Vai zīdītāja drīkst smēķēt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Jautājums: Sveiki! Manai draudzenei ir mēnesi vecs bērniņš un viņa mazo baro ar krūti, bet paralēli arī smēķē. Mazajam uz sejas izsitas pumpas, vai tās var būt no tā, ka māte smēķē? Cik tas ir nopietni?

Atbild: Astra SabuleMāmiņa, kas baro bērnu ar krūti, noteikti nedrīkst smēķēt. Ļoti iespējams, ka pumpiņas mazulim ir atbildes reakcija uz nikotīnu, ko bērns saņēmis ar mātes pienu. Bērniņam var palielināties uzņēmība pret deguna, kakla un ausu infekcijām, kā arī parādīties vēdergraizes. Iespējama arī vemšana un caurejas. Kā arī nikotīns samazina piena daudzumu, līdz ar to bērns var kļūt raudulīgs un nemierīgs.

www.mammam.lv

Jautājums: Kāds risks pastāv, ja māmiņa baro mazuli ar krūti un smēķē? Ir padomdevēji, kas iesaka barot mazuli ar maisījumu, jo smēķējot mazulis nesaņem tās uzturvērtības, kas atrodas mātes pienā, bet, ja mazulis negrib nevienu maisījumu. Viņš grib tikai mammas krūti. Kas notiek, ja māte smēķē? Vai tas tiešām ir tik bīstami un kā mazulim iemācīt ēst maisījumu?

Atbild sertificēta krūts zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska: Mans pirmais ieteikums būtu turpināt krūts barošanu, it īpaši, ja bērns pats ir tik gudrs un no mākslīgajiem piena maisījumiem atsakās. Bērns ir vislabākā motivācija smēķēšanu atmest. Tas ir ļoti svarīgi jau grūtniecības laikā. Nikotīns iekļūst mātes pienā un ietekmē bērnu. Parasti samazinās piena daudzums, jo nikotīns sašaurina piena vadus. Bērns var būt nemierīgs, jo nikotīna ietekmē ir novērojamas biežas vemšanas un caurejas.

Taču vēl bīstamāka par nikotīnu mammas pienā ir pasīvā smēķēšana. Un nav pat jāpūš bērnam dūmi virsū, jo tie iesūcas arī drēbēs, ienāk istabā caur durvju spraugām arī tad, ja kāds smēķē blakus telpā. Tāpēc arī tēta smēķēšana bērnam ir bīstama! Pasīvā smēķēšana ir viens riska faktoriem, kas var veicināt zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu, kā arī dažādas elpceļu saslimšanas.

Zīdīšana ir stimuls atmest smēķēšanu!Tas noteikti nāks par labu Tev un Tavam mazulim.Ja nespēj atmest smēķēšanu saviem spēkiem, vari vērsties pie narkologa, kas konsultē ne tikai alkohola vai narkotisko vielu atkarību uzveikšanā, bet arī smēķēšanas atmešanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu