Miljonāri uzspēlē pirātus jeb Deps plus Krusa!

Mārtiņš Otto
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

No šodienas Penelope Krusa, Džonijs Deps, Džefrijs Rašs un daudzi citi populāri aktieri redzami un dzirdami uz Latvijas kino ekrāniem Disneja studijas kārtējā, nu jau ceturtajā lielbudžeta turpinājumā "Karību jūras pirāti: Svešajos krastos" ("Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides").

Gaidīju no filmas pārsteigumu, noskatījos, bet pārsteigumu tā arī nesagaidīju. Jutos pārsteigts.

Apraksts. Devies leģendārās Jaunības Strūklakas meklējumos, Džeks Sperovs nonāk kapteiņa Melnās Bārdas gūstā, kurš kopā ar savu meitu arī vēlas atrast šo brīnumaino strūklaku. Anglijas galma uzdevumā meklējumos piedalās arī kapteinis Hektors Barbosa, bet par galveno konkurentu visiem kļūst Spānijas karalis. Piedzīvojumi sola vēl nebijušus pārbaudījumus!

Foto: Kadrs no filmas

Pārdomas. Lai arī "Karību jūras pirāti" vienmēr ir vairāk domāti gados jaunākai mērķauditorijai, šīm filmām netrūkst citu vecuma grupu fanu. Jāatzīst, ka filmas lielākā veiksme un labākā puse ir vienreizējais Džonija Depa tēls Džeks Sperovs un filmas vizuālais baudījums, kas arī šoreiz neliek vilties. Pabriesmīgi kuģi, pievilcīgi un ne tik pievilcīgi pirāti, skaistules nāras un Jaunības Strūklaka. Es domāju, ka sižetu atstāstīt ir lieki, jo, pat ja kāds nav redzējis iepriekšējās trīs daļas, noteikti zina, par ko tās ir. Šis ir vizuāli iespaidīgs un nedaudz smieklīgs piedzīvojums, tomēr ir savi mīnusi, kurus nedrīkst nepateikt.

Ar oriģinalitāti Holivudas darboņi pēdējā laikā skatītājus pārsteigt nav centušies, ja sanāk braukt garām kinoteātrim, tad uz lielajiem reklāmas plakātiem šobrīd var redzēt reklāmas tādām filmām kā "Ātrs un bez žēlastības 5", "Kliedziens 4", un nu jau draudzīgi šai kompānijai ir pievienojusies arī "Karību jūras pirāti 4". Ar kolēģiem pavisam nesen smējāmies: ja šādi turpināsies, kas tad būs uz kino ekrāniem pēc gadiem desmit? "Ātrs un bez žēlastības 34", "Zāģis 18" un "Betmens: Kā viss notika, pirms tas viss sākās" utt. Tas, protams, ironiski, bet ne bez pamatojuma. Ja reiz iemītā taciņa nes naudu un, kā zināms, filmas producents Džerijs Brukhaimers un Disneja studija ar pirmajām trīs "Karību jūras pirātu" daļām nopelnīja apmēram 2,6 miljardus ASV dolāru. Cipars ir iespaidīgs un, ja jau kāds ir šo ciparu viņiem samaksājis, tad noteikti piemetīs vēl kādu naudiņu, lai redzētu kārtējo turpinājumu ar iemīļotajiem tēliem, lai cik slikts vai labs tas būtu.

Foto: Kadrs no filmas

Problēma šajā scenārijā ir tikai viena - daudzi šo veiksmīgo filmu veidotāji tik akli tic savām spējām, ka noveļ visu uz kādu konkrētu aktieri, humoru vai attiecīgo vidi, izturoties pret pašu filmu un scenāriju ļoti pavirši, līdz ar to kārtējais turpinājums sāk izskatīties pēc vienkāršas vieglas naudas pelnīšanas, nevis centības skatītāju iepriecināt, pārsteigt un likt tam gribēt redzēt vēl. Tieši tā arī ir lielākā problēma jaunajos "pirātos" - paviršība un sajūta, ka filmas veidotājiem ir vienalga, kāds būs rezultāts. Paskaidrošu, kāpēc.

Pirmkārt jau paši notikumi filmā ir uzņemti un montēti visai pavirši, aizmirstot daudzas svarīgas detaļas. Piemēram, kad spāņu, angļu un pirātu kuģi sāk sacensību pēc Jaunības Strūklakas, tas viss izskatās tik maznozīmīgi, viens par otra sāncensību nesatraucas. Pusi filmas var vērot, kā "Karību jūras pirātu" varoņi klejo pa džungļiem, kaut ko meklēdami, kas pamatīgi atgādināja kādu no populārā seriāla "Lost" sērijām. Zombiji bija izveidoti garlaicīgi, ja godīgi, tad Krievijas ikgadējā zombiju parādē var atrast interesantākus eksemplārus. Turklāt mistērija arī ir pats Džeks Sperovs, kurš it kā par Jaunības Strūklaku zaudēja interesi jau pašā filmas sākumā, tomēr turpināja neprātīgo ceļojumu un riskēja ar savu dzīvību neskaitāmas reizes. Šādu neskaidru situāciju ir daudz, kā rezultātā skatītājs, pat ja filma tam patiks, būs aizmirsis, par ko tā bija, jau neilgi pēc tās noskatīšanās.

Foto: Kadrs no filmas

"Karību jūras pirāti: Svešajos krastos" saņēmusi asus vārdus no kritiķiem par faktu, ka Deps ir galvenajā lomā un šajā filmā grūti atrast momentus, kurā viņa nav, jo iepriekšējās daļās viņš vienmēr atradās filmas centrā, tomēr stāsta galvenie varoņi bija citi personāži, Sperova pienākums bija salikt punktus uz "i", un savu darbu viņš darīja lieliski. Es neteiktu, ka šī izvēle ir slikta, bet piekrītu, ka, skatoties divas stundas, viņš vienkārši apnīk. Kas par daudz, tas par skādi, pat ja tieši Džonijs Deps izvilka šo filmu no pilnīgas katastrofas, vienas un tās pašas plastiskās kustības, vienādie joki un nihilistiskais pirāta raksturs drusku sāk kaitināt. Arī attiecības ar Penelopes Krusas atveidoto Andželiku īsti nepārliecināja, jo starp šiem pirātiem vajadzēja būt mīlestības un naida kaislei, ko īsti viņi nevienā brīdī neizpilda. Kad Sperovs satiekas ar Andželiku, viņa ir pārģērbusies par Džeku Sperovu un vervē jūrniekus komandai, lai dotos Jaunības Strūklakas meklējumos. Tiesa, kāpēc viņa ir pārģērbusies par Sperovu, man tā arī skaidrs nekļuva.

Ir kāds interesants fakts attiecībā uz Penelopi Krusu. Filmēšanas laikā viņa bija bērna gaidībās un, kad puncis kļuva lielāks, nekā pieklājas seksīgai spāņu pirātei, vairākos filmas momentos viņu aizstāja Penelopes māsa Monika Krusa. Acīgākie pamanīs.

Režisora krēslu "Karību jūras pirātu" ceturtajā turpinājumā ieņēma Robs Māršals, filmu "Čikāga" un "Deviņi" autors. Tiesa, šī ir viena no tām retajām reizēm, kad nepamet sajūta, ka filmā vairāk visu nosaka tās producents Džerijs Brukhaimers, pats Džonijs Deps un Disneja filmu studija, tāpēc neredzu nekādu jēgu viņam veltīt vairāk par šīm dažām rindiņām.

Šajā "pirātu" daļā romantisko pāri, kuru atveidoja Keira Naitlija un Orlando Blūms, neieraudzīsi, tas ir aizsūtīts labākos medību laukos, un labi vien ir. Viņu vietā ir stājušies daudz interesantāki tēli - nāra Sirēna, kuras lomā iejūtas jaunā un talantīgā Astrīda Beržē-Frisbija (Astrid Berges-Frisbey) un Sems Klafins (Sam Claflin), kurš kā ticīgais iemīlas nārā, un starp viņiem var novērot patiesi interesantu drāmu.

Foto: Kadrs no filmas

Lai arī filma varēja būt vismaz pusstundu īsāka, ja tai izņemtu vairākas garas un pilnīgi liekas diskusijas, piemēram, džungļos Džeks Sperovs ar Melnbārdi vismaz desmit minūtes diskutēja par lēkšanu no klints, to tomēr ir vērts noskatīties. Jā, tas ir kārtējais Holivudas naudas atražojums, tomēr laba izklaide. Nevajadzētu liegt iespēju gan sev, gan radiem un draugiem uz brīdi iejusties pirāta ādā un doties uz tādām pasaules malām, ko īstajā pasaulē nenākas redzēt. 3D efektiem nav ne vainas, netraucē un ir diezgan simpātiski, es pat teiktu, der piemaksāt.

Jāsaka paldies arī skaņas celiņa autoram Hansam Cimmeram, jo, pateicoties uzmundrinošajiem un pacilājošajiem skaņdarbiem, filmas laikā valda varoniska sajūta.

Laba ideja izklaidei svētdienas vakaram foršu cilvēku kompānijā.

Vērtējums: 6/10

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu