Lai aug! Bērni un seniori projektā «Iesakņotāji»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta

Pavasaris – lielais stādīšanas laiks. Nupat maija beigās visam vajadzētu būt jau siltumnīcās, dobēs un podos, dzīt leknās lapas un raisīt ziedus. Aug un zaļo arī sociālās aprūpes centrā «Ezerkrasti» šogad aprīlī iedēstītie projekta «Iesakņotāji» augi, ko centrā mītošie seniori sastādījuši kopā ar mazajiem palīgiem.

Projekta idejas virzītājas ir Jekaterina Stakle un Anna Žabicka no biedrības «Kultūras komunikācijas platforma». Projekts tapis kā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sociālās antropoloģijas fakultātes draudzības un kopīgas sadarbības rezultāts. Taču galvenajās lomās – aizrautīgie stādītāji – sociālās aprūpes centra «Ezerkrasti» iemītnieki un Rīgas 6. vidusskolas 2. un 3. klašu skolēni.

riga2014.org

Kopumā pilotprojektā iesaistīti ap 10 sākumskolas bērnu un 10 senioru. Visi atlasīti pēc vienkārša principa – interese un vēlme par dārzkopību un ar to saistītām lietām.

Šobrīd projekta pirmais posms jau tuvojas noslēgumam. Trešdien, 28. maijā, skolēni apmeklējuši senioru mājas – sociālās aprūpes centru «Ezerkrasti», tur bijusi gan neliela ekskursija, gan arī krietni pastrādāts – pabeigtas mobilās dobes, tajās sastādīti iepriekš pašu sētie un aprūpētie stādiņi. Turpmāk pārvietojamās, augstās dobes rotās aprūpes centra iekšpagalma terasi.

Foto: publicitātes

Savukārt jau sestdien, 1. jūnijā, notiks pēdējā «Iesakņotāju» darbnīca, kuru vadīs «Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks», kā arī nedaudz vēlāk aprūpes centra telpās tiks atklāta izstāde par paveikto darbu.

«Iesakņotāji» – tās nav vienkārši puķudobes un kopīgi piķēti stādiņi. Pirmkārt, tā ir paaudžu komunikācijas un tolerances attīstīšana. Vai, vienkāršāk izsakoties – mācīšanās draudzēties. Tie ir laba vēlējumi, padomi un būtiskā prasme vienam otru uzklausīt, sadarboties.

Projekta mērķis ir arī aktualizēt jautājumu par aktīvām un cieņpilnām vecumdienām, tostarp arī senioriem, kuri mīt sociālās aprūpes centros.

Foto: publicitātes

«Mūsu projektu var klasificēt kā sociālo dizainu,» portālam «Rīga 2014» stāsta viena no projekta autorēm Jekaterina Stakle. «Tas nozīmē – dizaina pamatprincipu izmantošana labbūtības jeb vienkārši dzīves kvalitātes veicināšanā un sociālo problēmu risināšanā. Dārzkopība ir izvēlētā tāpēc, ka daudziem senioriem aprūpes centrā tā ir tuva un iemīļota aizraušanās, savukārt bērni, jo īpaši pilsētnieki, ar katru gadu ir mazāk un mazāk kompetenti šajos jautājumos,» skaidro Jekaterina.

Rezultātā ir līdzsvars – seniori var pamācīt, skolēni mācīties.

Turklāt dārzkopība ir jauks socializēšanas veids – ne tikai patīkams un vizuāli estētisks, bet arī vistiešākajā nozīmē augļus nesošs.

Podiņos un dobēs pārsvarā aug vēlāk apēdami labumi: dilles, pētersīļi, baziliks, pupumētras, mazie tomātiņi, kabači, ķirbji, pupiņas, salāti, arī saulespuķes un patisoni, uzskaita Jekaterina.

Par prieku organizatorēm, seniori un bērni ātri sadraudzējušies. Pat tik ļoti, ka komunikācija notiek arī ārpus «Iesakņotāju» programmas nodarbībām. Lielu sajūsmu «Ezerkrastu» kungiem un dāmām sagādājis ielūgums uz koncertu skolā, kas vēlāk raksturots kā vienreizējs un fantastisks pasākums.

2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, gaidāmi plašāki «Iesakņotāju» pasākumi. Seniori kopā ar skolēniem sēs, stādīs un audzēs, turpināsies kopīgās nodarbības. «Ieskaņotāji» dosies arī uz Rīgas apkaimēm, un, sadarbojoties ar projektu «Pagalmu talkas», senioru un bērnu izaudzētie stādi plauks un zels arī ārpus pilsētas centra.

Šobrīd izstrādes stadijā ir ideja par «Zaļo telpu» pašā Rīgas centrā, Esplanādē. Jekaterina neatklāj, kā tieši tā izskatīsies, bet viens ir skaidrs – tā būs zaļa atpūtas telpa pilsētvidē, kurā varēs baudīt augus un relaksēties ikdienas steigā. Turklāt tā tiks «apdzīvota» ar izstādēm, lekcijām, darbnīcām un diskusijām.

«Bērni un seniori šādi sekmē gan pilsētvides perifērijas sakārtošanu un attīstīšanu, gan aktualizē iedzīvotāju iesaistīšanās iespējas apkārtējās vides radošā un ilgtspējīgā labiekārtošanā,» nešaubās projekta veidotājas.

«Iesakņotāji» ir Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas sastāvdaļa, projekts ir tematiskajā līnijā «Izdzīvošanas komplekts/Survival Kit».

Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu