Dombrovskis sarakstījis grāmatu par finanšu krīzes pārvarēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 27.maijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un starptautisku atzinību ieguvušais ekonomists Anders Aslunds prezentēs savu sarakstīto grāmatu "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi" ("How Latvia Came through the Financial Crises"), informēja Valsts kancelejā.

Dombrovskis atzīst, ka starptautiski pazīstami ekonomisti un eksperti atzinuši Latviju par paraugu ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Valdība īsā laikā ir īstenojusi būtisku budžeta konsolidāciju un strukturālās reformas, lai panāktu pakāpenisku, stabilu un ilgtspējīgu valsts attīstību.

"Savu pieredzi vēlamies nodot Latvijas un starptautiskajai sabiedrībai, atjaunojot Latvija labo vārdu pasaulē," minēja Ministru prezidents.

Grāmatā analizēti apstākļi un lēmumi, kas izraisīja maksātspējas krīzi Latvijā 2008.gada nogalē, un tas, kā tā tika pārvarēta, - kā Latvijas valdība rīkojās finansiālās krīzes ietekmē, kā tika pieņemti smagi lēmumi, kas valsti atveda atpakaļ uz izaugsmes ceļa.

Dombrovska vadītā pirmā Ministru kabineta sagatavotie 2009.gada valsts budžeta grozījumi valstij draudošās maksātnespējas laikā 2009.gada vidū sāka virzību uz finansiālās stabilitātes atjaunošanu un stingras fiskālās disciplīnas ievērošanu, atjaunojot uzticību īstenotajai fiskālajai politikai un novēršot ekonomikas tālāko lejupslīdi. Savukārt 2010.gada budžets deva iespēju stabilizēt ekonomisko situāciju un turpināja ekonomikas sildīšanas pasākumus, paātrinot ES fondu apguvi, ļaujot Latvijai atgriezties pie ekonomikas izaugsmes.

2011.gada budžeta sagatavošana notika laikā, kad ekonomiskā nestabilitāte Eiropā pieauga un bija izšķirīgs brīdis parādīt Latvijas spēju virzīties uz ilgtspējīgu izaugsmi, palielinot savu konkurētspēju ārējos tirgos.

Ekonomikas pakāpeniska augšupeja, ražošanas attīstība, eksporta kāpums un aktīvāka cīņa ar ēnu ekonomiku un izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir tie faktori, kas ļāvuši palielināt ieņēmumu prognozes, panākot tālāku budžeta deficīta samazinājumu un ieliekot pamatu tāda 2012.gada budžeta izstrādei, kas nodrošina atbilstību Māstrihtas kritērijiem, paverot iespēju pievienoties eiro zonai.

Pirmā grāmatas prezentācija notiks 27.maijā plkst.12 Rīgas Ekonomikas augstskolas telpās. Pasākumā aicināti piedalīties ekonomikas eksperti, augstskolu mācībspēki, politiķi, sociālie partneri un nevalstisko organizāciju pārstāvji, vēstnieki, uzņēmēji un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu