bijušā Saeimas Tautas partijas frakcijas deputāta Venta Armanda Kraukļa pārstāvētā Vidzemes partija, kas ieguvusi 2166 balsis jeb 58,65% vēlētāju atbalstu.

09: 27 Policija sestdien saņēmusi 43 iedzīvotāju pieteikumus par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar pašvaldībām vēlēšanām, pavēstīja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

08: 30 Pašvaldību vēlēšanās Jelgavā uzvaru gūst līdzšinējā pilsētas mēra Andra Rāviņa pārstāvētā «Zaļo un zemnieku savienība» (ZZS), kas ieguvusi kopumā sešas no 15 deputātu vietām, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie pašvaldību vēlēšanu rezultāti.

08 :11 Šajās pašvaldību vēlēšanās ir piedalījušies 686 097 vēlētāji jeb 45,85% no kopējā balsstiesīgo skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. Aktīvākie vēlētāji šogad bija Rīgā, kur kopumā nobalsojuši 229 910 vēlētāji jeb 55,54% no balsstiesīgajiem rīdziniekiem.

07:59 Jelgavas novadā šajās pašvaldību vēlēšanās 5% barjeru pārvarējuši visi seši pieteiktie saraksti, bet domi, visticamāk, turpinās vadīt vairākos publiskos skandālos iesaistītais Ziedonis Caune. Caunes pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība šajās vēlēšanās ir ieguvusi 37,7% iedzīvotāju atbalstu, bet par pašu Cauni ir saņemtas 2546 balsis. Caune skandalozs kļuva saistībā ar ziņām par viņa iespējamo iesaistīšanos stirnu malumedībās un par dažādiem ētikas pārkāpumiem.

07:36 Pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī ar 55 balsu pārsvaru uzvarējusi apvienība «Saskaņas centrs» (SC), otrajā vietā atstājot «Vienotības» Saeimas deputāta, bijušā pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša «Latgales partiju», taču abi šie politiskie spēki domē ieguvuši pa četriem deputātu mandātiem.

07:33 Rēzeknē pašvaldību vēlēšanās uzvarējusi pašreizējā mēra Aleksandra Baraševiča pārstāvētā «Saskaņas centrs» (SC), par kuru nobalsojuši 48,34% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

07:11 Nākamajā Liepājas domē ir iekļuvušas trīs partijas - Liepājas partija, Reformu partija un «Saskaņas centrs» (SC), nevienai no kurām nepietiek balsu vienpersoniskas valdošās koalīcijas izveidei. Pašreizējā Liepājas mēra Ulda Seska pārstāvētā Liepājas partija šajās pašvaldību vēlēšanās par septiņiem procentpunktiem ir apsteigusi Jāņa Vilnīša Reformu partiju. Abas partijas pārliecinoši apsteidz SC, taču tām pietrūkst balsu vairākumam pašvaldībā.

06:42 Valmierā pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi līdzšinējā domes priekšsēdētāja Ineša Boķa vadītā partija «Valmierai un Vidzemei». Boķa partija ieguvusi 60,63% vietējo vēlētāju balsu, otrajā vietā ar 14,69% balsu atstājot Zaļo un zemnieku savienību.

06:35 Jūrmalas domes vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi šajā pavasarī no amata atceltā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku (ZZS) savienība. Par šo politisko spēku ir nobalsojuši 35,85% no visiem balsotājiem jeb 6371 jūrmalnieki.

Foto: LETA

06:15 Ventspilī pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu ir guvusi pašreizējā pilsētas mēra Aivara Lemberga partija «Latvijai un Ventspilij», par kuru nobalsojuši 69,44% jeb 7214 vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

05:28 Provizoriskie rezultāti 97 no 158 Rīgas iecirkņiem rāda, ka uzvaru guvis «Saskaņas centra»/«Gods kalpot Rīgai» (SC/GKR) kopējais saraksts ar 55,8% vēlētāju balsu. Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ir saņēmusi 19,2%, «Vienotība» ieguvusi 15,3% balsu, Latvijas Zaļā partija (LZP) 4,3%, Latvijas Zemnieku savienība 2% un Reformu partija 1,7%.

02:45 Nesagaidot vēlēšanu rezultātus, gandrīz visi partijas biedri atstājuši «Vienotības» vēlēšanu nakts pasākumu. Pasākuma telpās uzturas vien daži cilvēki.

02:38 Ušakovs savas ballītes viesus pats cienā ar kūku. Viesi pamazām izklīst.

02:37 Engures novadā ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvar nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

01:50 Saskaņā ar apkopoto informāciju 915 iecirkņos no kopumā 950 vēlēšanu iecirkņiem, šajās pašvaldību vēlēšanās ir piedalījušies 45,73% no kopējā balsstiesīgo skaita. Vēlēšanās ir piedalījušies 682 221 Latvijas iedzīvotājs. Aktīvākie vēlētāji šogad bija Rīgā.

01:39 Ap pulksten 1.30 Saskaņas centra svinību vietā oficiālā daļa noslēdzās un sāka skanēt jautra mūzika, apgaismojums kļuva intīmāks un tika lietots alkohols.

01:20 Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji vēlēšanu naktī atrodas folkklubā «Ala» Vecrīgā. Ap pulksten 23 kluba sākumā dūdu pavadījumā atpūšas «vienkāršā tauta», kā arī ārvalstu tūristi. Politiķi vēlējušies rezultātus sagaidīt kopā ar «vienkāršo tautu».

01:13 Reformu partija (RP), visticamāk, nepārvarēs 5% robežu, lai iekļūtu Rīgas domē, prognozēja RP Rīgas mēra amata kandidāte Inga Antāne. Viņa norādīja, ka RP ir jauna partija ar mazu pieredzi un bijis pietiekami mazs laiks, lai sagatavotos pašvaldību vēlēšanām.


00:23 Latvijas Zaļajai partijai (LZP) joprojām ir pārliecība, ka 5% barjera Rīgas pašvaldības vēlēšanās tiks pārvarēta, taču tiek pieļauta arī iespēja, ka partija domē var neiekļūt, sacīja LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. Pagājušajās vēlēšanās Rīgā, startējot kopā ar Zaļo un zemnieku savienību, apvienotais saraksts ieguva 1,9% vēlētāju balsu.

00:08 Partijas «Par dzimto valodu!» Rīgas mēra amata kandidāts Illarions Girss, neskatoties uz vēlētāju aptaujas rezultātiem, vēl cer, ka viņa pārstāvētā partija pārvarēs 5% vēlēšanu barjeru.

00:01 Abi lielākie konkurenti uz Liepājas mēra krēslu - pašreizējais pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) un Reformu partijas saraksta līderis Jānis Vilnītis - kā vēlamākos koalīcijas partnerus Liepājas domē min vienas un tās pašas partijas - «Vienotību» un nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) -, kuras gan varētu nebūt iekļuvušas pašvaldības domē.

23:56 Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pieļauj iespēju, ka pēc pašvaldību vēlēšanām arī valdību veidojošajā koalīcijā būs jārunā par iespējamām pārmaiņām.

23:19 Šodien notikušajās pašvaldību vēlēšanās atsevišķos vēlēšanu iecirkņos notikušie starpgadījumi var būt par pamatu, lai apstrīdētu vēlēšanu rezultātus, pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Daudz starpgadījumu vēlēšanu dienā nav bijis, taču ir pāris, kas bijuši diezgan nopietni.

23:04 Pašvaldību vēlēšanu rezultāti no mazākiem iecirkņiem gaidāmi pusnaktī,bet lielākā daļa tiek gaidīta rīta pusē - ap četriem, pieciem, pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas desmitos vakarā sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Zīmes skaitīt ar rokām apmēram 1/3 iecirkņu, bet pārējos izmantos skenerus, kas ļaus rezultātu iegūt ātrāk. Balsis elektroniski skaitīs 91 pašvaldībā.

22:53 Rīgā sestdien ieradušies pārstāvji no vairākām valstīm, kas novēro pašvaldību vēlēšanas; sestdienas vakarā viņi uzturējās iecirknī, kas izvietots Kongresu namā, kur plānota arī Centrālās vēlēšanu komisijas preses konference pēc visu iecirkņu slēgšanas desmitos vakarā.

22:46 Nacionālās apvienības (NA) pārstāvji atrodas folkklubā «Ala» Vecrīgā. Vecpilsētā netālu no Pulvertorņa esošajā viesnīcā «Astor Riga Hotel» vēlēšanu rezultātus gaida «Vienotības» (V) pārstāvji. Bet Reformu partijas biedri pulcējas pie Ķīšezera sporta centrā «Mežaparks».

22:43 Vēlēšanu līderi no «Saskaņas centra» (SC) un «Gods kalpot Rīgai» (GKR) sestdienas vakarā pulcējas Rīgas centrā viesnīcā «Radisson Blu Hotel Latvija». Te ieradušies ne tikai partijas biedri, bet arī daudz atbalstītāju un draugu.

22:34 Drošības policija (DP) šodien no Rīgas un Kurzemes nav saņēmusi nevienu signālu par mēģinājumiem pirkt vēlētāju balsis, turpretim no Latgales saņemti 12 šādi signāli, liecina DP apkopotā statistika. Kopumā DP šodien saņēmusi 36 signālus, no kuriem 29 bijuši par iespējamu balsu pirkšanu vai vēlēšanu norises pārkāpumiem.

22:01 Rīgā pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu ir guvis «Saskaņas centra»/«Gods kalpot Rīgai» (SC/GKR) kopējais saraksts, par kuru nobalsojuši 52,6% vēlētāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem (exitpoll), kuru veica ziņu aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte un sabiedriskie mediji Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

22:00 Pašvaldību vēlēšanas Latvijā noslēgušās

21:56 Vairākās Latvijas lielajās pilsētās pašvaldību vēlēšanās novērota salīdzinoši zema vēlētāju aktivitāte; domājams, ka drūzmēšanās pie iecirkņiem nebūs arī tuvojoties to slēgšanai.

21:20 Šodien līdz plkst.20 pašvaldību vēlēšanās iecirkņos visā Latvijā nobalsojuši 492 764 jeb 33,03% balsstiesīgo pilsoņu, bet pārējie izmantojuši iepriekšējās balsošanas iespēju 29., 30. vai 31.maijā. Līdz šim aktīvākie vēlētāji bijuši Rīgā - nobalsojuši 213 696 jeb 51,62% balsstiesīgo iedzīvotāju. Galvaspilsētai seko Vidzeme ar 167 329 jeb 40,81% vēlētāju, tai seko Latgale - 38,43% no visiem balsstiesīgajiem jeb 89 655 vēlētāji; Kurzeme - tur nobalsojuši 75 624 iedzīvotāji jeb 37,1%, Zemgalē vēlēt devušies 35,87% - 82 807 vēlētāji.

20:47 Kāds balsotājs pašvaldību vēlēšanās palicis bez balsošanas iespējām, jo viņa ailītē vēlēšanu dokumentos bija parakstījies kāds cits. Tādējādi vīrietim balsošanas iespēja liegta «Ja tas ir noticis vēlēšanas iecirkņa darbinieku kļūdas dēļ, tā ir ļoti rupja kļūda,» sacīja CVK vadītājs.

Jaunieviestais parakstīšanās lineāls.
Jaunieviestais parakstīšanās lineāls. Foto: LETA

20:13 Daugavpilī pašvaldību vēlēšanās sestdien nobalsot vēlējušies arī Krievijas pilsoņi, kuri saņēmuši uzturēšanās atļaujas. Tādi bijuši divi gadījumi. Cilvēki domājuši, ka viņi ar uzturēšanās atļauju drīkst arī balsot.

19:50 Salīdzinājumā ar 2009.gada pašvaldību vēlēšanām vairākās Vidzemes pašvaldībās vēlētāji kļuvuši pasīvāki un nobalsojušo procents ir salīdzinoši zems, aģentūra noskaidroja, apjautājot vēlēšanu komisiju pārstāvjus.

19:46 Ar maģisko skaitli 666 numurētajā vēlēšanu iecirknī Madonas novada Lazdonas pagastā atšķirībā no vairākiem citiem novada iecirkņiem dienas laikā nav noticis nekas, kas traucētu vai kavētu vēlēšanu darbu.

19:15 Signāli par balsu pirkšanu pašvaldību vēlēšanās ir pazīme politiskajai nervozitātei konkrētās vietās, sacīja sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks Valts Kalniņš. Viņš pagaidām gan vēl nav pārliecināts, vai šo gadījumu ir vairāk, nekā to ir bijis citās vēlēšanās.

18:51 Drošības policijai iedzīvotāji ziņo par iespējamu balsu pirkšanu dažādos Latvijas reģionos, solītās summas par balsi svārstoties no diviem līdz 20 latiem. Šī informācija vēl tiek pārbaudīta. Viņa neatklāja, vai kriminālprocesā jau ir kādas aizdomās turētās personas.

18:40 Bauskas un Talsu novadā ir pārsteigums par vēlētāju zemo aktivitāti, atzina novada vēlēšanu komisijās. Līdz četriem pēcpusdienā šajos novados bija zemākā aktivitāte – Bauskas novadā vēlēšanās piedalījušies 24,71% (4879), bet Talsu novadā – 25,04% (6669). Līdzīgi kā šajos novados vēlētāji līdz šim bija kūtri arī Daugavpils novadā, kur nobalsojuši vien 24,97% (4705).

17:56 Līdzīgi kā citus gadus, arī šajās pašvaldību vēlēšanās nobalsojušo vēlētāju īpatsvars varētu svārstīties starp 50 un 60%, atzina politologs Ivars Ījabs. Viņš norādīja, ka kopumā vēlētāju aktivitāte nav uzskatāma nedz par augstu, nedz par zemu.

17:35 No lielajām pilsētām Jūrmalā nobalsojuši 35,5% (12 738), Valmierā – 34% (6854), Rēzeknē – 37,5 (9435) vēlētāju, Daugavpilī – 29,7% (18 622), Liepājā – 34% (16 225), Ventspilī – 31% (8106), Jelgavā – 30% (12 178), Jēkabpilī – 34,5% (6100).

17:32 No novadiem lielākā aktivitāte ir Mērsraga novadā, kur nobalsojuši jau 52,89% balsstiesīgo, kas gan ir salīdzinoši neliels skaits – 778 vēlētāji.

17:21 Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu Vidzemes reģionā, taču pagaidām netiek atklāts, kurā novadā tas noticis. DP šodien ik pa brīdim saņem signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

17:00 Tieši šajā dienā līdz plkst.16 pašvaldību vēlēšanās iecirkņos visā Latvijā nobalsojuši 391 316 jeb 26,23% no visiem balsstiesīgajiem. Pārējie izmantojuši iepriekšējās balsošanas iespēju 29., 30. vai 31.maijā.

16: 55 Lielākā vēlētāju aktivitāte līdz šim bijusi Rīgā, kur nobalsojuši 139 409 jeb 43,19% balsstiesīgo iedzīvotāju. Tai seko Vidzeme ar 139 409 jeb 34% vēlētāju, Latgale ar 76 580 jeb 32,83% vēlētāju, Zemgale ar 69 132 jeb 29,95% vēlētāju un Kurzeme ar 63 694 jeb 31,25% vēlētāju.

16:53 Rīgā pašvaldību vēlēšanu dienā sestdien līdz plkst.16 vēlētāju aktivitāte bijusi zemāka nekā iepriekšējās trijās priekšlaicīgās balsošanas dienās. To skaidro ar silto laiku. Cilvēki, visticamāk, ir devušies baudīt vasaru ārpus pilsētas un savas balsis tie, visticamāk, steigs nodot pievakarē.

16:29 Izplatot ar līmlapiņām Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tālruņa numuru, Rēzeknē kādas personas, iespējams, mēģinājušas cīnīties pret nelikumībām vēlēšanās. Jau informējām, ka Rēzeknē un Subatē kādas personas, iespējams, mēģinājušas iespaidot vēlēšanu rezultātus.

16:26 Kādam vēlētājam Rīgā sestdien bija nepieciešama vesela stunda, lai izdarītu izvēli par labu kādam no 12 partiju un to apvienību sarakstiem. Citviet vēlētāji uz balsošanas kabīnēm ņem līdzi arī savas ģimenes locekļus.

16:13 Jūrmalā sestdien pašvaldību vēlēšanās nobalsoja arī vairāki Lietuvas pilsoņi. Bet kopumā balsstiesības pašvaldību vēlēšanās ir apmēram trim tūkstošiem Lietuvas pilsoņu.

16:01 Atsevišķās pašvaldībās vēlētāji iecirkņos ir nemierā ar jaunieviesto parakstīšanās lineālu, kas nepieciešams elektroniskajai balsu skaitīšanai, jo tas ierobežo paraksta vietu - cilvēki dažviet sūdzas un atsakās balsot.

Politiķi jau gatavojas rezultātu sagaidīšanai
Politiķi jau gatavojas rezultātu sagaidīšanai Foto: TVNET

15:30 Aģentūras BNS aptaujātie rīdzinieki pie vēlēšanu iecirkņiem min praktiskas lietas, ko sagaida no jaunās domes, pašvaldībā esot svarīgi ievēlēt saimnieku, kas prot organizēt darbus, bet par smagu problēmu nosauc dārgo apkuri.

15:10 Jelgavā konstatē nepareizus vēlēšanu sarakstu komplektus. Vēlēšanu komisijā aizdomas, ka tā ir apzināta diversija un mēģinājums diskreditēt vēlēšanu komisija. Saņemts arī zvans par iespējamu balsu pirkšanu.

15:06 Valsts policija šodien līdz plkst.14 fiksējusi desmit gadījumus, kas saitīti ar iespējamiem pārkāpumiem pašvaldību vēlēšanu norisē, informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse.

14:59 Kādai vēlētājai vēlēšanu komisijas darbinieka kļūdas dēļ neizdodas nobalsot - kāds cits cilvēks parakstījies viņas parakstam paredzētajā ailītē. CVK atzīst, ka šāds incidents bijis, taču juridiski vēlētājai nekā palīdzēt nevarot un nobalsot viņa nevarēs.

14:54 Politoloģe Iveta Kažoka uzskata, ka vēlētāju aktivitāte ir absolūti normas robežās, tā nav ne sevišķi augsta, ne pašvaldību vēlēšanām zema. Aktivitāti viņa prognozē ap 50% esot normāli un sagaidāmi situācija, kād vēlētāji piesaistīti konkrētam iecirknim.

14:23 Iespējams, vēlētājus mēģina iespaidot arī Rēzeknē, par atbalstu konkrētam kandidātam solot piecus latus.

14:03 Pie 396.vēlēšanu iecirkņa, kas atrodas Subates pilī, kādas vietējai vēlēšanu komisijai pagaidām nezināmas personas, iespējams, mēģinājušas pirkt vēlētāju balsis. Par notiekošo informēta Drošības policija.

13:50 Daudzi vēlētāji nezina savu vēlēšanu iecirkni un tādējādi savu izvēli izdarīt ierodas nepareizajā vēlēšanas iecirknī, liecina iecirkņu priekšsēdētāju paustais.

13:39 Portāls TVNET novēroja, ka vietējās varas vēlēšanās piedalās gan jaunas ģimenes ar bērniem, gan vecāka gada gājuma ļaudis. Daži ir visai pesimistiski noskaņoti: piemēram, kāds gados jauns vīrietis atklāj, ka uz balsošanas iecirkni atnācis tikai tāpēc, ka vecmāmiņai vajadzējis pavadoni: «Vecmāmiņa «atvilka». Ja tā nebūtu, viņš vēlēt nenāktu vispār. «Kāda jēga? Neredzu, kāpēc man būtu jātērē tāda skaista diena, lai nobalsotu? Tāpat jau zināms, kas uzvarēs,» viņš saka. Pilnīgi pretējās domās ir jaunā vīrieša vecmāmiņa:

«Saprotu, ka mana viena balss neizšķirs vēlēšanu rezultātus, taču, ja mēs visi tā domāsim un neiesim balsot, pēc tam nevarēsim žēloties, ka esošā vara turpina iesākto kursu.»

13:12 Daugavpilī šodien reģistrēti vairāki gadījumi, kad vēlēšanu iecirkņos ieradušies un mēģinājuši nobalsot nepilsoņi.

12:50 Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu, taču pagaidām netiek atklāts, kurā reģionā tas noticis. DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus lietojot uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

12:26 Šodien līdz plkst.12 pašvaldību vēlēšanās nobalsojuši 239 135 jeb 16,03% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati par 940 no 950 iecirkņiem visā Latvijā. Līdz ar to kopumā, sākot no 29.maija, vēlēšanās ir piedalījušies 374 708 jeb 25,11% balsstiesīgo.

11:47 No 158 galvaspilsētā izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem šodien augstākā vēlētāju aktivitāte novērota 97.vēlēšanu iecirknī, kas izveidots Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā.

11:40 Daudziem vēlētājiem pases ir derīgas vēl tikai dažas dienas, tādējādi viņi vēl paspēj piedalīties sestdien notiekošajās pašvaldību vēlēšanās.

11:26 Liepājā vecāka gadagājuma vēlētājs centies nobalsot ar pensionāra apliecību. Konflikts atrisinājies veiksmīgi, jo pensionāram līdzi bija arī pase.

11:13 Starp Latvijas lielākajām pilsētām sestdien pašvaldību vēlēšanu pirmajā stundā visaktīvākie balsotāji bijuši Rēzeknē, savukārt mazākā aktivitāte bijusi Liepājā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

10:37 Aktīvākie vēlētāji līdz šim Rugāju novadā, kūtrākie - Mālpils novadā.

10:17

10:15 Sociologs Freimanis šajās pašvaldību vēlēšanās prognozē 60% vēlētāju aktivitāti.

10:10 Rīgā un arī Jūrmalā sestdienas rītā bijuši gadījumi, ka vēlētāji ieradušies nepareizajā vietā, jo pašvaldību vēlēšanās katrs balsstiesīgais ir piesaistīts konkrētam vēlēšanu iecirknim; kāds pat saka, ka vispār nebalsos, ja jādodas uz citu iecirkni.

09:58 Zemgalē pirmajā stundā nobalsojuši 2487 vēlētāji jeb 1,08%.

09:48 Ieskaitot iepriekšējās dienās nodotās balsis, līdz plkst.8 nobalsojuši jau 10,4% balsstiesīgo vēlētāju.

Balsis šogad jāmet caurspīdīgās vēlēšanu urnās
Balsis šogad jāmet caurspīdīgās vēlēšanu urnās Foto: TVNET

09:44 Šodien līdz plkst.8 pašvaldību vēlēšanās nobalsojuši 18 910 cilvēki jeb 1,27% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati par 950 iecirkņiem visā Latvijā. Tas ir vairāk nekā 2009.gadā.

09:36 Kā TVNET novēroja vēlēšanu iecirkņos Rīgas 49. vidusskolā un Natālijas Draudziņas ģimnāzijā, vēlēšanu iecirkņos rindas pagaidām neveidojas un atnākušie var operatīvi izdarīt savu izvēli vēlēšanās. 78. vēlēšanu iecirkņa pārstāve Olita Kudrjaceva apstiprināja, ka aktivitāte pirmajās stundās nav bijusi pārāk liela.

09:30 Mārupē kāda balsotāja deviņu vēlēšanu sarakstu vietā saņēmusi tikai astoņus, tāpēc nobalsojusi par nākamo simpātiskāko sarakstu. CVK to skaidro ar tehniskām problēmām - vēlēšanu komplektus šogad šķirojusi mašīna. Vaina esot kopā salipušu lapu dēļ.

09:15 Pēc nakts negaisa problēmas ar internetu arī Amatas novada 368. un 369.vēlēšanu iecirkņus Drabešos un Ģikšos. Interneta pakalpojuma nodrošinātājs «Telia» solījis bojājumus novērst līdz pusdienlaikam, tikmēr šajos iecirkņos izlīdzas ar modemiem.

09:10 Vēlēšanu dienas pirmajā stundā nobalsojuši ap 20 000 cilvēku.

08:51 Pagājušajā diennaktī Latvijā fiksēti 34 priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumi - lielākoties nenoņemtu aģitācijas materiālu dēļ.

Vēlēšanu iecirkņi gatavi uzņemt vēlētājus
Vēlēšanu iecirkņi gatavi uzņemt vēlētājus Foto: TVNET

08:43 Talsu novadu Lībagu vēlēšanu iecirknī pēc nakts negaisa radušās problēmas ar interneta pieslēgumu, taču problēma atrisināta, izmantojot rezerves modemu. Traucējumi novērsti līdz plkst.7:30.

08:21 Drošības policija saņēmusi informāciju par iespējamu balsu pirkšanu vēlēšanās.

08:16 Plusi un svītrojumi, ko vēlētāji izdarīs vēlēšanu zīmēs, iecirkņos, kur izmanto skenerus, būs zināmi jau šīs nakts laikā, intervijā Latvijas Radio sestdienas rītā sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Arnis Cimdars. Skenerus šajās vēlēšanās izmantos 600 vēlēšanu iecirkņos, tostarp visos iecirkņos Rīgā.

08:12 Rīgā lielāko vēlētāju aktivitāti prognozē dienas pirmajā pusē.

08:11 Sešas partijas vēlēšanām Rīgā pieteikušas vairāk kandidātu, nekā domē ir vietu.

08:02 CVK informē, ka arī Rīgā bez starpgadījumiem darboties sākuši visi 158 vēlēšanu iecirkņi.

07:47 Mārupē pie 956.vēlēšanu iecirkņa, kas atrodas Mārupes vidusskolā, pirms plkst.7 gaidīja četri vēlētāji.


07:35 Rīgas centrā rīta agrumā vēlēt ejošos izklaidēja pilsētas kanāla bebrs, kurš ūdenī bija ievilcis kanāla malā augošo krūmu un netraucēti mielojās - garāmejoši jokojot, aicināja arī viņu nodot balsi pašvaldību vēlēšanās.

07:15 Atsevišķos vēlēšanu iecirkņos neviens vēlētājs šorīt vēl nav ieradies.

07:00 Durvis vēruši 950 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā. CVK nav informācijas, ka kāds iecirknis nebūtu atvērsies vai radušies sarežģījumi uzņemt vēlētājus.

Sestdien visā Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas. Vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst. 7:00 līdz pat 22:00.

Jau vēstīts, ka sestdien visā Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās vēlētāji izraugās pārstāvjus kopumā 119 pašvaldībās, tostarp 110 novada domēs un deviņās republikas pilsētās. Kopumā uz 1618 pašvaldības deputātu vietām šajās vēlēšanās pretendē 8725 kandidāti no 589 sarakstiem. Tiesības doties pie balsošanas urnām ir kopumā 1,491 miljonam balsstiesīgo iedzīvotāju.

Centrālās Vēlēšanu komisija (CVK) atgādina, ka balsot jādodas uz vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā vēlētājs ir iekļauts, līdzi ņemot pasi vai pagājušajā gadā ieviesto elektronisko identifikācijas karti. Iedzīvotājiem tiek ieteikts vispirms rūpīgi iepazīties ar savā pašvaldībā kandidējošajiem sarakstiem, politiķiem un viņu reputāciju.

CVK pārstāvji aicina balsotājus būt aktīviem un piedalīties savas pašvaldības nākotnes izlemšanā. Atšķirībā no Saeimas, Pašvaldību vēlēšanas notiek mazākos mērogos, tāpēc katrai balsij var būt izšķiroša nozīme. Lai vēlāk nebūtu jāžēlojas par to, ka vietējā pašvaldībā vara atrodas, tavuprāt, nepareizo cilvēku rokās, CVK aicina ikvienu doties, nobalsot un godam izpildīt savu pilsoņa pienākumu.

Komentāri (507)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu