Biežākās sporta traumas ir lūzumi un muskuļu plīsumi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Līdz ar siltā laika iestāšanos cilvēki bieži gūst traumas, aktīvi atpūšoties. Ik dienu Traumatoloģijas un ortopēdija slimnīcā pēc medicīniskās palīdzības ar traumatisma gadījumiem vēršas ap 60 cilvēku, savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā – ap 130 bērnu, TVNET informēja «BTA Insurance Company».

Pēc Latvijas sporta speciālistu sniegtās informācijas apdrošināšanas sabiedrība «BTA Insurance Company» SE secina, ka, nodarbojoties ar aktīvo atpūtu, visbīstamākās traumas tiek gūtas, nepietiekami iesildoties un laicīgi neārstējot esošās kaites.

Vasaras periodā cilvēki vairāk nodarbojas ar aktīvu atpūtu – piedalās sporta nometnēs, spēlē volejbolu un basketbolu, brauc ar velosipēdu. Vistipiskākās traumas ir zilumi, nelielas brūces un nobrāzumi, taču bieži vien sportojot tiek gūtas nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā un ilgāku atlabšanu – dažādi lūzumi, galvas traumas, muskuļu plīsumi un locītavu mežģījumi.

Dārgākās sporta traumas – lūzumi, muskuļu un saišu plīsumi

Iecienīti vasaras sporta veidi ir basketbols un riteņbraukšana. Olimpiskais vieglatlēts, Latvijas basketbola izlašu un «Okartes Akadēmijas» fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis stāsta, ka «basketbolā vienas no lielākajām ārstniecības pakalpojumu izmaksām ir par krustenisko saišu operāciju. Operācija un rehabilitācija pēc šādas traumas var izmaksāt 1000 – 14 000 latu. Izmaksas nosaka valsts, kurā tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Latvijā šīs izmaksas ir ap 1000 latiem, neskaitot rehabilitācijas izmaksas. Vācijā - līdz pat 20 000 eiro. Biežākās traumas, kuras gūst, spēlējot basketbolu, ir ceļgalu traumas, krustenisko saišu plīsumi un sastiepumi, izmežģītas potītes, sastiepumi un muguras traumas

Savukārt Ivo Lakučs, Latvijas BMX izlases galvenais treneris, stāsta, ka visbiežāk BMX braucēji traumē plaukstu locītavas un gūst atslēgas kaula lūzumus: «Gūto traumu izmaksas ir mērojamas, sākot no simtiem līdz pat desmitiem tūkstošu latu. Piemēram, atsistas elkoņa traumas ārstēšana izmaksājusi 400 latu, savukārt divkārtējam olimpiskās zelta medaļas ieguvējam Mārim Štrombergam medicīniskās izmaksas pēc gūtas rokas traumas bija 40 000 latu apmērā. Pateicoties veiksmīgai ilgtermiņa sadarbībai ar apdrošināšanas kompāniju BTA, Mārim nebija jāuztraucas par finansiālajiem zaudējumiem.

Edvīns Krūms, Olimpiskās vieglatlētikas komandas galvenais treneris, atzīst: «Vienīgais veids, kā pilnībā izvairīties no traumām, ir sēdēt mājās pie datora. Taču, ja cilvēks ir nolēmis aktīvi sportot, tad galvenais ir stiprināt muskuļus – iesildīties, strādāt pie lokanības, stiepties, veikt pietupienus un atliecienus

Basketbolā ieteicamie paņēmieni, kā izvairīties no smagu traumu gūšanas, ir koordinācijas vingrinājumu veikšana, stiepšanās, sprinta skriešana un vispārēju ķermeņa iesildīšanas vingrinājumu veikšana 20 minūtes.

Savukārt Ivo Lakučs stāsta, ka BMX sportisti apgūst speciālus krišanas paņēmienus pie džudo cīņas treneriem. Lai izvairītos no nopietnām traumām kritiena laikā, sportistiem ir jāapgūst dažāda veida kūleņi, jāapmeklē koordinācijas attīstīšanas treniņi. Katra sportista drošībai obligāti ir aizsargi uz ceļiem un rokām, arī treniņu laikā, kā arī ķivere. Iesildoties ir nepieciešams braukt lēnā tempā, izlocīties un izstaipīt muskuļus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu